Relevance of Non-Formal Education in Science Education

Sakari Petteri Tolppanen, Jenni Vartiainen, Veli-Matti Ikävalko, Maija Katariina Aksela

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

Non-formal education is a relevant part of meaningful and holistic science education. This paper describes three programs in science, mathematics and technology education organized by the LUMA (STEM) Centre Finland. These successful programs are research-based and designed to (I) motivate children and youth towards STEM-subjects, (II) help them to learn new skills, and (III) be relevant to the students’ lives. The examples described are: 1) the Little Jippos Science Clubs aimed at 3–6 year olds, 2) the innovative chemistry learning environment Chemistry Lab Gadolin aimed at 7–17 year olds, and 3) the international Millennium Youth Camp aimed at gifted 16–19 year olds. This chapter will discuss how these examples can contribute to relevant science education. Some suggestions are also given regarding why they are able to support children and youth in ways that formal education typically is not. This chapter will also describe how different forms of non-formal education may be used to address the different areas of relevance, and how a system of non-formal educational programs should be built to address all the areas of relevant science education.
Alkuperäiskielienglanti
OtsikkoRelevant Chemistry Education : From Theory to Practice
ToimittajatIngo Eilks, Avi Hofstein
Vuosikerta2015
JulkaisupaikkaRotterdam
KustantajaSense publishers
Julkaisupäiväkesäkuuta 2015
Sivut335-354
Artikkeli no18
ISBN (painettu)978-94-6300-173-1
ISBN (elektroninen)978-94-6300-175-5
TilaJulkaistu - kesäkuuta 2015
OKM-julkaisutyyppiA3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

• 116 Kemia
  • science education
  • 516 Kasvatustieteet
  • non-formal education

Siteeraa tätä

Tolppanen, S. P., Vartiainen, J., Ikävalko, V-M., & Aksela, M. K. (2015). Relevance of Non-Formal Education in Science Education. teoksessa I. Eilks, & A. Hofstein (Toimittajat), Relevant Chemistry Education: From Theory to Practice (Vuosikerta 2015, Sivut 335-354). [18] Sense publishers.