Students' and teacher's perceptions of fairness in assessment

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

The aim of this chapter is to discuss the challenges related to the fairness and reliability of assessment. We will argue that using grades as reliable indicators of the quality of learning is problematic. The learning outcomes are assessed by varying and sometimes hidden criteria and thus grades do not necessarily mirror the learning in a reliable way. We will further argue that the fairness of assessment consists of two main characteristics: validity and reliability of assessment. Finally, we aim to emphasise that the fairness and reliability of assessment may be enhanced by using clear assessment criteria and by paying attention to congruence both at the course level as well as the institutional level.
Alkuperäiskielienglanti
OtsikkoAdvances and innovations in university assessment and feedback : A Festschrift in honour of Professor Dai Hounsell
ToimittajatCarolin Kreber, Charles Anderson, Noel Entwistle, Jan McArthur
JulkaisupaikkaEdinburgh
KustantajaEdinburgh University Press
Julkaisupäivä2014
Sivut99-113
ISBN (painettu)978-0-7486-9454-9
ISBN (elektroninen)978-0-7486-9455-6
TilaJulkaistu - 2014
OKM-julkaisutyyppiA3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

• 516 Kasvatustieteet

Siteeraa tätä

Hailikari, T., Postareff, L., Tuononen, T., Räisänen, M., & Lindblom-Ylänne, S. (2014). Students' and teacher's perceptions of fairness in assessment. teoksessa C. Kreber, C. Anderson, N. Entwistle, & J. McArthur (Toimittajat), Advances and innovations in university assessment and feedback: A Festschrift in honour of Professor Dai Hounsell (Sivut 99-113). Edinburgh University Press.