Kuvaus

• 513 Oikeustiede
  • 615 Historia ja arkeologia

@book{2212fa4ce6904ee9904442b557dc735b,
title = "Punaisten lyhtyjen Helsinki: Prostituutio p{\"a}{\"a}kaupungin historiassa",
abstract = "Matka p{\"a}{\"a}kaupunkimme menneisyyden vaietuille kujille, h{\"a}m{\"a}riin porttik{\"a}yt{\"a}viin, bordelleihin ja salakapakoihin.Kirja k{\"a}y l{\"a}pi prostituution historiaa Helsingiss{\"a} eri aikakausina. Runsaat aikalaiskuvaukset ja tapausesimerkit kertovat ihmisist{\"a} paheksutun ja monimuotoisen ilmi{\"o}n takana.1700-luvun puoliv{\"a}liss{\"a} Viaporin linnoitusty{\"o}maa toi kaupunkiin runsaasti uusia asukkaita, ja suuri sotilasv{\"a}est{\"o} kasvatti markkinoita prostituutiolle.1800-luvun loppua kohden ilmi{\"o} eli er{\"a}{\"a}nlaista kokoistuskauttaan. Helsinkiin muutti aina Tukholmasta saakka s{\"a}{\"a}tyl{\"a}ismiehi{\"a} palvelevia yl{\"a}luokkaisia prostituoituja. My{\"o}s moni Helsinkiin saapunut, tavallisista maalaisoloista tullut nuori nainen ajautui el{\"a}tt{\"a}m{\"a}{\"a}n itsens{\"a} seksin myynnill{\"a}.Vaikka kaikkien sosiaaliryhmien miehet vierailivat prostituoitujen luona, yleisint{\"a} se oli ylemmiss{\"a} luokissa ja erityisesti ylioppilaiden keskuudessa.1900-luvulla sota-ajat lis{\"a}siv{\"a}t prostituution tarjontaa, mutta vuosituhannen loppua kohti ilmi{\"o} alkoi jo kadota katukuvasta, kunnes Neuvostoliiton hajoaminen toi Helsingin kaduille prostituutioon uuden aallon.",
keywords = "513 Oikeustiede, 615 Historia ja arkeologia",
author = "Katja Tikka and Maaniitty, {Elina Pauliina} and Iisa Aaltonen",
year = "2018",
month = "9",
day = "15",
language = "suomi",
isbn = "978-952-312-704-3",
publisher = "Minerva",
address = "Suomi",

Punaisten lyhtyjen Helsinki : Prostituutio pääkaupungin historiassa. / Tikka, Katja; Maaniitty, Elina Pauliina; Aaltonen, Iisa.

Helsinki : Minerva, 2018. 233 s.

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiKirjaYleistajuinen

TY - BOOK

T1 - Punaisten lyhtyjen Helsinki

T2 - Prostituutio pääkaupungin historiassa

AU - Tikka, Katja

AU - Maaniitty, Elina Pauliina

AU - Aaltonen, Iisa

PY - 2018/9/15

Y1 - 2018/9/15

N2 - Matka pääkaupunkimme menneisyyden vaietuille kujille, hämäriin porttikäytäviin, bordelleihin ja salakapakoihin.Kirja käy läpi prostituution historiaa Helsingissä eri aikakausina. Runsaat aikalaiskuvaukset ja tapausesimerkit kertovat ihmisistä paheksutun ja monimuotoisen ilmiön takana.1700-luvun puolivälissä Viaporin linnoitustyömaa toi kaupunkiin runsaasti uusia asukkaita, ja suuri sotilasväestö kasvatti markkinoita prostituutiolle.1800-luvun loppua kohden ilmiö eli eräänlaista kokoistuskauttaan. Helsinkiin muutti aina Tukholmasta saakka säätyläismiehiä palvelevia yläluokkaisia prostituoituja. Myös moni Helsinkiin saapunut, tavallisista maalaisoloista tullut nuori nainen ajautui elättämään itsensä seksin myynnillä.Vaikka kaikkien sosiaaliryhmien miehet vierailivat prostituoitujen luona, yleisintä se oli ylemmissä luokissa ja erityisesti ylioppilaiden keskuudessa.1900-luvulla sota-ajat lisäsivät prostituution tarjontaa, mutta vuosituhannen loppua kohti ilmiö alkoi jo kadota katukuvasta, kunnes Neuvostoliiton hajoaminen toi Helsingin kaduille prostituutioon uuden aallon.

AB - Matka pääkaupunkimme menneisyyden vaietuille kujille, hämäriin porttikäytäviin, bordelleihin ja salakapakoihin.Kirja käy läpi prostituution historiaa Helsingissä eri aikakausina. Runsaat aikalaiskuvaukset ja tapausesimerkit kertovat ihmisistä paheksutun ja monimuotoisen ilmiön takana.1700-luvun puolivälissä Viaporin linnoitustyömaa toi kaupunkiin runsaasti uusia asukkaita, ja suuri sotilasväestö kasvatti markkinoita prostituutiolle.1800-luvun loppua kohden ilmiö eli eräänlaista kokoistuskauttaan. Helsinkiin muutti aina Tukholmasta saakka säätyläismiehiä palvelevia yläluokkaisia prostituoituja. Myös moni Helsinkiin saapunut, tavallisista maalaisoloista tullut nuori nainen ajautui elättämään itsensä seksin myynnillä.Vaikka kaikkien sosiaaliryhmien miehet vierailivat prostituoitujen luona, yleisintä se oli ylemmissä luokissa ja erityisesti ylioppilaiden keskuudessa.1900-luvulla sota-ajat lisäsivät prostituution tarjontaa, mutta vuosituhannen loppua kohti ilmiö alkoi jo kadota katukuvasta, kunnes Neuvostoliiton hajoaminen toi Helsingin kaduille prostituutioon uuden aallon.

KW - 513 Oikeustiede

KW - 615 Historia ja arkeologia