Totuus syötävistä luonnonkasveista eli miksi uskallan syödä lähiluonnon kasveista kestävästi keräämääni ruokaa: OSA I: Tieteellisiä perusteita käytännönläheisesti

  Tutkimustuotos: Kirja/raporttiKirjaYleistajuinen

  Abstrakti

  Eepinen Oy on kustantanut biologian ja kestävän kehityksen didaktiikan emeritusprofessori (HY) Mauri Åhlbergin uusimpiin tutkimuksiin perustuvan kirjan Totuus syötävistä luonnonkasveista eli miksi uskallan syödä lähiluonnon kasveista kestävästi keräämääni ruokaa. OSA I: Tieteellisiä perusteita käytännönläheisesti.
  1) Olen kirjoittanut todennäköisesti maailman parhaan teoksen lauhkean ja subtrooppisen vyöhykkeen syötävistä luonnonkasveista. Esitän tämän rohkean väitteen, jotta alan tutkijat koettaisivat etsiä maailmalta ja tutkimuksista mahdollisesti parempia kokoavia tutkimuksia. Olen koettanut parhaansa mukaan etsiä tämän alan tutkimustietokannoista uusimmat ja pätevimmät tutkimukset, jotka käsittelevät sellaisia syötäviä luonnonkasveja, joilla on laaja levinneisyys maapallolla.
  1) Olen perehtynyt sekä alan perinteiseen kirjallisuuteen että alan uusimpiin julkaisuihin. Suomessa yksi alan perusteoksista on Piippo (2016). Käyttämistäni sadoista tutkimuslähteistä tärkeimmät ovat vuosilta 2016 – 2019.
  2) Tutkimuksista päättelen, että maapallon lauhkeilla ja subtrooppisilla alueilla on useita syötäviä luonnonkasvilajeja, joilla on laaja levinneisyys ja pitkä käyttöhistoria. Lisäksi monet näistä kasveista sisältävät uusimpien kokeellisten tutkimusten mukaan yhdisteitä, joiden on kokeellisesti osoitettu edistävän terveyttä ja pitkää ikää.
  3) Syötävien luonnonkasvien kerääminen ja viljely lisäisivät kunkin alueen ruokaomavaraisuutta muuttuvissakin ilmasto-oloissa.
  4) Koska syötävien luonnonkasvien terveellisyys ja maukkaus nykyään yleisesti tunnetaan, niin ne ovat haluttuja raaka-aineita sekä huippuravintoloissa että kotikeittiöissä. Olen tutkinut syötävin luonnonkasveihin kohdistuneita uusimpia fytokemiallisia, farmakologisia ja toksikologisia tutkimuksia. Osa aiemmin käytetyistä lajeista sisältää myrkyllisiä yhdisteitä, kuten pyrrolitsidiinialkaloideja, joita maksamyrkkyinä kannattaa välttää.
  5) Teoksessa päädytään uusimpien tutkimustulosten mukaisesti mm. siihen, että a) nitraatit kasveista saatuina edistävät terveyttä sekä b) oksaalihappoiset kasvinosat sopivat lähinnä erikoisherkuissa harvoin käytettäväksi. Toisaalta villivihannessekoituksissa terveen aikuisen ei tarvitse pelätä oksaalihappoa. Teoksessa kumotaan mm. se Suomessa yleinen käsitys, että mustikan lehdissä olisi runsaasti oksaalihappoa. Sitä ei uusimmissa tutkimuksissa ole löytynyt. Sen sijaan löytyi kolme erilaista terveyttä edistävää muuta orgaanista happoa.
  6) Suomalaiseen syötävien luonnonkasvien kirjallisuuteen uusina löytöinä tekijä on löytänyt vankat perusteet sille, että oikein valmistettuina mm. haitallisiksi vieraslajeiksi ymmärretyt japanintatar ja jättipalsami ovat erinomaisia syötäviä luonnonkasveja. Tarkempia tietoja niistä tullaan esittämään teoksen lajikohtaisessa osassa.
  7) Monien luonnonkasvien kukat ovat paitsi kauniita ja syötäviä, niin erityisen terveellisiä. Tämäkin jakso perustellaan uusimmalla tutkimuksella.
  8) Monien marjakasvien lehdet sisältävät usein monin verroin enemmän terveyttä edistäviä yhdisteitä, kuin itse marjat, jotka tunnetusti ovat erittäin terveellisiä.
  9) Havupuiden neulaset sisältävät monia terveyttä edistäviä aineita, jotka ovat neulasista uutettavissa. Tutkimuksissa osoittautuu, että vastoin villivihannesalalla yleistä käsitystä, kuusen neulaset sisältävät moninkertaisesti enemmän terveyttä edistäviä yhdisteitä, kuin männyn neulaset.
  10) Useimmat syötävät luonnonkasvit ovat hyötyneet ihmisen toiminnasta. Maaseudun väestön vähetessä siellä on hyvin runsaasti erilaisia syötäviä luonnonkasveja, joiden lehtiä, kukkia ja marjoja voidaan vapaasti käyttää jokamiehen oikeuksin. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia paitsi oman terveellisen ravinnon keräämiseen, niin myös syötäviin luonnonkasveihin keskittyvälle turismille ja ravintolatoiminnalle. Välimerenmaissa tätä osataan jo paikoin hyödyntää. Suomessa on ehkä paremmat edellytykset, kuin missään muualla maapallolla tällaisen matkailun ja ravintolatoiminnan edistämiseen.
  11) Vaikka syötävien luonnonkasvien paras satoaika on usein lyhyt, niin uusimmissa tutkimuksissa osoitetaan, että kiehautettuna pakastaminen lisää kasveissa terveyttä edistävien yhdisteiden määrää. Maku yleensä säilyy hyvänä pakastetuissakin luonnonkasveissa. Siten luonnonkasvit tarjoavat ravintoloille uusia mahdollisuuksia erityisen maukkaiden ja herkullisten ruoka-ainesten valmistamiseen ympäri vuoden.
  12) Esitän tutkimusnäyttöä sille, että syötävien luonnonkasvien kerääminen, viljely ja käytön lisääminen edistävät alueellisesti ja koko maapallolla elämän laatua, hyvää ympäristöä, mm. torjumalla ilmastonmuutosta ja ylläpitämällä biodiversiteettiä sekä kestävää kehitystä.

  Julkaisun otsikon käännösThe truth about wild edible plants - why I am not afraid of eating food that I have made about plants from the local nature that I have foraged sustainably
  Alkuperäiskielisuomi
  JulkaisupaikkaHelsinki
  KustantajaEepinen Oy
  Sivumäärä144
  ISBN (painettu)978-951-96870-7-0
  ISBN (elektroninen)978-951-96870-8-7
  TilaJulkaistu - 2019
  OKM-julkaisutyyppiE2 Yleistajuinen monografia

  Tieteenalat

  • 416 Elintarviketieteet

  Siteeraa tätä