Markus Talvio, Kirsti Lonka, Erkki Komulainen, Marjo Kuusela, Taru Lintunen

ISSN1877-0428
DOI - pysyväislinkit
TilaJulkaistu - 2012
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

• 516 Kasvatustieteet
  • opettajankoulutus
  • evaluation methodologies
  • 515 Psykologia
  • autonomy
  • vuorovaikutuksen tutkimus
  • social interaction

@article{c14aa3d776ec424490a0e030e97a1cd7,
title = "The development of the Dealing with Challenging Interaction (DCI) method to evaluate teachers’ social interaction skills",
abstract = "The Dealing with Challenging Interaction (DCI) method was developed to measure social interaction skills of teacher studygroups. The participants were 70 teachers from three schools. The inter-rater agreement, Cohen’s kappa, varied between 0.57-1.00. The discriminant validity was supported by a cluster analysis differentiating between the skilful and less skilful teachers.The results of the supplementary instrument were equivalent to the cluster analysis maintaining criterion oriented validity of themethod developed. The DCI appeared to be a reliable and valid tool for measuring teachers’ social interaction skills.",
keywords = "516 Educational sciences, opettajankoulutus, evaluation methodologies, 515 Psychology, autonomy, vuorovaikutuksen tutkimus, social interaction",
author = "Markus Talvio and Kirsti Lonka and Erkki Komulainen and Marjo Kuusela and Taru Lintunen",
year = "2012",
doi = "10.1016/j.sbspro.2012.11.454",
language = "English",
volume = "69",
pages = "621--630",
journal = "Procedia : Social and Behavioral Sciences",
issn = "1877-0428",
publisher = "Elsevier Scientific Publ. Co",

The development of the Dealing with Challenging Interaction (DCI) method to evaluate teachers’ social interaction skills. / Talvio, Markus; Lonka, Kirsti; Komulainen, Erkki; Kuusela, Marjo; Lintunen, Taru.

julkaisussa: Procedia : Social and Behavioral Sciences, Vuosikerta 69, 2012, s. 621-630.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - The development of the Dealing with Challenging Interaction (DCI) method to evaluate teachers’ social interaction skills

AU - Talvio, Markus

AU - Lonka, Kirsti

AU - Komulainen, Erkki

AU - Kuusela, Marjo

AU - Lintunen, Taru

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - The Dealing with Challenging Interaction (DCI) method was developed to measure social interaction skills of teacher studygroups. The participants were 70 teachers from three schools. The inter-rater agreement, Cohen’s kappa, varied between 0.57-1.00. The discriminant validity was supported by a cluster analysis differentiating between the skilful and less skilful teachers.The results of the supplementary instrument were equivalent to the cluster analysis maintaining criterion oriented validity of themethod developed. The DCI appeared to be a reliable and valid tool for measuring teachers’ social interaction skills.

AB - The Dealing with Challenging Interaction (DCI) method was developed to measure social interaction skills of teacher studygroups. The participants were 70 teachers from three schools. The inter-rater agreement, Cohen’s kappa, varied between 0.57-1.00. The discriminant validity was supported by a cluster analysis differentiating between the skilful and less skilful teachers.The results of the supplementary instrument were equivalent to the cluster analysis maintaining criterion oriented validity of themethod developed. The DCI appeared to be a reliable and valid tool for measuring teachers’ social interaction skills.

KW - 516 Educational sciences

KW - opettajankoulutus