Syyllisyys, häpeä ja arvot erilaisissa kulttuureissa

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Tässä katsausartikkelissa perehdytään syyllisyyden ja häpeän tunteisiin ja arvoihin erilaisissa kulttuureissa. Ensin käydään läpi eri tutkimusperinteiden erilaisia tapoja ymmärtää syyllisyyden ja häpeän käsitteet sekä perehdytään tutkimustuloksiin näiden tunteiden luonteesta ja seurauksista sosiaaliselle vuorovaikutukselle. Seuraavaksi kuvataan Schwartzin malli arvojen universaalista rakenteesta ja esitellään tuloksia arvojen yhtäläisyyksistä ja eroista eri kulttuureissa. Tämän jälkeen käsitellään syyllisyyden, häpeän ja arvojen yhteyksiä sekä yksilöiden että kulttuureiden tasolla, ja lopuksi pohditaan tulevaisuuden haasteita syyllisyyden ja häpeän kulttuureja vertailevassa tutkimuksessa.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiPsykologia
Vuosikerta47
Numero05-06
Sivut378-389
ISSN0355-1067
TilaJulkaistu - 2012
OKM-julkaisutyyppiA2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Lainaa tätä

@article{84fd4b724ed14709bd957d7f21f9051f,
title = "Syyllisyys, h{\"a}pe{\"a} ja arvot erilaisissa kulttuureissa",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} katsausartikkelissa perehdyt{\"a}{\"a}n syyllisyyden ja h{\"a}pe{\"a}n tunteisiin ja arvoihin erilaisissa kulttuureissa. Ensin k{\"a}yd{\"a}{\"a}n l{\"a}pi eri tutkimusperinteiden erilaisia tapoja ymm{\"a}rt{\"a}{\"a} syyllisyyden ja h{\"a}pe{\"a}n k{\"a}sitteet sek{\"a} perehdyt{\"a}{\"a}n tutkimustuloksiin n{\"a}iden tunteiden luonteesta ja seurauksista sosiaaliselle vuorovaikutukselle. Seuraavaksi kuvataan Schwartzin malli arvojen universaalista rakenteesta ja esitell{\"a}{\"a}n tuloksia arvojen yht{\"a}l{\"a}isyyksist{\"a} ja eroista eri kulttuureissa. T{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n syyllisyyden, h{\"a}pe{\"a}n ja arvojen yhteyksi{\"a} sek{\"a} yksil{\"o}iden ett{\"a} kulttuureiden tasolla, ja lopuksi pohditaan tulevaisuuden haasteita syyllisyyden ja h{\"a}pe{\"a}n kulttuureja vertailevassa tutkimuksessa.",
author = "Mia Silfver-Kuhalampi and Klaus Helkama",
year = "2012",
language = "suomi",
volume = "47",
pages = "378--389",
journal = "Psykologia",
issn = "0355-1067",
publisher = "Suomen psykologinen seura",
number = "05-06",

}

Syyllisyys, häpeä ja arvot erilaisissa kulttuureissa. / Silfver-Kuhalampi, Mia; Helkama, Klaus.

julkaisussa: Psykologia, Vuosikerta 47, Nro 05-06, 2012, s. 378-389.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Syyllisyys, häpeä ja arvot erilaisissa kulttuureissa

AU - Silfver-Kuhalampi, Mia

AU - Helkama, Klaus

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Tässä katsausartikkelissa perehdytään syyllisyyden ja häpeän tunteisiin ja arvoihin erilaisissa kulttuureissa. Ensin käydään läpi eri tutkimusperinteiden erilaisia tapoja ymmärtää syyllisyyden ja häpeän käsitteet sekä perehdytään tutkimustuloksiin näiden tunteiden luonteesta ja seurauksista sosiaaliselle vuorovaikutukselle. Seuraavaksi kuvataan Schwartzin malli arvojen universaalista rakenteesta ja esitellään tuloksia arvojen yhtäläisyyksistä ja eroista eri kulttuureissa. Tämän jälkeen käsitellään syyllisyyden, häpeän ja arvojen yhteyksiä sekä yksilöiden että kulttuureiden tasolla, ja lopuksi pohditaan tulevaisuuden haasteita syyllisyyden ja häpeän kulttuureja vertailevassa tutkimuksessa.

AB - Tässä katsausartikkelissa perehdytään syyllisyyden ja häpeän tunteisiin ja arvoihin erilaisissa kulttuureissa. Ensin käydään läpi eri tutkimusperinteiden erilaisia tapoja ymmärtää syyllisyyden ja häpeän käsitteet sekä perehdytään tutkimustuloksiin näiden tunteiden luonteesta ja seurauksista sosiaaliselle vuorovaikutukselle. Seuraavaksi kuvataan Schwartzin malli arvojen universaalista rakenteesta ja esitellään tuloksia arvojen yhtäläisyyksistä ja eroista eri kulttuureissa. Tämän jälkeen käsitellään syyllisyyden, häpeän ja arvojen yhteyksiä sekä yksilöiden että kulttuureiden tasolla, ja lopuksi pohditaan tulevaisuuden haasteita syyllisyyden ja häpeän kulttuureja vertailevassa tutkimuksessa.

M3 - Katsausartikkeli

VL - 47

SP - 378

EP - 389

JO - Psykologia

JF - Psykologia

SN - 0355-1067

IS - 05-06

ER -