Textmöten i det uppkopplade klassrummet: Resurser i samspel i nya digitala literacypraktiker i gymnasieskolan

Anna Maria Johanna Slotte, Christina Olin-Scheller , Marie Tanner

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinen

Kuvaus

Gymnasiestuderande i Norden är idag uppkopplade i klassrummet via datorer och pekplattor och det finns uttalade krav på att lärarna ska digitalisera undervisningen. I denna artikel sätter vi fokus på framväxande nya litteracitetspraktiker i gymnasieklassrum i Sverige och Finland. Syftet är att diskutera hur aspekter av ”new ethos stuff” (NES), nya användningsmönster och förhållningssätt, respektive ”new technical stuff” (NTS), den digitala kodens tekniska erbjudanden, sätts i rörelse i framväxande digitala litteracitetspraktiker (Lankshear & Knobel, 2011). Analyserna bygger på ett videoetnografiskt material, där gymnasiestuderandes interaktion och aktiviteter i klassrummet dokumenterats med hjälp av videoinspelning och skärmspegling av deras mobiltelefoner. Resultatet visar att studerandenas spontana digitala aktivitet i högre grad än undervisningsrelaterad användning inrymmer aspekter av NES. Digtalisringen kan även relateras till en starkare indvidualisering av undervisningen. Förutsättningar för en mer utvecklad NES i undervisningen tycks vara en genomtänkt introduktion och idé, samt explicit uttryckta förväntningar i förhållande till bruket av digitala resurser.
Alkuperäiskieliruotsi
OtsikkoFestskrift
ToimittajatHeidi Höglund, Sofia Jusslin, Matilda Ståhl, Anders Westerlund
KustantajaÅbo Akademis förlag
Julkaisupäivä3 tammikuuta 2019
TilaJätetty - 3 tammikuuta 2019
OKM-julkaisutyyppiEi sovellu

Lainaa tätä

Slotte, A. M. J., Olin-Scheller , C., & Tanner, M. (2019). Textmöten i det uppkopplade klassrummet: Resurser i samspel i nya digitala literacypraktiker i gymnasieskolan. Käsikirjoitus lähetetty julkaistavaksi. teoksessa H. Höglund, S. Jusslin, M. Ståhl, & A. Westerlund (Toimittajat), Festskrift Åbo Akademis förlag.
Slotte, Anna Maria Johanna ; Olin-Scheller , Christina ; Tanner, Marie. / Textmöten i det uppkopplade klassrummet : Resurser i samspel i nya digitala literacypraktiker i gymnasieskolan. Festskrift. Toimittaja / Heidi Höglund ; Sofia Jusslin ; Matilda Ståhl ; Anders Westerlund. Åbo Akademis förlag, 2019.
@inbook{77c31ea74b594617b37d3bdbf516d197,
title = "Textm{\"o}ten i det uppkopplade klassrummet: Resurser i samspel i nya digitala literacypraktiker i gymnasieskolan",
abstract = "Gymnasiestuderande i Norden {\"a}r idag uppkopplade i klassrummet via datorer och pekplattor och det finns uttalade krav p{\aa} att l{\"a}rarna ska digitalisera undervisningen. I denna artikel s{\"a}tter vi fokus p{\aa} framv{\"a}xande nya litteracitetspraktiker i gymnasieklassrum i Sverige och Finland. Syftet {\"a}r att diskutera hur aspekter av ”new ethos stuff” (NES), nya anv{\"a}ndningsm{\"o}nster och f{\"o}rh{\aa}llningss{\"a}tt, respektive ”new technical stuff” (NTS), den digitala kodens tekniska erbjudanden, s{\"a}tts i r{\"o}relse i framv{\"a}xande digitala litteracitetspraktiker (Lankshear & Knobel, 2011). Analyserna bygger p{\aa} ett videoetnografiskt material, d{\"a}r gymnasiestuderandes interaktion och aktiviteter i klassrummet dokumenterats med hj{\"a}lp av videoinspelning och sk{\"a}rmspegling av deras mobiltelefoner. Resultatet visar att studerandenas spontana digitala aktivitet i h{\"o}gre grad {\"a}n undervisningsrelaterad anv{\"a}ndning inrymmer aspekter av NES. Digtalisringen kan {\"a}ven relateras till en starkare indvidualisering av undervisningen. F{\"o}ruts{\"a}ttningar f{\"o}r en mer utvecklad NES i undervisningen tycks vara en genomt{\"a}nkt introduktion och id{\'e}, samt explicit uttryckta f{\"o}rv{\"a}ntningar i f{\"o}rh{\aa}llande till bruket av digitala resurser.",
author = "Slotte, {Anna Maria Johanna} and Christina Olin-Scheller and Marie Tanner",
year = "2019",
month = "1",
day = "3",
language = "svenska",
editor = "Heidi H{\"o}glund and Sofia Jusslin and Matilda St{\aa}hl and Anders Westerlund",
booktitle = "Festskrift",
publisher = "{\AA}bo Akademis f{\"o}rlag",
address = "Finland",

