Asioimis- ja oikeustulkkauksen psyykkinen hinta

Sijaistraumatisoitumisen ehkäisy kuormittavissa tulkkaustilanteissa

Simo Kalervo Määttä, Riitta Ylikomi, Eeva Puumala

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

Kuvaus

Alkuperäiskielisuomi
LehtiMikaEL Kääntämisen ja tulkkauksen tutkimuksen symposiumin verkkojulkaisu
Vuosikerta12
Sivut195-209
ISSN1797-3112
TilaJulkaistu - 2019
OKM-julkaisutyyppiB1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä

• 515 Psykologia
  • 6121 Kielitieteet
  • Käännöstiede
  • Translation studies
  • Översättningsvetenskap
  • Interpreting Studies
  • Community Interpreting
  • Asioimistulkkaus
  • vicarious trauma
  • sijaistrauma

@article{e451e1da6e9b49b3a401ff0eb5cdd290,
title = "Asioimis- ja oikeustulkkauksen psyykkinen hinta: Sijaistraumatisoitumisen ehk{\"a}isy kuormittavissa tulkkaustilanteissa",
abstract = "This paper examines the prevention of vicarious traumatization in psychologically challenging situations that may occur in community and legal interpreting. The paper is based on a workshop organized at the XVI K{\"a}Tu Symposium on Translation and Interpreting Studies at the University of Turku in April 2018. First, a brief overview of existing literature on psychological stress in community and legal interpreting is presented. Second, three cases representing psychologically difficult interpreter-mediated encounters are analysed. Third, the paper discusses the psychophysical background of traumatization and vicarious traumatization, as well as the role of empathy and agency in vicarious traumatization. To conclude, the paper lists techniques to prevent vicarious traumatization and argues that more interdisciplinary research is needed on psychological stress, compassion fatigue, and vicarious traumatization among community and legal interpreters.",
keywords = "515 Psykologia, traumatic stress, vicarious trauma, 6121 Kielitieteet, Community Interpreting, legal interpreting, Interpreter's agency, interpreter's role, K{\"a}{\"a}nn{\"o}stiede, Translation studies, {\"O}vers{\"a}ttningsvetenskap, Interpreting Studies, Community Interpreting, Asioimistulkkaus, vicarious trauma, sijaistrauma",
author = "M{\"a}{\"a}tt{\"a}, {Simo Kalervo} and Riitta Ylikomi and Eeva Puumala",
year = "2019",
language = "suomi",
volume = "12",
pages = "195--209",
journal = "MikaEL K{\"a}{\"a}nt{\"a}misen ja tulkkauksen tutkimuksen symposiumin verkkojulkaisu",
issn = "1797-3112",
publisher = "Suomen k{\"a}{\"a}nt{\"a}jien ja tulkkien liitto",

Asioimis- ja oikeustulkkauksen psyykkinen hinta : Sijaistraumatisoitumisen ehkäisy kuormittavissa tulkkaustilanteissa. / Määttä, Simo Kalervo; Ylikomi, Riitta; Puumala, Eeva.

julkaisussa: MikaEL Kääntämisen ja tulkkauksen tutkimuksen symposiumin verkkojulkaisu, Vuosikerta 12, 2019, s. 195-209.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

TY - JOUR

T1 - Asioimis- ja oikeustulkkauksen psyykkinen hinta

T2 - Sijaistraumatisoitumisen ehkäisy kuormittavissa tulkkaustilanteissa

AU - Määttä, Simo Kalervo

AU - Ylikomi, Riitta

AU - Puumala, Eeva

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - This paper examines the prevention of vicarious traumatization in psychologically challenging situations that may occur in community and legal interpreting. The paper is based on a workshop organized at the XVI KäTu Symposium on Translation and Interpreting Studies at the University of Turku in April 2018. First, a brief overview of existing literature on psychological stress in community and legal interpreting is presented. Second, three cases representing psychologically difficult interpreter-mediated encounters are analysed. Third, the paper discusses the psychophysical background of traumatization and vicarious traumatization, as well as the role of empathy and agency in vicarious traumatization. To conclude, the paper lists techniques to prevent vicarious traumatization and argues that more interdisciplinary research is needed on psychological stress, compassion fatigue, and vicarious traumatization among community and legal interpreters.

AB - This paper examines the prevention of vicarious traumatization in psychologically challenging situations that may occur in community and legal interpreting. The paper is based on a workshop organized at the XVI KäTu Symposium on Translation and Interpreting Studies at the University of Turku in April 2018. First, a brief overview of existing literature on psychological stress in community and legal interpreting is presented. Second, three cases representing psychologically difficult interpreter-mediated encounters are analysed. Third, the paper discusses the psychophysical background of traumatization and vicarious traumatization, as well as the role of empathy and agency in vicarious traumatization. To conclude, the paper lists techniques to prevent vicarious traumatization and argues that more interdisciplinary research is needed on psychological stress, compassion fatigue, and vicarious traumatization among community and legal interpreters.

KW - 515 Psykologia

KW - traumatic stress