Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat

Anja Hallikainen, Marika Jestoi, Tomi Kekki, Pertti Koivisto, Pirkko Kostamo, Pia Mäkinen, Riitta Rannikko, Johanna Suomi, Raimo Pohjanvirta, Veli Hietaniemi, Liisa Rajakangas, Harri Kankaanpää, Päivi Kurttio, Tuukka Turtiainen, Riikka Airaksinen, Hannu Kiviranta, Hannu Komulainen, Panu Rantakokko, Matti Viluksela, Juha Laakso & 2 muut Kirsti Nuotio, Kalevi Siivinen

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiKirjaAmmatillinen

Kuvaus

Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat kuvataan nyt uusitussa muodossa. Raportissa käsitellään 40 vierasainetta tai –ryhmää, ja saadaan samalla kertaa kuva koko ongelmakentästä. Kaikki raporttiin valitut kemialliset yhdisteet ovat olleet viime vuosina mukana elintarvikkeiden ja/tai talousveden riskinhallintaa käsittelevissä valmisteluissa tai toimenpiteissä sekä kansallisella että EU-tasolla. Kemiallisista vaaroista oli suurimmasta osasta runsaasti tietoa saatavilla: esiintyminen elintarvikkeissa, tutkimukset ja saantilaskelmat, terveydelliset haittavaikutukset ja valvontaan liittyvät tarpeet ja lopuksi kattavat kirjallisuuskatsaukset.
Yhteensä 21 suomalaista kutsuttua vierasaineasiantuntijaa on ollut mukana eri sektoritutkimuslaitoksista tämän raportin sisällön kirjoittamis- ja tarkistamistyössä. Lisäksi suuri joukko muita asiantuntijoita on kommentoinut raporttia. Asiantuntijat ovat eri hallinnonaloilta, ja osa aiheistakin ja niihin liittyvistä vierasaineista, kuten talousveden vierasaineet, kuuluvat hallinnollisesti muihin kuin maa- ja metsätalousministeriön alaisiin asiantuntijalaitoksiin. Tämä raportti on tehty mahdollisimman laajalle käyttäjäkunnalle ottaen huomioon viranomaiset sekä kuluttajat ja opetus- ja tutkimuslaitokset.
Raportti on tehty helppokäyttöiseksi ja mahdollisimman selkeäksi ja lyhytsanaiseksi monine taulukkoineen ja kuvineen. Tarkoitus on, että siitä löytyy helposti eri vierasaineiden ominaisuuksia, joita voi tarvittaessa vertailla.
Siitä voi etsiä uusimmat tutkimustulokset ja kansainväliset riskinarvioinnit sekä löytää vierasaineiden pitoisuustietoja etenkin kotimaisista elintarvikkeista. Arvioituja vierasainesaantimääriä voi verrata vierasaineille asetettuihin siedettäviin enimmäissaantimääriin tai vaikkapa verrata näitä turvallisuutta kuvaavia suureita eri vierasaineiden kesken.
Valvontaviranomaiset voivat löytää lisäksi nopeasti tietoa lainsäädännöstä ja suositelluista valvontatoimenpiteistä. Valvontaan ja muuhun riskinhallintaan liittyvät ehdotukset ovat syntyneet yhteistyössä valvonnasta vastaavien Eviran asiantuntijoiden kanssa.
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaFinnish Food Safety Authority Evira
Sivumäärä150
ISBN (elektroninen)978-952-225-121-3
TilaJulkaistu - 2013
OKM-julkaisutyyppiD5 Kustannettu ammatillinen kirja, oppikirja, ammatillinen käsi- tai opaskirja taikka sanakirja

Julkaisusarja

NimiEviran julkaisuja
KustantajaElintarviketurvallisuusvirasto Evira
Numero2/2013
ISSN (elektroninen)1797-299X

Tieteenalat

  • 413 Eläinlääketiede
  • vierasaine
  • esiintyminen elintarvikkeissa
  • esiintyminen talousvedessä
  • pitoisuus
  • saanti
  • lainsäädäntö
  • valvonta

