Taiteilija Tove Jansson, Helsinki. Näyttely Helsingin kaupungin Virka Galleriassa 12.6.-15.8.2010. (Helsingin kaupungintalon ala-aulassa) Näyttelyn teksti ja valinnat Janssonin kuvataiteesta ja kirjallisuudesta (näyttelyn kuratointi) FT Sirke Happonen. Näyttelyteksti käännetty myös ruotsiksi ja englanniksi. Versio siitä on verkkonäyttelynä osoitteessa http://www.virka.fi/fi/virka-galleria/verkkonayttely/taiteilija-tove-jansson-helsinki/ Muut oikeudenomistajat mainittu ko. lähteessä.

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiKirja

Kuvaus

Tove Janssonilla oli saarensa, hänellä oli Pariisinsa, mutta hänellä oli myös Helsinki. Kaupunki, jossa hän syntyi ja jossa hän eli suurimman osan elämästään: talvet, keväät ja syksyt. Kesät kuuluivat saarille, syntymästä lähtien: varhaislapsuus Tukholman saaristoon ja 1920-luvulta alkaen Pellinkiin itäiselle Suomenlahdelle.

Tove Jansson (1914—2001) oli taidemaalari, kirjailija, kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Hän tuli maailmankuuluksi erityisesti muumiaiheisista teoksistaan, jotka puhuttelevat sekä lapsia että aikuisia. Muumikirjat kuvaavat sisäsaariston elämää ja yleensä kesää: seikkailuja, kukkaloistoa ja äkillisiä ukonilmoja. Näyttely ”Taiteilija Tove Jansson, Helsinki” tuo esiin hänen monipuolisen tuotantonsa vähemmän tunnettua puolta, taustaa jota vasten idea vehreästä laaksosta mielikuvituksellisine hahmoineen syntyi. Siihen kuuluvat kivinen Katajanokka ja Kaartinkaupunki, lumiset kadut ja ”mustat talvi-ihmiset”, niin kuin Jansson yhdessä novellissaan kuvaa.

Helsingistä Tove Jansson nostaa esiin talvisen meren ja sataman: mustan, valkean ja sinisen sävyt. Janssonin Helsinki-kuvauksiin verrattuna valtaosa hänen muusta taiteestaan näyttää kuin luovan vastakohtaa tälle miljöölle: se on koloristista ja koristeellista. Koti Katajanokan kaupunginosassa Luotsikadulla, jossa nuori Tove Jansson kasvoi, oli oma saarekkeensa, taiteen teolle pyhitetty. Kotona työskentelivät äiti Signe Hammarsten Jansson (1882—1970), pilapiirtäjä ja kuvittaja, ja kuvanveistäjä-isä Viktor Jansson (1886—1958), jotka olivat tavanneet Pariisissa opiskellessaan. Mutta ulkopuolella kohosi kivitalojen Helsinki, pystysuorien linjojen ja rappukäytävien kaupunki. Helsinki, jota moukaroivat vuoroin kansalaissota, talvisota ja jatkosota – ja vuodesta toiseen – pitkä talvi. Tähän kaupunkiin Jansson kuitenkin aina palasi, saariltaan ja lukuisilta opinto- ja ulkomaanmatkoiltaan. Helsingissä oli hänen ateljeensa ja kotinsa, Ullanlinnankadun osoite, jonka postiluukusta putoili tuhansia ihailijakirjeitä.

Tove Jansson maalasi helsinkiläisiin tiloihin useita värikkäitä seinämaalauksia ja teoksia, joista tämä näyttely esittelee muutamia. Nuori Tove Jansson tulee kantakaupungissa vastaan myös isänsä veistosten naishahmona. Hän oli mallina Viktor Janssonille, kun tämä työsti merenneito- ja nuoruusaiheiset veistoksensa Esplanadin ja Kaisaniemen puistoon.

Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaHelsingin kaupunki
TilaJulkaistu - 12 kesäkuuta 2010
Julkaistu ulkoisestiKyllä
OKM-julkaisutyyppiC1 Kustannettu tieteellinen erillisteos

Lainaa tätä

@book{c8de1f37caf24651b6d9428e0ce90e90,
title = "Taiteilija Tove Jansson, Helsinki. N{\"a}yttely Helsingin kaupungin Virka Galleriassa 12.6.-15.8.2010. (Helsingin kaupungintalon ala-aulassa) N{\"a}yttelyn teksti ja valinnat Janssonin kuvataiteesta ja kirjallisuudesta (n{\"a}yttelyn kuratointi) FT Sirke Happonen.: N{\"a}yttelyteksti k{\"a}{\"a}nnetty my{\"o}s ruotsiksi ja englanniksi. Versio siit{\"a} on verkkon{\"a}yttelyn{\"a} osoitteessa http://www.virka.fi/fi/virka-galleria/verkkonayttely/taiteilija-tove-jansson-helsinki/ Muut oikeudenomistajat mainittu ko. l{\"a}hteess{\"a}.",
abstract = "Tove Janssonilla oli saarensa, h{\"a}nell{\"a} oli Pariisinsa, mutta h{\"a}nell{\"a} oli my{\"o}s Helsinki. Kaupunki, jossa h{\"a}n syntyi ja jossa h{\"a}n eli suurimman osan el{\"a}m{\"a}st{\"a}{\"a}n: talvet, kev{\"a}{\"a}t ja syksyt. Kes{\"a}t kuuluivat saarille, syntym{\"a}st{\"a} l{\"a}htien: varhaislapsuus Tukholman saaristoon ja 1920-luvulta alkaen Pellinkiin it{\"a}iselle Suomenlahdelle. Tove Jansson (1914—2001) oli taidemaalari, kirjailija, kuvittaja ja sarjakuvantekij{\"a}. H{\"a}n tuli maailmankuuluksi erityisesti muumiaiheisista teoksistaan, jotka puhuttelevat sek{\"a} lapsia ett{\"a} aikuisia. Muumikirjat kuvaavat sis{\"a}saariston el{\"a}m{\"a}{\"a} ja yleens{\"a} kes{\"a}{\"a}: seikkailuja, kukkaloistoa ja {\"a}killisi{\"a} ukonilmoja. N{\"a}yttely ”Taiteilija Tove Jansson, Helsinki” tuo esiin h{\"a}nen monipuolisen tuotantonsa v{\"a}hemm{\"a}n tunnettua puolta, taustaa jota vasten idea vehre{\"a}st{\"a} laaksosta mielikuvituksellisine hahmoineen syntyi. Siihen kuuluvat kivinen Katajanokka ja Kaartinkaupunki, lumiset kadut ja ”mustat talvi-ihmiset”, niin kuin Jansson yhdess{\"a} novellissaan kuvaa. Helsingist{\"a} Tove Jansson nostaa esiin talvisen meren ja sataman: mustan, valkean ja sinisen s{\"a}vyt. Janssonin Helsinki-kuvauksiin verrattuna valtaosa h{\"a}nen muusta taiteestaan n{\"a}ytt{\"a}{\"a} kuin luovan vastakohtaa t{\"a}lle milj{\"o}{\"o}lle: se on koloristista ja koristeellista. Koti Katajanokan kaupunginosassa Luotsikadulla, jossa nuori Tove Jansson kasvoi, oli oma saarekkeensa, taiteen teolle pyhitetty. Kotona ty{\"o}skenteliv{\"a}t {\"a}iti Signe Hammarsten Jansson (1882—1970), pilapiirt{\"a}j{\"a} ja kuvittaja, ja kuvanveist{\"a}j{\"a}-is{\"a} Viktor Jansson (1886—1958), jotka olivat tavanneet Pariisissa opiskellessaan. Mutta ulkopuolella kohosi kivitalojen Helsinki, pystysuorien linjojen ja rappuk{\"a}yt{\"a}vien kaupunki. Helsinki, jota moukaroivat vuoroin kansalaissota, talvisota ja jatkosota – ja vuodesta toiseen – pitk{\"a} talvi. T{\"a}h{\"a}n kaupunkiin Jansson kuitenkin aina palasi, saariltaan ja lukuisilta opinto- ja ulkomaanmatkoiltaan. Helsingiss{\"a} oli h{\"a}nen ateljeensa ja kotinsa, Ullanlinnankadun osoite, jonka postiluukusta putoili tuhansia ihailijakirjeit{\"a}. Tove Jansson maalasi helsinkil{\"a}isiin tiloihin useita v{\"a}rikk{\"a}it{\"a} sein{\"a}maalauksia ja teoksia, joista t{\"a}m{\"a} n{\"a}yttely esittelee muutamia. Nuori Tove Jansson tulee kantakaupungissa vastaan my{\"o}s is{\"a}ns{\"a} veistosten naishahmona. H{\"a}n oli mallina Viktor Janssonille, kun t{\"a}m{\"a} ty{\"o}sti merenneito- ja nuoruusaiheiset veistoksensa Esplanadin ja Kaisaniemen puistoon.",
author = "Sirke Happonen",
year = "2010",
month = "6",
day = "12",
language = "suomi",
publisher = "Helsingin kaupunki",
address = "Suomi",

