Psykoosilääkkeiden käyttö iäkkäillä : järjestelmällinen katsaus

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Alkuperäiskielisuomi
LehtiSuomen lääkärilehti
Vuosikerta73
Numero33
Sivut1743-1748
ISSN0039-5560
TilaJulkaistu - 2018
OKM-julkaisutyyppiA2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Vertaisarvioitu

• 317 Farmasia

@article{c893a912ad4b4260a393a70cd319627a,
title = "Psykoosil{\"a}{\"a}kkeiden k{\"a}ytt{\"o} i{\"a}kk{\"a}ill{\"a} : j{\"a}rjestelm{\"a}llinen katsaus",
abstract = "L{\"A}HT{\"O}KOHDAT Psykoosil{\"a}{\"a}kkeit{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a}t{\"a}{\"a}n psykoosien lis{\"a}ksi muistisairaiden k{\"a}yt{\"o}sh{\"a}iri{\"o}ihin. Tarkastelemme t{\"a}ss{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a}llisess{\"a} katsauksessa, mit{\"a} suomalaisten ik{\"a}ihmisten psykoosil{\"a}{\"a}kkeiden k{\"a}yt{\"o}st{\"a} tiedet{\"a}{\"a}n. MENETELM{\"A}T Medline-tietokannasta valikoitui 27 artikkelia vuosilta 2000–2015. Selvitimme l{\"a}{\"a}kkeiden k{\"a}yt{\"o}n laajuutta ja riskej{\"a} sek{\"a} interventioita k{\"a}yt{\"o}n j{\"a}rkeist{\"a}miseksi. TULOKSET Kotona asuvista i{\"a}kk{\"a}ist{\"a} 3–14 {\%} k{\"a}ytti psykoosil{\"a}{\"a}kkeit{\"a}, muistisairaista 22–32 {\%}. Laitoshoidossa k{\"a}ytt{\"a}jien osuus oli noin 40 {\%} eik{\"a} muistisairaudella ollut vaikutusta. L{\"a}{\"a}kkeen aloittaneista noin 40 {\%}:sta tuli pitk{\"a}aikaisk{\"a}ytt{\"a}ji{\"a}. Perinteisist{\"a} psykoosil{\"a}{\"a}kkeist{\"a} on siirrytty atyyppisiin. K{\"a}yt{\"o}ll{\"a} oli yhteys lis{\"a}{\"a}ntyneeseen kuolemanriskiin, mutta tulokset olivat ristiriitaisia. L{\"a}{\"a}kityksen arviointi kerran vuodessa ei kotona asuvilla vaikuttanut k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Laitoshoidossa hoitajien koulutus v{\"a}hensi k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. P{\"A}{\"A}TELM{\"A}T Psykoosil{\"a}{\"a}kkeit{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a}t{\"a}{\"a}n i{\"a}kk{\"a}ille yleisesti ja pitkin{\"a} jaksoina muuhun kuin varsinaisiin indikaatioihin.",
keywords = "Antipsychotic Agents, +administration & dosage, +adverse effects, +therapeutic use, Aged, Drug Utilization, +trends, Polypharmacy, Risk Factors, Assisted Living Facilities, Long-Term Care, 317 Farmasia",
author = "Jalava, {Sanni E.} and Marika Pohjanoksa-M{\"a}ntyl{\"a} and Juha Puustinen and Marja Airaksinen and Dimitrow, {Maarit S.}",
note = "Vertaisarvioitu",
year = "2018",
language = "suomi",
volume = "73",
pages = "1743--1748",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "33",

Psykoosilääkkeiden käyttö iäkkäillä : järjestelmällinen katsaus. / Jalava, Sanni E.; Pohjanoksa-Mäntylä, Marika; Puustinen, Juha; Airaksinen, Marja; Dimitrow, Maarit S.

julkaisussa: Suomen lääkärilehti, Vuosikerta 73, Nro 33, 2018, s. 1743-1748.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Psykoosilääkkeiden käyttö iäkkäillä : järjestelmällinen katsaus

AU - Jalava, Sanni E.

AU - Pohjanoksa-Mäntylä, Marika

AU - Puustinen, Juha

AU - Airaksinen, Marja

AU - Dimitrow, Maarit S.

N1 - Vertaisarvioitu

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - LÄHTÖKOHDAT Psykoosilääkkeitä määrätään psykoosien lisäksi muistisairaiden käytöshäiriöihin. Tarkastelemme tässä järjestelmällisessä katsauksessa, mitä suomalaisten ikäihmisten psykoosilääkkeiden käytöstä tiedetään. MENETELMÄT Medline-tietokannasta valikoitui 27 artikkelia vuosilta 2000–2015. Selvitimme lääkkeiden käytön laajuutta ja riskejä sekä interventioita käytön järkeistämiseksi. TULOKSET Kotona asuvista iäkkäistä 3–14 % käytti psykoosilääkkeitä, muistisairaista 22–32 %. Laitoshoidossa käyttäjien osuus oli noin 40 % eikä muistisairaudella ollut vaikutusta. Lääkkeen aloittaneista noin 40 %:sta tuli pitkäaikaiskäyttäjiä. Perinteisistä psykoosilääkkeistä on siirrytty atyyppisiin. Käytöllä oli yhteys lisääntyneeseen kuolemanriskiin, mutta tulokset olivat ristiriitaisia. Lääkityksen arviointi kerran vuodessa ei kotona asuvilla vaikuttanut käyttöön. Laitoshoidossa hoitajien koulutus vähensi käyttöä. PÄÄTELMÄT Psykoosilääkkeitä määrätään iäkkäille yleisesti ja pitkinä jaksoina muuhun kuin varsinaisiin indikaatioihin.

AB - LÄHTÖKOHDAT Psykoosilääkkeitä määrätään psykoosien lisäksi muistisairaiden käytöshäiriöihin. Tarkastelemme tässä järjestelmällisessä katsauksessa, mitä suomalaisten ikäihmisten psykoosilääkkeiden käytöstä tiedetään. MENETELMÄT Medline-tietokannasta valikoitui 27 artikkelia vuosilta 2000–2015. Selvitimme lääkkeiden käytön laajuutta ja riskejä sekä interventioita käytön järkeistämiseksi. TULOKSET Kotona asuvista iäkkäistä 3–14 % käytti psykoosilääkkeitä, muistisairaista 22–32 %. Laitoshoidossa käyttäjien osuus oli noin 40 % eikä muistisairaudella ollut vaikutusta. Lääkkeen aloittaneista noin 40 %:sta tuli pitkäaikaiskäyttäjiä. Perinteisistä psykoosilääkkeistä on siirrytty atyyppisiin. Käytöllä oli yhteys lisääntyneeseen kuolemanriskiin, mutta tulokset olivat ristiriitaisia. Lääkityksen arviointi kerran vuodessa ei kotona asuvilla vaikuttanut käyttöön. Laitoshoidossa hoitajien koulutus vähensi käyttöä. PÄÄTELMÄT Psykoosilääkkeitä määrätään iäkkäille yleisesti ja pitkinä jaksoina muuhun kuin varsinaisiin indikaatioihin.

KW - Antipsychotic Agents

KW - +administration & dosage