Lainaa tätä

Hallikainen, A., Jestoi, M., Kekki, T., Koivisto, P., Kostamo, P., Mäkinen, P., ... Siivinen, K. (2013). Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat. (Eviran julkaisuja; Nro 2/2013). Helsinki: Finnish Food Safety Authority Evira.
Hallikainen, Anja ; Jestoi, Marika ; Kekki, Tomi ; Koivisto, Pertti ; Kostamo, Pirkko ; Mäkinen, Pia ; Rannikko, Riitta ; Suomi, Johanna ; Pohjanvirta, Raimo ; Hietaniemi, Veli ; Rajakangas, Liisa ; Kankaanpää, Harri ; Kurttio, Päivi ; Turtiainen, Tuukka ; Airaksinen, Riikka ; Kiviranta, Hannu ; Komulainen, Hannu ; Rantakokko, Panu ; Viluksela, Matti ; Laakso, Juha ; Nuotio, Kirsti ; Siivinen, Kalevi. / Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat. Helsinki : Finnish Food Safety Authority Evira, 2013. 150 Sivumäärä (Eviran julkaisuja; 2/2013).
@book{5cc2f8d6fa33473bbd3ccb1684d58e83,
title = "Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat",
abstract = "Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat kuvataan nyt uusitussa muodossa. Raportissa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n 40 vierasainetta tai –ryhm{\"a}{\"a}, ja saadaan samalla kertaa kuva koko ongelmakent{\"a}st{\"a}. Kaikki raporttiin valitut kemialliset yhdisteet ovat olleet viime vuosina mukana elintarvikkeiden ja/tai talousveden riskinhallintaa k{\"a}sitteleviss{\"a} valmisteluissa tai toimenpiteiss{\"a} sek{\"a} kansallisella ett{\"a} EU-tasolla. Kemiallisista vaaroista oli suurimmasta osasta runsaasti tietoa saatavilla: esiintyminen elintarvikkeissa, tutkimukset ja saantilaskelmat, terveydelliset haittavaikutukset ja valvontaan liittyv{\"a}t tarpeet ja lopuksi kattavat kirjallisuuskatsaukset.Yhteens{\"a} 21 suomalaista kutsuttua vierasaineasiantuntijaa on ollut mukana eri sektoritutkimuslaitoksista t{\"a}m{\"a}n raportin sis{\"a}ll{\"o}n kirjoittamis- ja tarkistamisty{\"o}ss{\"a}. Lis{\"a}ksi suuri joukko muita asiantuntijoita on kommentoinut raporttia. Asiantuntijat ovat eri hallinnonaloilta, ja osa aiheistakin ja niihin liittyvist{\"a} vierasaineista, kuten talousveden vierasaineet, kuuluvat hallinnollisesti muihin kuin maa- ja mets{\"a}talousministeri{\"o}n alaisiin asiantuntijalaitoksiin. T{\"a}m{\"a} raportti on tehty mahdollisimman laajalle k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}kunnalle ottaen huomioon viranomaiset sek{\"a} kuluttajat ja opetus- ja tutkimuslaitokset.Raportti on tehty helppok{\"a}ytt{\"o}iseksi ja mahdollisimman selke{\"a}ksi ja lyhytsanaiseksi monine taulukkoineen ja kuvineen. Tarkoitus on, ett{\"a} siit{\"a} l{\"o}ytyy helposti eri vierasaineiden ominaisuuksia, joita voi tarvittaessa vertailla.Siit{\"a} voi etsi{\"a} uusimmat tutkimustulokset ja kansainv{\"a}liset riskinarvioinnit sek{\"a} l{\"o}yt{\"a}{\"a} vierasaineiden pitoisuustietoja etenkin kotimaisista elintarvikkeista. Arvioituja vierasainesaantim{\"a}{\"a}ri{\"a} voi verrata vierasaineille asetettuihin siedett{\"a}viin enimm{\"a}issaantim{\"a}{\"a}riin tai vaikkapa verrata n{\"a}it{\"a} turvallisuutta kuvaavia suureita eri vierasaineiden kesken.Valvontaviranomaiset voivat l{\"o}yt{\"a}{\"a} lis{\"a}ksi nopeasti tietoa lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}st{\"a} ja suositelluista valvontatoimenpiteist{\"a}. Valvontaan ja muuhun riskinhallintaan liittyv{\"a}t ehdotukset ovat syntyneet yhteisty{\"o}ss{\"a} valvonnasta vastaavien Eviran asiantuntijoiden kanssa.",
keywords = "413 El{\"a}inl{\"a}{\"a}ketiede, vierasaine, esiintyminen elintarvikkeissa, esiintyminen talousvedess{\"a}, pitoisuus, saanti, lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o}, valvonta, contaminant, occurrence in foodstuffs, occurrence in water for household consumption, level, intake, regulations, control",
author = "Anja Hallikainen and Marika Jestoi and Tomi Kekki and Pertti Koivisto and Pirkko Kostamo and Pia M{\"a}kinen and Riitta Rannikko and Johanna Suomi and Raimo Pohjanvirta and Veli Hietaniemi and Liisa Rajakangas and Harri Kankaanp{\"a}{\"a} and P{\"a}ivi Kurttio and Tuukka Turtiainen and Riikka Airaksinen and Hannu Kiviranta and Hannu Komulainen and Panu Rantakokko and Matti Viluksela and Juha Laakso and Kirsti Nuotio and Kalevi Siivinen",
year = "2013",
language = "suomi",
series = "Eviran julkaisuja",
publisher = "Finnish Food Safety Authority Evira",
number = "2/2013",
address = "Suomi",

