School Burnout and Sleep in Finnish Secondary School Students

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

INTRODUCTION Studies have shown that poor sleep is related to burnout, but research to date has not yet explored sleep-related factors in relation to school burnout.
METHODS A total of 555 students, aged 15 to 20 years, participated in this study. The participants reported their diurnal patterns, sleep quality, tiredness, and school burnout in printed questionnaires. Using logistic regression analysis, the study examined how sleep-related factors explained school burnout.
RESULTS School burnout was related to daytime sleepiness, tiredness and poor sleep quality. Neither time in bed, social jet lag nor diurnal preferences could explain school burnout.
CONCLUSION The results contribute to the growing evidence showing the importance of sleep for well-being.
Alkuperäiskielienglanti
LehtiSleep Science
Vuosikerta12
Numero1