Välittämisen osoittaminen ja lämpimän pedagogisen suhteen rakentaminen koulun arjessa: Mitä haasteita välittämisen osoittamiseen ja pedagogisen suhteen rakentamiseen liittyy?

Tapio Toivanen, Heli Makkonen

Tutkimustuotos: Muu julkaisu

Abstrakti

Lämmin pedagoginen suhde on erityisen tärkeä oppilaan kasvun, oppimisen ja hyvinvoinnin tukemisen kannalta. Opettajan ja oppilaan välisen vuorovaikutuksen avulla rakentuva suhde muodostaa perustan kaikelle opetus- ja kasvatustyölle. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lämmin pedagoginen suhde lisää oppilaan kouluviihtyvyyttä (esim. Huhtamäki ym., 2017; Leskisenoja, 2016) sekä sitoutumista koulunkäyntiä kohtaan (esim. Jeffrey ym., 2013; Muhonen ym., 2016). Lisäksi se vaikuttaa myönteisesti oppilaan kognitiivisten ja sosio-emotionaalisten taitojen kehittymiseen. Tutkimusten mukaan lämmin pedagoginen suhde tukee esimerkiksi oppilaan lukemisen ja matematiikan perusvalmiuksien ja -taitojen kehittymistä. Myönteinen suhde tukee myös oppilaan tunne-elämän kehittymistä ja vertaissuhteiden rakentumista. (esim. Pakarinen ym., 2017; Pianta ym., 2008.) Kaiken kaikkiaan lämmin pedagoginen suhde on merkittävä oppilaan pedagogisen hyvinvoinnin kannalta. Pedagoginen hyvinvointi merkitsee ennen kaikkea oppilaan kokonaisvaltaista hyvinvointia koulu¬arjen vuorovaikutustilanteissa ja sosiaalisissa suhteissa (Haring ym., 2010, 17).

Suhteen rakentamisen merkitys korostuu erityisesti silloin, kun oppilasryhmä on opettajalle uusi. Tällöin opettajan on tärkeää käyttää tavoitteellisesti aikaa oppilaisiinsa tutustumiseen. Suhteen rakentamisen merkitys korostuu myös alakoulun ensimmäisillä luokilla, sillä opettajan ja oppilaan välinen suhde vaikuttaa onnistuneisiin siirtymiin erilaisissa nivelvaiheissa. (Saloviita, 2014, 62–63.)
Alkuperäiskielisuomi
Julkaisuvuosi25 toukok. 2020
TilaJulkaistu - 25 toukok. 2020
OKM-julkaisutyyppiEi sovellu

Tieteenalat

  • 516 Kasvatustieteet
  • pedagoginen suhde
  • vuorovaikutus
  • opettaminen
  • opettaja

Siteeraa tätä