}

Hallikainen, A, Jestoi, M, Kekki, T, Koivisto, P, Kostamo, P, Mäkinen, P, Rannikko, R, Suomi, J, Pohjanvirta, R, Hietaniemi, V, Rajakangas, L, Kankaanpää, H, Kurttio, P, Turtiainen, T, Airaksinen, R, Kiviranta, H, Komulainen, H, Rantakokko, P, Viluksela, M, Laakso, J, Nuotio, K & Siivinen, K 2013, Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat. Eviran julkaisuja, Nro 2/2013, Finnish Food Safety Authority Evira, Helsinki.

Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat. / Hallikainen, Anja; Jestoi, Marika; Kekki, Tomi; Koivisto, Pertti; Kostamo, Pirkko; Mäkinen, Pia; Rannikko, Riitta; Suomi, Johanna; Pohjanvirta, Raimo; Hietaniemi, Veli; Rajakangas, Liisa; Kankaanpää, Harri; Kurttio, Päivi; Turtiainen, Tuukka; Airaksinen, Riikka; Kiviranta, Hannu; Komulainen, Hannu; Rantakokko, Panu; Viluksela, Matti; Laakso, Juha; Nuotio, Kirsti; Siivinen, Kalevi.

Helsinki : Finnish Food Safety Authority Evira, 2013. 150 s. (Eviran julkaisuja; Nro 2/2013).

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiKirjaAmmatillinen

TY - BOOK

T1 - Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat

AU - Hallikainen, Anja

AU - Jestoi, Marika

AU - Kekki, Tomi

AU - Koivisto, Pertti

AU - Kostamo, Pirkko

AU - Mäkinen, Pia

AU - Rannikko, Riitta

AU - Suomi, Johanna

AU - Pohjanvirta, Raimo

AU - Hietaniemi, Veli

AU - Rajakangas, Liisa

AU - Kankaanpää, Harri

AU - Kurttio, Päivi

AU - Turtiainen, Tuukka

AU - Airaksinen, Riikka

AU - Kiviranta, Hannu

AU - Komulainen, Hannu

AU - Rantakokko, Panu

AU - Viluksela, Matti

AU - Laakso, Juha

AU - Nuotio, Kirsti

AU - Siivinen, Kalevi

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat kuvataan nyt uusitussa muodossa. Raportissa käsitellään 40 vierasainetta tai –ryhmää, ja saadaan samalla kertaa kuva koko ongelmakentästä. Kaikki raporttiin valitut kemialliset yhdisteet ovat olleet viime vuosina mukana elintarvikkeiden ja/tai talousveden riskinhallintaa käsittelevissä valmisteluissa tai toimenpiteissä sekä kansallisella että EU-tasolla. Kemiallisista vaaroista oli suurimmasta osasta runsaasti tietoa saatavilla: esiintyminen elintarvikkeissa, tutkimukset ja saantilaskelmat, terveydelliset haittavaikutukset ja valvontaan liittyvät tarpeet ja lopuksi kattavat kirjallisuuskatsaukset.Yhteensä 21 suomalaista kutsuttua vierasaineasiantuntijaa on ollut mukana eri sektoritutkimuslaitoksista tämän raportin sisällön kirjoittamis- ja tarkistamistyössä. Lisäksi suuri joukko muita asiantuntijoita on kommentoinut raporttia. Asiantuntijat ovat eri hallinnonaloilta, ja osa aiheistakin ja niihin liittyvistä vierasaineista, kuten talousveden vierasaineet, kuuluvat hallinnollisesti muihin kuin maa- ja metsätalousministeriön alaisiin asiantuntijalaitoksiin. Tämä raportti on tehty mahdollisimman laajalle käyttäjäkunnalle ottaen huomioon viranomaiset sekä kuluttajat ja opetus- ja tutkimuslaitokset.Raportti on tehty helppokäyttöiseksi ja mahdollisimman selkeäksi ja lyhytsanaiseksi monine taulukkoineen ja kuvineen. Tarkoitus on, että siitä löytyy helposti eri vierasaineiden ominaisuuksia, joita voi tarvittaessa vertailla.Siitä voi etsiä uusimmat tutkimustulokset ja kansainväliset riskinarvioinnit sekä löytää vierasaineiden pitoisuustietoja etenkin kotimaisista elintarvikkeista. Arvioituja vierasainesaantimääriä voi verrata vierasaineille asetettuihin siedettäviin enimmäissaantimääriin tai vaikkapa verrata näitä turvallisuutta kuvaavia suureita eri vierasaineiden kesken.Valvontaviranomaiset voivat löytää lisäksi nopeasti tietoa lainsäädännöstä ja suositelluista valvontatoimenpiteistä. Valvontaan ja muuhun riskinhallintaan liittyvät ehdotukset ovat syntyneet yhteistyössä valvonnasta vastaavien Eviran asiantuntijoiden kanssa.

