Sosiologiset keskitason teoriat ja teorianmuodostuksen dynamiikka

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Sosiologi Robert K. Mertonin mukaan keskitason teoriat sijoittuvat empiirisessä tutkimuksessa välttämättömien työhypoteesien ja kaiken kattavien sosiologisten teoriajärjestelmien välisen jatkumon keskelle. Tässä artikkelissa täsmennän ja kehittelen eteenpäin keskitason teorian käsitettä Mertonin kirjoitusten analyysin ja kommentaarikirjallisuuden pohjalta. Vastoin monia aiempia tulkintoja esitän, että keskitason teorian käsite ei ole toivottoman monitulkintainen ja että se on mahdollista määritellä suhteellisen täsmällisesti. Argumentoin myös, että teorianmuodostuksen kontekstissa keskitason teoriat on hedelmällisempää ymmärtää dynaamisiksi, empiirisen tutkimuksen yhteydessä kehittyviksi entiteeteiksi kuin väitelauseiden staattisiksi järjestelmiksi. Havainnollistan keskitason teorian käsitettä ja siihen liittyvää teorianmuodostuksen dynamiikkaa tarkastelemalla Mertonin ja Alice S. Rossin kehittelemää viiteryhmäteoriaa. Artikkelin johtopäätös on, että täsmennetty keskitason teorian käsite ja dynaaminen käsitys teorianmuodostuksesta muodostavat hedelmällisen tavan kytkeä sosiologiset teoriat ja empiirinen analyysi toisiinsa.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiSosiologia
Vuosikerta53
Numero1
Sivut28-44
Sivumäärä17
ISSN0038-1640
TilaJulkaistu - 2016
Julkaistu ulkoisestiKyllä
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

Tieteenalat

  • 5141 Sosiologia
  • 611 Filosofia

Lainaa tätä

@article{f8e0464e0e144d29b590ee284203ffea,
title = "Sosiologiset keskitason teoriat ja teorianmuodostuksen dynamiikka",
abstract = "Sosiologi Robert K. Mertonin mukaan keskitason teoriat sijoittuvat empiirisess{\"a} tutkimuksessa v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"o}mien ty{\"o}hypoteesien ja kaiken kattavien sosiologisten teoriaj{\"a}rjestelmien v{\"a}lisen jatkumon keskelle. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa t{\"a}smenn{\"a}n ja kehittelen eteenp{\"a}in keskitason teorian k{\"a}sitett{\"a} Mertonin kirjoitusten analyysin ja kommentaarikirjallisuuden pohjalta. Vastoin monia aiempia tulkintoja esit{\"a}n, ett{\"a} keskitason teorian k{\"a}site ei ole toivottoman monitulkintainen ja ett{\"a} se on mahdollista m{\"a}{\"a}ritell{\"a} suhteellisen t{\"a}sm{\"a}llisesti. Argumentoin my{\"o}s, ett{\"a} teorianmuodostuksen kontekstissa keskitason teoriat on hedelm{\"a}llisemp{\"a}{\"a} ymm{\"a}rt{\"a}{\"a} dynaamisiksi, empiirisen tutkimuksen yhteydess{\"a} kehittyviksi entiteeteiksi kuin v{\"a}itelauseiden staattisiksi j{\"a}rjestelmiksi. Havainnollistan keskitason teorian k{\"a}sitett{\"a} ja siihen liittyv{\"a}{\"a} teorianmuodostuksen dynamiikkaa tarkastelemalla Mertonin ja Alice S. Rossin kehittelem{\"a}{\"a} viiteryhm{\"a}teoriaa. Artikkelin johtop{\"a}{\"a}t{\"o}s on, ett{\"a} t{\"a}smennetty keskitason teorian k{\"a}site ja dynaaminen k{\"a}sitys teorianmuodostuksesta muodostavat hedelm{\"a}llisen tavan kytke{\"a} sosiologiset teoriat ja empiirinen analyysi toisiinsa.",
keywords = "5141 Sosiologia, 611 Filosofia",
author = "Kaidesoja, {Tuukka Juhani}",
year = "2016",
language = "suomi",
volume = "53",
pages = "28--44",
journal = "Sosiologia",
issn = "0038-1640",
publisher = "Westermarck-seura",
number = "1",

}

Sosiologiset keskitason teoriat ja teorianmuodostuksen dynamiikka. / Kaidesoja, Tuukka Juhani.

julkaisussa: Sosiologia, Vuosikerta 53, Nro 1, 2016, s. 28-44.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Sosiologiset keskitason teoriat ja teorianmuodostuksen dynamiikka

AU - Kaidesoja, Tuukka Juhani

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Sosiologi Robert K. Mertonin mukaan keskitason teoriat sijoittuvat empiirisessä tutkimuksessa välttämättömien työhypoteesien ja kaiken kattavien sosiologisten teoriajärjestelmien välisen jatkumon keskelle. Tässä artikkelissa täsmennän ja kehittelen eteenpäin keskitason teorian käsitettä Mertonin kirjoitusten analyysin ja kommentaarikirjallisuuden pohjalta. Vastoin monia aiempia tulkintoja esitän, että keskitason teorian käsite ei ole toivottoman monitulkintainen ja että se on mahdollista määritellä suhteellisen täsmällisesti. Argumentoin myös, että teorianmuodostuksen kontekstissa keskitason teoriat on hedelmällisempää ymmärtää dynaamisiksi, empiirisen tutkimuksen yhteydessä kehittyviksi entiteeteiksi kuin väitelauseiden staattisiksi järjestelmiksi. Havainnollistan keskitason teorian käsitettä ja siihen liittyvää teorianmuodostuksen dynamiikkaa tarkastelemalla Mertonin ja Alice S. Rossin kehittelemää viiteryhmäteoriaa. Artikkelin johtopäätös on, että täsmennetty keskitason teorian käsite ja dynaaminen käsitys teorianmuodostuksesta muodostavat hedelmällisen tavan kytkeä sosiologiset teoriat ja empiirinen analyysi toisiinsa.

AB - Sosiologi Robert K. Mertonin mukaan keskitason teoriat sijoittuvat empiirisessä tutkimuksessa välttämättömien työhypoteesien ja kaiken kattavien sosiologisten teoriajärjestelmien välisen jatkumon keskelle. Tässä artikkelissa täsmennän ja kehittelen eteenpäin keskitason teorian käsitettä Mertonin kirjoitusten analyysin ja kommentaarikirjallisuuden pohjalta. Vastoin monia aiempia tulkintoja esitän, että keskitason teorian käsite ei ole toivottoman monitulkintainen ja että se on mahdollista määritellä suhteellisen täsmällisesti. Argumentoin myös, että teorianmuodostuksen kontekstissa keskitason teoriat on hedelmällisempää ymmärtää dynaamisiksi, empiirisen tutkimuksen yhteydessä kehittyviksi entiteeteiksi kuin väitelauseiden staattisiksi järjestelmiksi. Havainnollistan keskitason teorian käsitettä ja siihen liittyvää teorianmuodostuksen dynamiikkaa tarkastelemalla Mertonin ja Alice S. Rossin kehittelemää viiteryhmäteoriaa. Artikkelin johtopäätös on, että täsmennetty keskitason teorian käsite ja dynaaminen käsitys teorianmuodostuksesta muodostavat hedelmällisen tavan kytkeä sosiologiset teoriat ja empiirinen analyysi toisiinsa.

KW - 5141 Sosiologia

KW - 611 Filosofia

M3 - Artikkeli

VL - 53

SP - 28

EP - 44

JO - Sosiologia

JF - Sosiologia

SN - 0038-1640

IS - 1

ER -