Tools for supporting language learning for Sakha

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

This paper presents an overview of linguistic resources available for the Sakha language, and presents new tools for supporting language learning for Sakha. The essential resources include a morphological analyzer, digital dictionaries, and corpora of Sakha texts. We extended an earlier version of the morphological analyzer/transducer, built on the Apertium finite-state platform. The analyzer currently has an adequate level of coverage, between 86% and 89% on two Sakha corpora. Based on these resources, we implement a language-learning environment for Sakha in the Revita computer-assisted language learning (CALL) platform. Revita is a freely available online language learning platform for learners beyond the beginner level. We describe the tools for Sakha currently integrated into the Revita platform. To our knowledge, at present this is the first large-scale project undertaken to support intermediate-advanced learners of a minority Siberian language.
Alkuperäiskielienglanti
Otsikko22nd Nordic Conference on Computational Linguistics (NoDaLiDa) : Proceedings of the Conference
ToimittajatMareike Hartmann, Barbara Plank
JulkaisupaikkaLinköping
KustantajaLinköping University Electronic Press (LiU E-Press)
Julkaisupäivä2019
Sivut155-163
ISBN (painettu)978-91-7929-995-8
TilaJulkaistu - 2019
OKM-julkaisutyyppiA4 Artikkeli konferenssijulkaisuussa
TapahtumaNordic Conference on Computational Linguistics - University of Turku, Turku, Suomi
Kesto: 30 syyskuuta 20192 lokakuuta 2019
Konferenssinumero: 22

Julkaisusarja

NimiLinköping Electronic Conference Proceedings
KustantajaLinköping University Electronic Press
Numero167
ISSN (painettu)1650-3686
ISSN (elektroninen)1650-3740
NimiNEALT Proceedings Series
Numero42

• 113 Tietojenkäsittely- ja informaatiotieteet
  • 6121 Kielitieteet

Siteeraa tätä

Ivanova, S., Katinskaia, A., & Yangarber, R. (2019). Tools for supporting language learning for Sakha. teoksessa M. Hartmann, & B. Plank (Toimittajat), 22nd Nordic Conference on Computational Linguistics (NoDaLiDa): Proceedings of the Conference (Sivut 155-163). (Linköping Electronic Conference Proceedings; Nro 167), (NEALT Proceedings Series; Nro 42). Linköping University Electronic Press (LiU E-Press).