Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

This article studies the structure of the energy efficiency service markets in Finland. The research focuses on studying who are the most pioneering users of energy efficiency services. In a previous paper, consumer’s interest in different types of innovative energy efficiency services was identified. Psychographic characteristics were found that describe people according to their leaduserness, skepticism and mass market following behavior. The aim of the present paper is to fill in the gap and deepen the understanding by studying how the most pioneering users differ from other consumers in the market. We draw on the background of lead user theory by von Hippel (1995) and of diffusion of innovations theory by Rogers (1995) and Moore (1991). The research is based on an empirical survey conducted in Finland in 2013. The results show that the most pioneering users differ statistically from the mass market consumers.
Julkaisun otsikon käännösKiinnostus palveluihin ja kuluttajasegmenttiin kuuluminen: Keitä ensivaiheen energiatehokkuuspalvelumarkkinoiden käyttäjät ovat?
Alkuperäiskielienglanti
LehtiNordic Journal of Business
Vuosikerta64
Numero2
Sivut139-159
ISSN2342-9003
TilaJulkaistu - 14 elokuuta 2015
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

Paperiversio artikkelista on menossa painoon.
Volume:
Proceeding volume:

• 512 Liiketaloustiede
  • energy efficiency, services, leaduserness, market potential

@article{8a0b4157da514dd9af99728e02feb073,
title = "Service interest and cluster membership: who are the pioneering users in energy efficiency service markets?",
abstract = "This article studies the structure of the energy efficiency service markets in Finland. The research focuses on studying who are the most pioneering users of energy efficiency services. In a previous paper, consumer’s interestin different types of innovative energy efficiency services was identified. Psychographic characteristics were found that describe people according to their leaduserness, skepticism and mass market following behavior.The aim of the present paper is to fill in the gap and deepen the understanding by studying how the most pioneering users differ from other consumers in the market. We draw on the background of lead user theoryby von Hippel (1995) and of diffusion of innovations theory by Rogers (1995) and Moore (1991). The research is based on an empirical survey conducted in Finland in 2013. The results show that the most pioneering users differ statistically from the mass market consumers.",
keywords = "512 Business and Management, energy efficiency, services, leaduserness, market potential",
author = "Matschoss, {Kaisa Johanna} and Kahma, {Nina Annika Amanda}",
note = "Paperiversio artikkelista on menossa painoon. Volume: Proceeding volume:",
year = "2015",
month = "8",
day = "14",
language = "English",
volume = "64",
pages = "139--159",
journal = "Nordic Journal of Business",
issn = "2342-9003",
publisher = "Association of Business Schools / Aalto University",
number = "2",

Service interest and cluster membership : who are the pioneering users in energy efficiency service markets? / Matschoss, Kaisa Johanna; Kahma, Nina Annika Amanda.

julkaisussa: Nordic Journal of Business, Vuosikerta 64, Nro 2, 14.08.2015, s. 139-159.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Service interest and cluster membership

T2 - who are the pioneering users in energy efficiency service markets?

AU - Matschoss, Kaisa Johanna

AU - Kahma, Nina Annika Amanda

N1 - Paperiversio artikkelista on menossa painoon. Volume: Proceeding volume:

PY - 2015/8/14

Y1 - 2015/8/14

N2 - This article studies the structure of the energy efficiency service markets in Finland. The research focuses on studying who are the most pioneering users of energy efficiency services. In a previous paper, consumer’s interestin different types of innovative energy efficiency services was identified. Psychographic characteristics were found that describe people according to their leaduserness, skepticism and mass market following behavior.The aim of the present paper is to fill in the gap and deepen the understanding by studying how the most pioneering users differ from other consumers in the market. We draw on the background of lead user theoryby von Hippel (1995) and of diffusion of innovations theory by Rogers (1995) and Moore (1991). The research is based on an empirical survey conducted in Finland in 2013. The results show that the most pioneering users differ statistically from the mass market consumers.

AB - This article studies the structure of the energy efficiency service markets in Finland. The research focuses on studying who are the most pioneering users of energy efficiency services. In a previous paper, consumer’s interestin different types of innovative energy efficiency services was identified. Psychographic characteristics were found that describe people according to their leaduserness, skepticism and mass market following behavior.The aim of the present paper is to fill in the gap and deepen the understanding by studying how the most pioneering users differ from other consumers in the market. We draw on the background of lead user theoryby von Hippel (1995) and of diffusion of innovations theory by Rogers (1995) and Moore (1991). The research is based on an empirical survey conducted in Finland in 2013. The results show that the most pioneering users differ statistically from the mass market consumers.

KW - 512 Business and Management

KW - energy efficiency, services, leaduserness, market potential

UR - http://njb.fi/wp-content/uploads/2015/09/Matschoss_etal_2-15.pdf

M3 - Article