Raskausdiabetes ja ravitsemus - teemmekö oikeita asioita?

Minna Similä, Jemina Kivelä, Jenni Flinkman, Tarja Kinnunen, Saila Koivusalo, Jelena Meinilä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkelivertaisarvioitu

Abstrakti

Raskausdiabetes on yleistyvä ongelma, jonka taustalla useimmilla potilailla on pitkäaikainen insuliiniresistenssi. Raskausdiabetekseen liittyy suurentunut riski myöhempään tyypin 2 diabetekseen. Ruokavalio on keskeinen osa raskausdiabeteksen hoitoa, mutta tutkimusnäyttö vaikuttavimman ruokavaliohoidon yksityiskohdista niin odottavan äidin kuin lapsenkin terveyden edistämiseksi on vielä puutteellista. Hiilihydraattien nopea vaikutus äidin veren glukoosipitoisuuksiin on ilmeinen, mutta pitkäaikaiset vaikutukset ovat monimutkaisemmat ja kytkeytyvät muiden energiaravintoaineiden, rasvan ja proteiinin vaikutuksiin. Ruokavalion tulisi jatkua terveellisenä sekä raskauden aikana että sen jälkeen tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi. Odottavan äidin pystyvyyttä ja ruokavalion joustavuutta tukeva ohjaus sekä ravitsemusterapeuttien nykyistä järjestelmällisempi hyödyntäminen voisivat auttaa suuntaamaan huomiota yksittäisten ruokien sijasta ruokavalion ja elintapojen suurempiin kokonaisuuksiin.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiDuodecim
Vuosikerta139
Numero23
Sivut1927-1934
Sivumäärä8
ISSN0012-7183
TilaJulkaistu - 2023
OKM-julkaisutyyppiA2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Lisätietoja

Vertaisarvioitu.

Tieteenalat

  • 3121 Yleislääketiede, sisätaudit ja muut kliiniset lääketieteet
  • 3123 Naisten- ja lastentaudit
  • 3143 Ravitsemustiede

Siteeraa tätä