Suomen Akatemian hanke- ja tutkimusohjelmarahoitus ihmiskunnan ja yhteiskunnan suurten haasteiden aloilla

Timo Aarrevaara, Arto Aniluoto, Paula Ranne, Reetta Ruotsalainen

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinen

Kuvaus

Suomen Akatemian määrittämät ihmiskunnan ja yhteiskunnan suuret haasteet liittyvät eurooppalaiseen ja pohjoismaiseen tutkimuspoliittiseen keskusteluun. Tässä luvussa kuvatun analyysin tarkoituksena on tuottaa Suomen Akatemialle tietoa sen hanke- ja tutkimusohjelmarahoituspäätösten kohdentumisesta kuuden suureen haasteen alueelle. Aineisto kattaa vuosien 2007−2010 tutkimushankerahoituksesta akatemiahankkeet ja ohjelmarahoituksen, yhteensä noin 436 miljoonaa euroa. Aineiston analyysissa on otettu huomioon tutkimushankkeisiin liittyvä kompleksisuus. Analyysin näkökulmina ovat rahoitettujen hankkeiden kytkeytyneisyys suurten haasteiden teemoihin sekä tutkimushankkeiden vuorovaikutus, kohdentuminen ja kattavuus.

Tulokset osoittavat, että suuret haasteet ovat vahvasti esillä rahoitetuissa hankkeissa. Tämän voidaan tulkita tarkoittavan sitä, että suurten haasteiden alueella tehtävä tutkimus on korkeatasoista, koska se on menestynyt kansainvälisessä vertaisarvioinnissa. Aineiston perusteella on myös osoitettavissa, että tutkijat haluavat tehdä tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista relevanssia. Suurten haasteiden teemat ovat usein monitieteisiä, muttaniitä toteutetaan tieteenaloiltaan melko kapeissa tutkimusryhmissä. Tähän voi vaikuttaa myös yksittäisten rahoituspäätösten suuruus. Rahoitettujen tutkimushankkeiden havaittiin kiinnittyneen ennen kaikkea pohjoisen ilmaston ja ympäristön sekä kestävän energian teemoihin.
Alkuperäiskielisuomi
OtsikkoTieteen tila
ToimittajatLeena Treuthardt, Anu Nuutinen
Sivumäärä9
Vuosikerta2012
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaSuomen akatemia
Julkaisupäivä8 lokakuuta 2012
Sivut75-94
ISBN (painettu)078-951-715-834-3
ISBN (elektroninen)078-951-715-835-0
TilaJulkaistu - 8 lokakuuta 2012
OKM-julkaisutyyppiB2 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