}

TY - BOOK

T1 - Taiteilija Tove Jansson, Helsinki. Näyttely Helsingin kaupungin Virka Galleriassa 12.6.-15.8.2010. (Helsingin kaupungintalon ala-aulassa) Näyttelyn teksti ja valinnat Janssonin kuvataiteesta ja kirjallisuudesta (näyttelyn kuratointi) FT Sirke Happonen.

T2 - Näyttelyteksti käännetty myös ruotsiksi ja englanniksi. Versio siitä on verkkonäyttelynä osoitteessa http://www.virka.fi/fi/virka-galleria/verkkonayttely/taiteilija-tove-jansson-helsinki/ Muut oikeudenomistajat mainittu ko. lähteessä.

AU - Happonen, Sirke

PY - 2010/6/12

Y1 - 2010/6/12

N2 - Tove Janssonilla oli saarensa, hänellä oli Pariisinsa, mutta hänellä oli myös Helsinki. Kaupunki, jossa hän syntyi ja jossa hän eli suurimman osan elämästään: talvet, keväät ja syksyt. Kesät kuuluivat saarille, syntymästä lähtien: varhaislapsuus Tukholman saaristoon ja 1920-luvulta alkaen Pellinkiin itäiselle Suomenlahdelle. Tove Jansson (1914—2001) oli taidemaalari, kirjailija, kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Hän tuli maailmankuuluksi erityisesti muumiaiheisista teoksistaan, jotka puhuttelevat sekä lapsia että aikuisia. Muumikirjat kuvaavat sisäsaariston elämää ja yleensä kesää: seikkailuja, kukkaloistoa ja äkillisiä ukonilmoja. Näyttely ”Taiteilija Tove Jansson, Helsinki” tuo esiin hänen monipuolisen tuotantonsa vähemmän tunnettua puolta, taustaa jota vasten idea vehreästä laaksosta mielikuvituksellisine hahmoineen syntyi. Siihen kuuluvat kivinen Katajanokka ja Kaartinkaupunki, lumiset kadut ja ”mustat talvi-ihmiset”, niin kuin Jansson yhdessä novellissaan kuvaa. Helsingistä Tove Jansson nostaa esiin talvisen meren ja sataman: mustan, valkean ja sinisen sävyt. Janssonin Helsinki-kuvauksiin verrattuna valtaosa hänen muusta taiteestaan näyttää kuin luovan vastakohtaa tälle miljöölle: se on koloristista ja koristeellista. Koti Katajanokan kaupunginosassa Luotsikadulla, jossa nuori Tove Jansson kasvoi, oli oma saarekkeensa, taiteen teolle pyhitetty. Kotona työskentelivät äiti Signe Hammarsten Jansson (1882—1970), pilapiirtäjä ja kuvittaja, ja kuvanveistäjä-isä Viktor Jansson (1886—1958), jotka olivat tavanneet Pariisissa opiskellessaan. Mutta ulkopuolella kohosi kivitalojen Helsinki, pystysuorien linjojen ja rappukäytävien kaupunki. Helsinki, jota moukaroivat vuoroin kansalaissota, talvisota ja jatkosota – ja vuodesta toiseen – pitkä talvi. Tähän kaupunkiin Jansson kuitenkin aina palasi, saariltaan ja lukuisilta opinto- ja ulkomaanmatkoiltaan. Helsingissä oli hänen ateljeensa ja kotinsa, Ullanlinnankadun osoite, jonka postiluukusta putoili tuhansia ihailijakirjeitä. Tove Jansson maalasi helsinkiläisiin tiloihin useita värikkäitä seinämaalauksia ja teoksia, joista tämä näyttely esittelee muutamia. Nuori Tove Jansson tulee kantakaupungissa vastaan myös isänsä veistosten naishahmona. Hän oli mallina Viktor Janssonille, kun tämä työsti merenneito- ja nuoruusaiheiset veistoksensa Esplanadin ja Kaisaniemen puistoon.

