The Making of 'Swedish Democracy': Anti-Aristocratic, Royalist, Reformist and Exemplary

Julkaisun otsikon käännös: 'Ruotsalaisen demokratian' muodostuminen : Antiaristokraattonen, rojalistinen, reformistinen ja esimerkillinen

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

This article investigates the formation and use of the notion of the ancient origins of Swedish democracy before the Second World War. A commonplace of the early rhetoric on the ancient origins of Swedish democracy was its reference to an anti-aristocratic tradition, despite the variety of political positions that the rhetoric served. It was the leitmotif of the first sporadic notions of a democratic past in the 18th century, it was the main topic of the romantic idealisation of a coalition between the monarch and the peasants, and it served as an argument in struggles over suffrage reforms and parliamentary government. When parliamentary democracy was institutionally established, the ‘aristocracy’ lost its central place in the rhetoric of a Swedish democratic tradition. At the same time, the notion of a coalition between the people and the monarch was revised to a more non-specific notion of the common interest between the people and the government. In the context of the rise of totalitarianism, a ‘Swedish’ and ‘Nordic’ democratic tradition was employed as a rhetorical means of defending existing political institutions in the country.
Julkaisun otsikon käännös'Ruotsalaisen demokratian' muodostuminen : Antiaristokraattonen, rojalistinen, reformistinen ja esimerkillinen
Alkuperäiskielienglanti
LehtiJournal of Modern European History
Vuosikerta17