Understanding Institutions without Collective Acceptance?

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

Francesco Guala has written an important book proposing a new account of social institutions and criticizing existing ones. We focus on Guala’s critique of collective acceptance theories of institutions, widely discussed in the literature of collective intentionality. Guala argues that at least some of the collective acceptance theories commit their proponents to antinaturalist methodology of social science. What is at stake here is what kind of philosophizing is relevant for the social sciences. We argue that a Searlean version of collective acceptance theory can be defended against Guala’s critique and question the sufficiency of Guala’s account of the ontology of the social world.
Alkuperäiskielienglanti
LehtiPhilosophy of the Social Sciences
Vuosikerta48
Numero6