Teacher Values Underlying Professional Ethics

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

In this chapter, the author explores the nature of the professional ethics of Finnish teachers. She argues that having a high sense of professional ethics is one of the most important resources in maintaining hope and optimism in the very challenging work of teaching. Four values behind the teacher’s professional ethics are identified. They are human worth, honesty, justice, and freedom. These values guide all the interactions between teachers and their students, parents, and their colleagues. Using data from five schools in Finland about the values underlying teachers’ professional ethics, the author illustrates how they are important in a pedagogical context, especially in creating a pedagogical environment that is sensitive to numerous individual backgrounds.
    Alkuperäiskielienglanti
    OtsikkoInternational Research Handbook on Values Education and Student Wellbeing
    ToimittajatTerence Lovat, Ron Toomey, Neville Clement
    JulkaisupaikkaDordrecht