Projekteja vuodessa
Abstrakti
The extruded food structure and texture had a direct effect on the mastication and bolus formation process in the mouth. A hard and dense extrudate structure required more mastication effort than a crispy structure. Crispy and porous structures easily disintegrated in the mouth and produced smaller bolus particles than a hard and dense structure. A smaller particle size of the bolus was associated with increased starch hydrolysis. The bolus particle size was more effective than the matrix composition in
altering the starch digestibility.
Increased dietary fibre intake via appealing snack products could help reduce chronic diseases. Knowledge obtained in this thesis on cereal matrix formation and digestion and the effects of added dietary fibre on the structural and textural properties of extruded solid foams will help the food industry to develop healthy and appealing products. Understanding process-structure-digestibility relationships of high fibre extruded matrices is essential for designing health promoting foods.
Alkuperäiskieli | englanti |
---|---|
Myöntävä instituutio |
|
Valvoja/neuvonantaja |
|
Myöntöpäivämäärä | 10 jouluk. 2020 |
Kustantaja | |
Painoksen ISBN | 978-951-51-6857-3 |
Sähköinen ISBN | 978-951-51-6858-0 |
Tila | Julkaistu - 10 jouluk. 2020 |
OKM-julkaisutyyppi | G5 Tohtorinväitöskirja (artikkeli) |
Lisätietoja väitöskirjasta
To be presented, with the permission of the Faculty of Agriculture and Forestry of the University of Helsinki for public examination in auditorium 1041 of Biocentre 2, Viikinkaari 5, Helsinki, on 10’th December 2020, at 08.00 a.m.Tieteenalat
- 416 Elintarviketieteet
-
Research Scientist (PhD Student) @ Biomass and Food Processing, VTT
01/01/2014 → …
Projekti: Tutkimusprojekti
-
VTT Food Solution: Process induced structural features of solid cereal foam
01/01/2014 → 31/12/2018
Projekti: Tutkimusprojekti
-
Research Scientist @ Technologies for Health Promoting Foods, VTT
01/01/2012 → 31/12/2013
Projekti: Tutkimusprojekti
Aktiviteetit
-
PhD Grant, 2018 (Raisio Oyj:n Tutkimussäätiön myöntamät apurahat v:lle: Process induced structural features of solid cereal foams
Syed Ariful Alam (Osallistuja)
1 tammik. 2018 → 31 jouluk. 2018Aktiviteetti: Muiden aktiviteettien tyypit › Palkinnot ja kunnianosoitukset - Palkinnot ja kunnianosoitukset
-
PhD Grant, 2016 (Raisio Oyj:n Tutkimussäätiön myöntamät apurahat v:lle: Process induced structural features of solid cereal foams
Syed Ariful Alam (Palkinnonsaaja)
1 tammik. 2016 → 31 jouluk. 2016Aktiviteetti: Muiden aktiviteettien tyypit › Palkinnot ja kunnianosoitukset - Palkinnot ja kunnianosoitukset
-
4th International Conference on Food Oral Processing
Syed Ariful Alam (Osallistuja)
4 heinäk. 2016Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypit › Konferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen
Tiedosto
Palkinnot
-
PhD Grant, 2017 (Raisio Oyj:n Tutkimussäätiön myöntamät apurahat v:lle: Process induced structural features of solid cereal foams
Alam, Syed Ariful (Vastaanottaja), 25 marrask. 2016
Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset