@inbook{215b42a1c38d47b8a8219008a6235e34,
title = "Ruokavaliomuutosten vaikutukset ravitsemukseen",
abstract = "Ruokavaliolla on keskeinen merkitys terveyden edist{\"a}misess{\"a} ja ilmastonmuutoksen hillinn{\"a}ss{\"a}. Ruokavaliomuutoksilla on useita seurannaisvaikutuksia ruokaturvaan, joka sis{\"a}lt{\"a}{\"a} my{\"o}s hyv{\"a}n ravitsemuksen. Oikeudenmukaisuuden kannalta olennainen kysymys on, s{\"a}ilyyk{\"o} ruokamurroksessa kaikilla ihmisill{\"a} mahdollisuus hyv{\"a}{\"a}n ravitsemukseen ja miss{\"a} m{\"a}{\"a}rin murrosta tulee tukea eri ohjauskeinoilla tai edist{\"a}m{\"a}ll{\"a} v{\"a}est{\"o}n ruokailuk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}ihin ja ravitsemukseen liittyvi{\"a} kyvykkyyksi{\"a}. Elintarvike-valinnoilla vaikutetaan samaan aikaan niin p{\"a}{\"a}st{\"o}v{\"a}hennyksiin, ravintoaineiden saantiin, ravintoaineiden hyv{\"a}ksik{\"a}ytett{\"a}vyyteen kuin ruokavalioper{\"a}iseen haitta-aine-altistukseen. Jo ruokavalion muuttaminen ravitsemussuositusten mukaiseksi tekisi sen selv{\"a}sti ilmastoyst{\"a}v{\"a}llisemm{\"a}ksi. Jos lihaa ja maitovalmisteita korvataan ruoka-suositusten mukaisesti muilla elintarvikkeilla, ruokavalion ravitsemuksellinen kokonais-laatu paranee kaikissa v{\"a}est{\"o}ryhmiss{\"a} ja kasvihuonekaasup{\"a}{\"a}st{\"o}t v{\"a}henev{\"a}t mutta haitta-ainealtistus voi kasvaa riippuen elintarvikevalinnoista. Tiettyjen ravintoaineiden saannin riitt{\"a}vyys vaatii edelleen tilannekohtaista arviointia ja seurantaa.",
keywords = "3143 Nutrition",
author = "Xavier Irz and Liisa Valsta and Heli Tapanainen and Teea Kortetm{\"a}ki and Jani Salminen and Merja Saarinen and Laura Paalanen and Maria Vaalavuo",
year = "2022",
language = "English",
series = "Suomen ymp{\"a}rist{\"o}keskuksen raportteja",
publisher = "Suomen ymp{\"a}rist{\"o}keskus",
number = "38/2022",
pages = "59--69",
editor = "Minna Kaljonen and Kaisa Karttunen and Teea Kortetm{\"a}ki",
booktitle = "Reilu ruokamurros",
address = "Finland",
}