Terveyskeskuksen tuottavuuden mittaamisen edellytykset – Havaintoja pilottihankkeesta

Timo Seppälä, Miika Linna, Outi (Tintti) Elonheimo

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraporttiAmmatillinen

Kuvaus

Julkisen terveydenhuollon kustannukset muodostavat merkittävän osan valtion ja kuntien menoista. Valtion Vaikuttavuus ja tuloksellisuus –ohjelma (aiemmin Tuottavuusohjelma) pyrkii osaltaan hillitsemään kustannusten kasvua määrittä- mällä tuottavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja kohdentamalla resursseja tehokkaasti (Valtiovarainministeriö, 2013). Tuotannon tehostaminen mahdollistaa suurem- man tuotannon samoilla resursseilla tai saman tuotannon pienemmillä resursseil- la. Terveyskeskusten tuottavuus -pilottihankkeen tavoitteena oli tarkastella mahdollisuuksia kerätä ja mitata panos- ja tuotostietoja aiempaa tarkemmin ja selvittää sen tuottamaa hyötyä tuottavuustutkimukselle. Tulos oli kolmitahoinen. Yhtäältä, tuotostietojen keruun tarkentamisen lisäksi tulisi keskittyä samassa suh- teessa panostietojen yhdenmukaiseen keräämiseen ja tarkentamiseen. Pilotti- hankkeessa annetusta tarkan panostietojen keruun ohjeistuksesta huolimatta, tiedot olivat varsin puutteellisia ja niiden tarkkuudessa oli merkittävää vaihtelua. Toiseksi, diagnoositietojen heikko kirjaamisalttius aiheutti osaltaan sen, että tuot- teistamisella ei saatu täysimääräistä hyötyä tuottavuuslaskentaan vaan tuotta- vuustulokset olivat yhtä luotettavia kuin potilaiden lukumääriä laskettaessa. Kolmanneksi, niissä terveyskeskuksissa, joissa diagnoosikirjaaminen oli hoidettu hyvin, tuotosmääritteen tarkentaminen panoshintavakioidussa tuottavuusvertai- lussa paransi terveyskeskuksen sijoitusta kuvaten siten hyvin tuotteistuksen mer- kitystä tuottavuusanalyyseissa.
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaValtion taloudellinen tutkimuskeskus Government Institute for Economic Research
Sivumäärä31
ISBN (elektroninen)978-952-274-133-2
TilaJulkaistu - joulukuuta 2014
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiVATT Valmisteluraportit
KustantajaValtion taloudellinen tutkimuskeskus
Numero22
Vuosikerta2014
ISSN (elektroninen)1798-0313

Tieteenalat

  • 3141 Terveystiede
  • tuottavuus
  • perusterveydenhuolto
  • tuotteistus
  • 511 Kansantaloustiede
  • tuottavuus
  • perusterveydenhuolto
  • tuotteistus
  • 3142 Kansanterveystiede, ympäristö ja työterveys