AB - Tove Janssonilla oli saarensa, hänellä oli Pariisinsa, mutta hänellä oli myös Helsinki. Kaupunki, jossa hän syntyi ja jossa hän eli suurimman osan elämästään: talvet, keväät ja syksyt. Kesät kuuluivat saarille, syntymästä lähtien: varhaislapsuus Tukholman saaristoon ja 1920-luvulta alkaen Pellinkiin itäiselle Suomenlahdelle. Tove Jansson (1914—2001) oli taidemaalari, kirjailija, kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Hän tuli maailmankuuluksi erityisesti muumiaiheisista teoksistaan, jotka puhuttelevat sekä lapsia että aikuisia. Muumikirjat kuvaavat sisäsaariston elämää ja yleensä kesää: seikkailuja, kukkaloistoa ja äkillisiä ukonilmoja. Näyttely ”Taiteilija Tove Jansson, Helsinki” tuo esiin hänen monipuolisen tuotantonsa vähemmän tunnettua puolta, taustaa jota vasten idea vehreästä laaksosta mielikuvituksellisine hahmoineen syntyi. Siihen kuuluvat kivinen Katajanokka ja Kaartinkaupunki, lumiset kadut ja ”mustat talvi-ihmiset”, niin kuin Jansson yhdessä novellissaan kuvaa. Helsingistä Tove Jansson nostaa esiin talvisen meren ja sataman: mustan, valkean ja sinisen sävyt. Janssonin Helsinki-kuvauksiin verrattuna valtaosa hänen muusta taiteestaan näyttää kuin luovan vastakohtaa tälle miljöölle: se on koloristista ja koristeellista. Koti Katajanokan kaupunginosassa Luotsikadulla, jossa nuori Tove Jansson kasvoi, oli oma saarekkeensa, taiteen teolle pyhitetty. Kotona työskentelivät äiti Signe Hammarsten Jansson (1882—1970), pilapiirtäjä ja kuvittaja, ja kuvanveistäjä-isä Viktor Jansson (1886—1958), jotka olivat tavanneet Pariisissa opiskellessaan. Mutta ulkopuolella kohosi kivitalojen Helsinki, pystysuorien linjojen ja rappukäytävien kaupunki. Helsinki, jota moukaroivat vuoroin kansalaissota, talvisota ja jatkosota – ja vuodesta toiseen – pitkä talvi. Tähän kaupunkiin Jansson kuitenkin aina palasi, saariltaan ja lukuisilta opinto- ja ulkomaanmatkoiltaan. Helsingissä oli hänen ateljeensa ja kotinsa, Ullanlinnankadun osoite, jonka postiluukusta putoili tuhansia ihailijakirjeitä. Tove Jansson maalasi helsinkiläisiin tiloihin useita värikkäitä seinämaalauksia ja teoksia, joista tämä näyttely esittelee muutamia. Nuori Tove Jansson tulee kantakaupungissa vastaan myös isänsä veistosten naishahmona. Hän oli mallina Viktor Janssonille, kun tämä työsti merenneito- ja nuoruusaiheiset veistoksensa Esplanadin ja Kaisaniemen puistoon.

M3 - Kirja

BT - Taiteilija Tove Jansson, Helsinki. Näyttely Helsingin kaupungin Virka Galleriassa 12.6.-15.8.2010. (Helsingin kaupungintalon ala-aulassa) Näyttelyn teksti ja valinnat Janssonin kuvataiteesta ja kirjallisuudesta (näyttelyn kuratointi) FT Sirke Happonen.

PB - Helsingin kaupunki

CY - Helsinki

ER -