}

Slotte, AMJ, Olin-Scheller , C & Tanner, M 2019, Textmöten i det uppkopplade klassrummet: Resurser i samspel i nya digitala literacypraktiker i gymnasieskolan. julkaisussa H Höglund, S Jusslin, M Ståhl & A Westerlund (toim), Festskrift. Åbo Akademis förlag.

Textmöten i det uppkopplade klassrummet : Resurser i samspel i nya digitala literacypraktiker i gymnasieskolan. / Slotte, Anna Maria Johanna; Olin-Scheller , Christina; Tanner, Marie.

Festskrift. toim. / Heidi Höglund; Sofia Jusslin; Matilda Ståhl; Anders Westerlund. Åbo Akademis förlag, 2019.

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinen

TY - CHAP

T1 - Textmöten i det uppkopplade klassrummet

T2 - Resurser i samspel i nya digitala literacypraktiker i gymnasieskolan

AU - Slotte, Anna Maria Johanna

AU - Olin-Scheller , Christina

AU - Tanner, Marie

PY - 2019/1/3

Y1 - 2019/1/3

N2 - Gymnasiestuderande i Norden är idag uppkopplade i klassrummet via datorer och pekplattor och det finns uttalade krav på att lärarna ska digitalisera undervisningen. I denna artikel sätter vi fokus på framväxande nya litteracitetspraktiker i gymnasieklassrum i Sverige och Finland. Syftet är att diskutera hur aspekter av ”new ethos stuff” (NES), nya användningsmönster och förhållningssätt, respektive ”new technical stuff” (NTS), den digitala kodens tekniska erbjudanden, sätts i rörelse i framväxande digitala litteracitetspraktiker (Lankshear & Knobel, 2011). Analyserna bygger på ett videoetnografiskt material, där gymnasiestuderandes interaktion och aktiviteter i klassrummet dokumenterats med hjälp av videoinspelning och skärmspegling av deras mobiltelefoner. Resultatet visar att studerandenas spontana digitala aktivitet i högre grad än undervisningsrelaterad användning inrymmer aspekter av NES. Digtalisringen kan även relateras till en starkare indvidualisering av undervisningen. Förutsättningar för en mer utvecklad NES i undervisningen tycks vara en genomtänkt introduktion och idé, samt explicit uttryckta förväntningar i förhållande till bruket av digitala resurser.

AB - Gymnasiestuderande i Norden är idag uppkopplade i klassrummet via datorer och pekplattor och det finns uttalade krav på att lärarna ska digitalisera undervisningen. I denna artikel sätter vi fokus på framväxande nya litteracitetspraktiker i gymnasieklassrum i Sverige och Finland. Syftet är att diskutera hur aspekter av ”new ethos stuff” (NES), nya användningsmönster och förhållningssätt, respektive ”new technical stuff” (NTS), den digitala kodens tekniska erbjudanden, sätts i rörelse i framväxande digitala litteracitetspraktiker (Lankshear & Knobel, 2011). Analyserna bygger på ett videoetnografiskt material, där gymnasiestuderandes interaktion och aktiviteter i klassrummet dokumenterats med hjälp av videoinspelning och skärmspegling av deras mobiltelefoner. Resultatet visar att studerandenas spontana digitala aktivitet i högre grad än undervisningsrelaterad användning inrymmer aspekter av NES. Digtalisringen kan även relateras till en starkare indvidualisering av undervisningen. Förutsättningar för en mer utvecklad NES i undervisningen tycks vara en genomtänkt introduktion och idé, samt explicit uttryckta förväntningar i förhållande till bruket av digitala resurser.

M3 - Kapitel

BT - Festskrift

A2 - Höglund, Heidi

A2 - Jusslin, Sofia

A2 - Ståhl, Matilda

A2 - Westerlund, Anders

PB - Åbo Akademis förlag

ER -

Slotte AMJ, Olin-Scheller C, Tanner M. Textmöten i det uppkopplade klassrummet: Resurser i samspel i nya digitala literacypraktiker i gymnasieskolan. julkaisussa Höglund H, Jusslin S, Ståhl M, Westerlund A, toimittajat, Festskrift. Åbo Akademis förlag. 2019