AB - Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat kuvataan nyt uusitussa muodossa. Raportissa käsitellään 40 vierasainetta tai –ryhmää, ja saadaan samalla kertaa kuva koko ongelmakentästä. Kaikki raporttiin valitut kemialliset yhdisteet ovat olleet viime vuosina mukana elintarvikkeiden ja/tai talousveden riskinhallintaa käsittelevissä valmisteluissa tai toimenpiteissä sekä kansallisella että EU-tasolla. Kemiallisista vaaroista oli suurimmasta osasta runsaasti tietoa saatavilla: esiintyminen elintarvikkeissa, tutkimukset ja saantilaskelmat, terveydelliset haittavaikutukset ja valvontaan liittyvät tarpeet ja lopuksi kattavat kirjallisuuskatsaukset.Yhteensä 21 suomalaista kutsuttua vierasaineasiantuntijaa on ollut mukana eri sektoritutkimuslaitoksista tämän raportin sisällön kirjoittamis- ja tarkistamistyössä. Lisäksi suuri joukko muita asiantuntijoita on kommentoinut raporttia. Asiantuntijat ovat eri hallinnonaloilta, ja osa aiheistakin ja niihin liittyvistä vierasaineista, kuten talousveden vierasaineet, kuuluvat hallinnollisesti muihin kuin maa- ja metsätalousministeriön alaisiin asiantuntijalaitoksiin. Tämä raportti on tehty mahdollisimman laajalle käyttäjäkunnalle ottaen huomioon viranomaiset sekä kuluttajat ja opetus- ja tutkimuslaitokset.Raportti on tehty helppokäyttöiseksi ja mahdollisimman selkeäksi ja lyhytsanaiseksi monine taulukkoineen ja kuvineen. Tarkoitus on, että siitä löytyy helposti eri vierasaineiden ominaisuuksia, joita voi tarvittaessa vertailla.Siitä voi etsiä uusimmat tutkimustulokset ja kansainväliset riskinarvioinnit sekä löytää vierasaineiden pitoisuustietoja etenkin kotimaisista elintarvikkeista. Arvioituja vierasainesaantimääriä voi verrata vierasaineille asetettuihin siedettäviin enimmäissaantimääriin tai vaikkapa verrata näitä turvallisuutta kuvaavia suureita eri vierasaineiden kesken.Valvontaviranomaiset voivat löytää lisäksi nopeasti tietoa lainsäädännöstä ja suositelluista valvontatoimenpiteistä. Valvontaan ja muuhun riskinhallintaan liittyvät ehdotukset ovat syntyneet yhteistyössä valvonnasta vastaavien Eviran asiantuntijoiden kanssa.

KW - 413 Eläinlääketiede

KW - vierasaine

KW - esiintyminen elintarvikkeissa

KW - esiintyminen talousvedessä

KW - pitoisuus

KW - saanti

KW - lainsäädäntö

KW - valvonta

KW - contaminant

KW - occurrence in foodstuffs

KW - occurrence in water for household consumption

KW - level

KW - intake

KW - regulations

KW - control

M3 - Kirja

T3 - Eviran julkaisuja

BT - Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat

PB - Finnish Food Safety Authority Evira

CY - Helsinki

ER -

Hallikainen A, Jestoi M, Kekki T, Koivisto P, Kostamo P, Mäkinen P et al. Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat. Helsinki: Finnish Food Safety Authority Evira, 2013. 150 s. (Eviran julkaisuja; 2/2013).