Sinilupiini lypsylehmien valkuaisrehuna

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinen

Abstrakti

Viljeltyjä lupiinilajikkeita käytetään erityisesti Australiassa märehtijöiden valkuaisrehuina ja joidenkin tutkimusten mukaan lupiinia pidetään ainoana varteenotettavana valkuaisrehukasvina korvaamaan soijaa. Parhaimmillaan sen on todettu pystyvän korvaamaan soija kokonaan korkeatuottoisen lypsylehmän ruokinnassa. Sinilupiini on mielenkiintoinen valkuaisrehukasvi, jota voidaan viljellä myös Suomen olosuhteissa. Kotimaisia tutkimustuloksia sinilupiinin siemenen käytöstä lypsylehmien ruokinnassa ei ole. Tämän tutkimuksen
tavoitteena oli selvittää sinilupiinin tuotantovaikutusta ja ravintoaineiden hyväksikäyttöä nurmisäilörehuun perustuvassa lypsylehmien ruokinnassa. Tutkimus tehtiin Viikin opetus- ja tutkimustilan koenavetassa keväällä 2013. Kokeessa oli kahdeksan vähintään kaksi kertaa poikinutta ay-rotuista lehmää. Kokeen alkaessa lehmien poikimisesta oli kulunut keskimäärin 111 päivää ja niiden maitotuotos oli keskimäärin 36,5 kg/pv. Koemallina oli toistettu 4x4-latinalainen neliö. Koejaksoja oli neljä ja yhden jakson pituus oli 21 päivää, josta viimeisen viikon aikana kerättiin jaksokohtaiset näytteet. Koekäsittelyinä oli kolme eri valkuaisruokintaa kontrolliruokinnan lisäksi. Päiväkohtainen väkirehuannos oli 12 kg. Isonitrogeenisissä ja pelletöidyissä valkuaisrehuissa valkuaisen lähteenä oli rypsirouhe, sinilupiini tai näiden sekoitus (1:1) vastaten 3 kg rypsiä/pv. Kontrollina oli viljapohjainen pelletöity väkirehu, johon ei ollut lisätty valkuaista. Lehmät saivat vapaasti hyvälaatuista nurmisäilörehua. Valkuaisväkirehujen käyttö ruokinnassa lisäsi lehmien kuiva-aineen syöntiä
(+0,7 - 1,3 kg/pv) ja maitotuotosta (+1,9 - 3,9 kg/pv) kontrolliruokintaan verrattuna. Sinilupiiniruokinta ei kuitenkaan saanut aikaan yhtä hyvää maitotuotosvastetta (+1,5 kg energiakorjattua maitoa/pv) kuin rypsi-
ruokinta (+2,3 kg energiakorjattua maitoa/pv). Valkuaisruokinnat lisäsivät maidon valkuais- ja laktoosituotosta merkitsevästi verrattuna kontrolliruokintaan ja ne olivat suuremmat myös rypsiruokinnalla verrattuna sinilupiiniruokintaan. Valkuaislisä ruokinnassa lisäsi maidon ureapitoisuutta merkitsevästi (25,0 vs.14,5 mg/dl), mutta valkuaislähteiden välillä ei ollut eroa maidon ureapitoisuuksissa. Tämän ruokintakokeen tulosten perusteella sinilupiini lisää lypsylehmien maitotuotosta verrattuna väkirehuruokintaan, jossa
ei ole valkuaista mutta maitotuotos ei yllä rypsistä saatavan tuotosvasteen tasolle.
Alkuperäiskielisuomi
OtsikkoMaataloustieteen päivät 2014 : 8.-9.1.2014 Viikki, Helsinki
ToimittajatMikko Hakojärvi, Nina Schulman
KustantajaSuomen maataloustieteellinen seura
Julkaisupäivä9 tammikuuta 2014
ISBN (elektroninen)978-951-9041-58-2
TilaJulkaistu - 9 tammikuuta 2014
OKM-julkaisutyyppiB3 Vertaisarvioimaton artikkeli konferenssijulkaisussa
TapahtumaMaataloustieteen Päivät 2014 - Helsinki, Suomi
Kesto: 8 tammikuuta 20149 tammikuuta 2014

Julkaisusarja

NimiSuomen Maataloustieteellisen Seuran tiedote
KustantajaSuomen maataloustieteellinen seura
Numero30
ISSN (painettu)0358-5220

Lisätietoja


Volume:
Proceeding volume:

Tieteenalat

  • 412 Kotieläintiede, maitotaloustiede
  • lypsylehmä, maitotuotos, nurmisäilörehu, rypsirouhe, sinilupiini, syönti, valkuaisrehu

Siteeraa tätä