Lainaa tätä

Seppälä, T., Linna, M., & Elonheimo, O. T. (2014). Terveyskeskuksen tuottavuuden mittaamisen edellytykset – Havaintoja pilottihankkeesta. (VATT Valmisteluraportit; Vuosikerta 2014, Nro 22). Helsinki: Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Government Institute for Economic Research.
Seppälä, Timo ; Linna, Miika ; Elonheimo, Outi (Tintti). / Terveyskeskuksen tuottavuuden mittaamisen edellytykset – Havaintoja pilottihankkeesta. Helsinki : Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Government Institute for Economic Research, 2014. 31 Sivumäärä (VATT Valmisteluraportit; 22).
@book{a2882b84567c4a26a0566cd7fb70076a,
title = "Terveyskeskuksen tuottavuuden mittaamisen edellytykset – Havaintoja pilottihankkeesta",
abstract = "Julkisen terveydenhuollon kustannukset muodostavat merkitt{\"a}v{\"a}n osan valtion ja kuntien menoista. Valtion Vaikuttavuus ja tuloksellisuus –ohjelma (aiemmin Tuottavuusohjelma) pyrkii osaltaan hillitsem{\"a}{\"a}n kustannusten kasvua m{\"a}{\"a}ritt{\"a}- m{\"a}ll{\"a} tuottavuuteen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} ja kohdentamalla resursseja tehokkaasti (Valtiovarainministeri{\"o}, 2013). Tuotannon tehostaminen mahdollistaa suurem- man tuotannon samoilla resursseilla tai saman tuotannon pienemmill{\"a} resursseil- la. Terveyskeskusten tuottavuus -pilottihankkeen tavoitteena oli tarkastella mahdollisuuksia ker{\"a}t{\"a} ja mitata panos- ja tuotostietoja aiempaa tarkemmin ja selvitt{\"a}{\"a} sen tuottamaa hy{\"o}ty{\"a} tuottavuustutkimukselle. Tulos oli kolmitahoinen. Yht{\"a}{\"a}lt{\"a}, tuotostietojen keruun tarkentamisen lis{\"a}ksi tulisi keskitty{\"a} samassa suh- teessa panostietojen yhdenmukaiseen ker{\"a}{\"a}miseen ja tarkentamiseen. Pilotti- hankkeessa annetusta tarkan panostietojen keruun ohjeistuksesta huolimatta, tiedot olivat varsin puutteellisia ja niiden tarkkuudessa oli merkitt{\"a}v{\"a}{\"a} vaihtelua. Toiseksi, diagnoositietojen heikko kirjaamisalttius aiheutti osaltaan sen, ett{\"a} tuot- teistamisella ei saatu t{\"a}ysim{\"a}{\"a}r{\"a}ist{\"a} hy{\"o}ty{\"a} tuottavuuslaskentaan vaan tuotta- vuustulokset olivat yht{\"a} luotettavia kuin potilaiden lukum{\"a}{\"a}ri{\"a} laskettaessa. Kolmanneksi, niiss{\"a} terveyskeskuksissa, joissa diagnoosikirjaaminen oli hoidettu hyvin, tuotosm{\"a}{\"a}ritteen tarkentaminen panoshintavakioidussa tuottavuusvertai- lussa paransi terveyskeskuksen sijoitusta kuvaten siten hyvin tuotteistuksen mer- kityst{\"a} tuottavuusanalyyseissa.",
keywords = "3141 Terveystiede, tuottavuus, perusterveydenhuolto, tuotteistus, 511 Kansantaloustiede, tuottavuus, perusterveydenhuolto , tuotteistus, 3142 Kansanterveystiede, ymp{\"a}rist{\"o} ja ty{\"o}terveys",
author = "Timo Sepp{\"a}l{\"a} and Miika Linna and Elonheimo, {Outi (Tintti)}",
year = "2014",
month = "12",
language = "suomi",
series = "VATT Valmisteluraportit",
publisher = "Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Government Institute for Economic Research",
number = "22",
address = "Suomi",

}

Seppälä, T, Linna, M & Elonheimo, OT 2014, Terveyskeskuksen tuottavuuden mittaamisen edellytykset – Havaintoja pilottihankkeesta. VATT Valmisteluraportit, Nro 22, Vuosikerta 2014, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Government Institute for Economic Research, Helsinki.

Terveyskeskuksen tuottavuuden mittaamisen edellytykset – Havaintoja pilottihankkeesta. / Seppälä, Timo; Linna, Miika; Elonheimo, Outi (Tintti).

Helsinki : Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Government Institute for Economic Research, 2014. 31 s. (VATT Valmisteluraportit; Vuosikerta 2014, Nro 22).

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraporttiAmmatillinen

TY - BOOK

T1 - Terveyskeskuksen tuottavuuden mittaamisen edellytykset – Havaintoja pilottihankkeesta

AU - Seppälä, Timo

AU - Linna, Miika

AU - Elonheimo, Outi (Tintti)