Julkaisusarja

NimiSuomen akatemian julkaisuja

Tieteenalat

  • 517 Valtio-oppi, hallintotiede

Lainaa tätä

Aarrevaara, T., Aniluoto, A., Ranne, P., & Ruotsalainen, R. (2012). Suomen Akatemian hanke- ja tutkimusohjelmarahoitus ihmiskunnan ja yhteiskunnan suurten haasteiden aloilla. teoksessa L. Treuthardt, & A. Nuutinen (Toimittajat), Tieteen tila (Vuosikerta 2012, Sivut 75-94). (Suomen akatemian julkaisuja). Helsinki: Suomen akatemia.
Aarrevaara, Timo ; Aniluoto, Arto ; Ranne, Paula ; Ruotsalainen, Reetta. / Suomen Akatemian hanke- ja tutkimusohjelmarahoitus ihmiskunnan ja yhteiskunnan suurten haasteiden aloilla. Tieteen tila. Toimittaja / Leena Treuthardt ; Anu Nuutinen. Vuosikerta 2012 Helsinki : Suomen akatemia, 2012. Sivut 75-94 (Suomen akatemian julkaisuja).
@inbook{2332fa1da4cf4f71b997bd13f7d058d8,
title = "Suomen Akatemian hanke- ja tutkimusohjelmarahoitus ihmiskunnan ja yhteiskunnan suurten haasteiden aloilla",
abstract = "Suomen Akatemian m{\"a}{\"a}ritt{\"a}m{\"a}t ihmiskunnan ja yhteiskunnan suuret haasteet liittyv{\"a}t eurooppalaiseen ja pohjoismaiseen tutkimuspoliittiseen keskusteluun. T{\"a}ss{\"a} luvussa kuvatun analyysin tarkoituksena on tuottaa Suomen Akatemialle tietoa sen hanke- ja tutkimusohjelmarahoitusp{\"a}{\"a}t{\"o}sten kohdentumisesta kuuden suureen haasteen alueelle. Aineisto kattaa vuosien 2007−2010 tutkimushankerahoituksesta akatemiahankkeet ja ohjelmarahoituksen, yhteens{\"a} noin 436 miljoonaa euroa. Aineiston analyysissa on otettu huomioon tutkimushankkeisiin liittyv{\"a} kompleksisuus. Analyysin n{\"a}k{\"o}kulmina ovat rahoitettujen hankkeiden kytkeytyneisyys suurten haasteiden teemoihin sek{\"a} tutkimushankkeiden vuorovaikutus, kohdentuminen ja kattavuus. Tulokset osoittavat, ett{\"a} suuret haasteet ovat vahvasti esill{\"a} rahoitetuissa hankkeissa. T{\"a}m{\"a}n voidaan tulkita tarkoittavan sit{\"a}, ett{\"a} suurten haasteiden alueella teht{\"a}v{\"a} tutkimus on korkeatasoista, koska se on menestynyt kansainv{\"a}lisess{\"a} vertaisarvioinnissa. Aineiston perusteella on my{\"o}s osoitettavissa, ett{\"a} tutkijat haluavat tehd{\"a} tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista relevanssia. Suurten haasteiden teemat ovat usein monitieteisi{\"a}, muttaniit{\"a} toteutetaan tieteenaloiltaan melko kapeissa tutkimusryhmiss{\"a}. T{\"a}h{\"a}n voi vaikuttaa my{\"o}s yksitt{\"a}isten rahoitusp{\"a}{\"a}t{\"o}sten suuruus. Rahoitettujen tutkimushankkeiden havaittiin kiinnittyneen ennen kaikkea pohjoisen ilmaston ja ymp{\"a}rist{\"o}n sek{\"a} kest{\"a}v{\"a}n energian teemoihin.",
keywords = "517 Valtio-oppi, hallintotiede",
author = "Timo Aarrevaara and Arto Aniluoto and Paula Ranne and Reetta Ruotsalainen",
year = "2012",
month = "10",
day = "8",
language = "suomi",
isbn = "078-951-715-834-3",
volume = "2012",
series = "Suomen akatemian julkaisuja",
publisher = "Suomen akatemia",
pages = "75--94",
editor = "Leena Treuthardt and Anu Nuutinen",
booktitle = "Tieteen tila",
address = "Suomi",

}

Aarrevaara, T, Aniluoto, A, Ranne, P & Ruotsalainen, R 2012, Suomen Akatemian hanke- ja tutkimusohjelmarahoitus ihmiskunnan ja yhteiskunnan suurten haasteiden aloilla. julkaisussa L Treuthardt & A Nuutinen (toim), Tieteen tila. Vuosikerta 2012, Suomen akatemian julkaisuja, Suomen akatemia, Helsinki, Sivut 75-94.

Suomen Akatemian hanke- ja tutkimusohjelmarahoitus ihmiskunnan ja yhteiskunnan suurten haasteiden aloilla. / Aarrevaara, Timo; Aniluoto, Arto; Ranne, Paula; Ruotsalainen, Reetta.

Tieteen tila. toim. / Leena Treuthardt; Anu Nuutinen. Vuosikerta 2012 Helsinki : Suomen akatemia, 2012. s. 75-94 (Suomen akatemian julkaisuja).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinen

TY - CHAP

T1 - Suomen Akatemian hanke- ja tutkimusohjelmarahoitus ihmiskunnan ja yhteiskunnan suurten haasteiden aloilla

