Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

The chapter analyzes practices by which support workers promote client participation in mental health rehabilitation meetings at the Clubhouse. While promoting client participation, the support workers also need to ascertain that at least some decisions get constructed during the meetings. This combination of goals—promoting participation and constructing decisions—leads to a series of dilemmatic practices, the dynamics of which the chapter focuses on analyzing. The support workers may treat clients’ turns retrospectively as proposals, even if the status of these turns as such is ambiguous. In the face of a lack of recipient uptake, the support workers may remind the clients about their epistemic access to the content of the proposal or pursue their agreement or commitment to the idea. These practices involve the support workers carrying primary responsibility over the unfolding of interaction, which is argued to compromise the jointness of the decision-making outcome.
Alkuperäiskielienglanti
OtsikkoJoint Decision Making in Mental Health : An Interactional Approach
ToimittajatCamilla Lindholm, Melisa Stevanovic, Elina Weiste
JulkaisupaikkaCham
KustantajaPalgrave Macmillan
Julkaisupäivä2020
Sivut43-68
ISBN (painettu)978-3-030-43530-1
ISBN (elektroninen)978-3-030-43531-8
DOI - pysyväislinkit
TilaJulkaistu - 2020
OKM-julkaisutyyppiA3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

Julkaisusarja

NimiThe Language of Mental Health
KustantajaPalgrave Macmillan

• 5141 Sosiologia
  • 6121 Kielitieteet

Projektit

Participation, joint decision-making, and social interaction deficits

Stevanovic, M., Tuhkanen, S. & Valkia, K. M.

Helsingin yliopisto

01/01/201831/12/2020

Projekti: Helsingin yliopiston kolmivuotinen tutkimushanke

Siteeraa tätä