PY - 2014/12

Y1 - 2014/12

N2 - Julkisen terveydenhuollon kustannukset muodostavat merkittävän osan valtion ja kuntien menoista. Valtion Vaikuttavuus ja tuloksellisuus –ohjelma (aiemmin Tuottavuusohjelma) pyrkii osaltaan hillitsemään kustannusten kasvua määrittä- mällä tuottavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja kohdentamalla resursseja tehokkaasti (Valtiovarainministeriö, 2013). Tuotannon tehostaminen mahdollistaa suurem- man tuotannon samoilla resursseilla tai saman tuotannon pienemmillä resursseil- la. Terveyskeskusten tuottavuus -pilottihankkeen tavoitteena oli tarkastella mahdollisuuksia kerätä ja mitata panos- ja tuotostietoja aiempaa tarkemmin ja selvittää sen tuottamaa hyötyä tuottavuustutkimukselle. Tulos oli kolmitahoinen. Yhtäältä, tuotostietojen keruun tarkentamisen lisäksi tulisi keskittyä samassa suh- teessa panostietojen yhdenmukaiseen keräämiseen ja tarkentamiseen. Pilotti- hankkeessa annetusta tarkan panostietojen keruun ohjeistuksesta huolimatta, tiedot olivat varsin puutteellisia ja niiden tarkkuudessa oli merkittävää vaihtelua. Toiseksi, diagnoositietojen heikko kirjaamisalttius aiheutti osaltaan sen, että tuot- teistamisella ei saatu täysimääräistä hyötyä tuottavuuslaskentaan vaan tuotta- vuustulokset olivat yhtä luotettavia kuin potilaiden lukumääriä laskettaessa. Kolmanneksi, niissä terveyskeskuksissa, joissa diagnoosikirjaaminen oli hoidettu hyvin, tuotosmääritteen tarkentaminen panoshintavakioidussa tuottavuusvertai- lussa paransi terveyskeskuksen sijoitusta kuvaten siten hyvin tuotteistuksen mer- kitystä tuottavuusanalyyseissa.

AB - Julkisen terveydenhuollon kustannukset muodostavat merkittävän osan valtion ja kuntien menoista. Valtion Vaikuttavuus ja tuloksellisuus –ohjelma (aiemmin Tuottavuusohjelma) pyrkii osaltaan hillitsemään kustannusten kasvua määrittä- mällä tuottavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja kohdentamalla resursseja tehokkaasti (Valtiovarainministeriö, 2013). Tuotannon tehostaminen mahdollistaa suurem- man tuotannon samoilla resursseilla tai saman tuotannon pienemmillä resursseil- la. Terveyskeskusten tuottavuus -pilottihankkeen tavoitteena oli tarkastella mahdollisuuksia kerätä ja mitata panos- ja tuotostietoja aiempaa tarkemmin ja selvittää sen tuottamaa hyötyä tuottavuustutkimukselle. Tulos oli kolmitahoinen. Yhtäältä, tuotostietojen keruun tarkentamisen lisäksi tulisi keskittyä samassa suh- teessa panostietojen yhdenmukaiseen keräämiseen ja tarkentamiseen. Pilotti- hankkeessa annetusta tarkan panostietojen keruun ohjeistuksesta huolimatta, tiedot olivat varsin puutteellisia ja niiden tarkkuudessa oli merkittävää vaihtelua. Toiseksi, diagnoositietojen heikko kirjaamisalttius aiheutti osaltaan sen, että tuot- teistamisella ei saatu täysimääräistä hyötyä tuottavuuslaskentaan vaan tuotta- vuustulokset olivat yhtä luotettavia kuin potilaiden lukumääriä laskettaessa. Kolmanneksi, niissä terveyskeskuksissa, joissa diagnoosikirjaaminen oli hoidettu hyvin, tuotosmääritteen tarkentaminen panoshintavakioidussa tuottavuusvertai- lussa paransi terveyskeskuksen sijoitusta kuvaten siten hyvin tuotteistuksen mer- kitystä tuottavuusanalyyseissa.

KW - 3141 Terveystiede

KW - tuottavuus

KW - perusterveydenhuolto

KW - tuotteistus

KW - 511 Kansantaloustiede

KW - tuottavuus

KW - perusterveydenhuolto

KW - tuotteistus

KW - 3142 Kansanterveystiede, ympäristö ja työterveys

M3 - Tutkimusraportti

T3 - VATT Valmisteluraportit

BT - Terveyskeskuksen tuottavuuden mittaamisen edellytykset – Havaintoja pilottihankkeesta

PB - Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Government Institute for Economic Research

CY - Helsinki

ER -

Seppälä T, Linna M, Elonheimo OT. Terveyskeskuksen tuottavuuden mittaamisen edellytykset – Havaintoja pilottihankkeesta. Helsinki: Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Government Institute for Economic Research, 2014. 31 s. (VATT Valmisteluraportit; 22).