AU - Aarrevaara, Timo

AU - Aniluoto, Arto

AU - Ranne, Paula

AU - Ruotsalainen, Reetta

PY - 2012/10/8

Y1 - 2012/10/8

N2 - Suomen Akatemian määrittämät ihmiskunnan ja yhteiskunnan suuret haasteet liittyvät eurooppalaiseen ja pohjoismaiseen tutkimuspoliittiseen keskusteluun. Tässä luvussa kuvatun analyysin tarkoituksena on tuottaa Suomen Akatemialle tietoa sen hanke- ja tutkimusohjelmarahoituspäätösten kohdentumisesta kuuden suureen haasteen alueelle. Aineisto kattaa vuosien 2007−2010 tutkimushankerahoituksesta akatemiahankkeet ja ohjelmarahoituksen, yhteensä noin 436 miljoonaa euroa. Aineiston analyysissa on otettu huomioon tutkimushankkeisiin liittyvä kompleksisuus. Analyysin näkökulmina ovat rahoitettujen hankkeiden kytkeytyneisyys suurten haasteiden teemoihin sekä tutkimushankkeiden vuorovaikutus, kohdentuminen ja kattavuus. Tulokset osoittavat, että suuret haasteet ovat vahvasti esillä rahoitetuissa hankkeissa. Tämän voidaan tulkita tarkoittavan sitä, että suurten haasteiden alueella tehtävä tutkimus on korkeatasoista, koska se on menestynyt kansainvälisessä vertaisarvioinnissa. Aineiston perusteella on myös osoitettavissa, että tutkijat haluavat tehdä tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista relevanssia. Suurten haasteiden teemat ovat usein monitieteisiä, muttaniitä toteutetaan tieteenaloiltaan melko kapeissa tutkimusryhmissä. Tähän voi vaikuttaa myös yksittäisten rahoituspäätösten suuruus. Rahoitettujen tutkimushankkeiden havaittiin kiinnittyneen ennen kaikkea pohjoisen ilmaston ja ympäristön sekä kestävän energian teemoihin.

AB - Suomen Akatemian määrittämät ihmiskunnan ja yhteiskunnan suuret haasteet liittyvät eurooppalaiseen ja pohjoismaiseen tutkimuspoliittiseen keskusteluun. Tässä luvussa kuvatun analyysin tarkoituksena on tuottaa Suomen Akatemialle tietoa sen hanke- ja tutkimusohjelmarahoituspäätösten kohdentumisesta kuuden suureen haasteen alueelle. Aineisto kattaa vuosien 2007−2010 tutkimushankerahoituksesta akatemiahankkeet ja ohjelmarahoituksen, yhteensä noin 436 miljoonaa euroa. Aineiston analyysissa on otettu huomioon tutkimushankkeisiin liittyvä kompleksisuus. Analyysin näkökulmina ovat rahoitettujen hankkeiden kytkeytyneisyys suurten haasteiden teemoihin sekä tutkimushankkeiden vuorovaikutus, kohdentuminen ja kattavuus. Tulokset osoittavat, että suuret haasteet ovat vahvasti esillä rahoitetuissa hankkeissa. Tämän voidaan tulkita tarkoittavan sitä, että suurten haasteiden alueella tehtävä tutkimus on korkeatasoista, koska se on menestynyt kansainvälisessä vertaisarvioinnissa. Aineiston perusteella on myös osoitettavissa, että tutkijat haluavat tehdä tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista relevanssia. Suurten haasteiden teemat ovat usein monitieteisiä, muttaniitä toteutetaan tieteenaloiltaan melko kapeissa tutkimusryhmissä. Tähän voi vaikuttaa myös yksittäisten rahoituspäätösten suuruus. Rahoitettujen tutkimushankkeiden havaittiin kiinnittyneen ennen kaikkea pohjoisen ilmaston ja ympäristön sekä kestävän energian teemoihin.

KW - 517 Valtio-oppi, hallintotiede

M3 - Kirjan luku tai artikkeli

SN - 078-951-715-834-3

VL - 2012

T3 - Suomen akatemian julkaisuja

SP - 75

EP - 94

BT - Tieteen tila

A2 - Treuthardt, Leena

A2 - Nuutinen, Anu

PB - Suomen akatemia

CY - Helsinki

ER -

Aarrevaara T, Aniluoto A, Ranne P, Ruotsalainen R. Suomen Akatemian hanke- ja tutkimusohjelmarahoitus ihmiskunnan ja yhteiskunnan suurten haasteiden aloilla. julkaisussa Treuthardt L, Nuutinen A, toimittajat, Tieteen tila. Vuosikerta 2012. Helsinki: Suomen akatemia. 2012. s. 75-94. (Suomen akatemian julkaisuja).