Valtaorientaatio ja epäoikeudenmukaisuuden uhrin havaitseminen

Klaus Helkama, Liisa Myyry, Juhani Sulander

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Alkuperäiskielisuomi
LehtiPsykologia
Vuosikerta49
Numero5
Sivut355
ISSN0355-1067
TilaJulkaistu - 2014
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

• 5144 Sosiaalipsykologia

Helkama, Klaus ; Myyry, Liisa ; Sulander, Juhani. / Valtaorientaatio ja epäoikeudenmukaisuuden uhrin havaitseminen. Julkaisussa: Psykologia. 2014 ; Vuosikerta 49, Nro 5. Sivut 355.
@article{d11caba75af14f1399ef439eda89e178,
title = "Valtaorientaatio ja ep{\"a}oikeudenmukaisuuden uhrin havaitseminen",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin valtaorientaation vaikutusta ep{\"a}oikeudenmukaisuuden uhrin havaitsemiseen. Koehenkil{\"o}t (Helsingin yliopiston ja Laurea-ammattikorkeakoulun sosiaalialan ja taloustieteiden opiskelijoita; n = 114) jaettiin satunnaisesti kolmeen ryhm{\"a}{\"a}n: paljon valtaa- (n = 37) ja v{\"a}h{\"a}n valtaa ‑ryhm{\"a} (n = 35) sek{\"a} kontrolliryhm{\"a} (n = 42). Koehenkil{\"o}t muistelivat itselleen sattunutta joko vallan k{\"a}ytt{\"a}misen tai sen puuttumisen kokemusta (kontrolliryhm{\"a} mit{\"a} tahansa tutkimusta edelt{\"a}v{\"a}n p{\"a}iv{\"a}n tapahtumaa), mink{\"a} j{\"a}lkeen he arvioivat, millaisia tunteita kuvitteellisen kertomuksen ep{\"a}oikeudenmukaisuuden uhri tunsi tilanteessa, millainen h{\"a}n oli ominaisuuksiltaan ja kuinka t{\"a}rkeit{\"a} eri oikeudenmukaisuusperiaatteet ovat.Valtamanipulaatio ei vaikuttanut taloustieteiden opiskelijoihin, mutta sosiaalialan opiskelijat arvioivat v{\"a}h{\"a}n valtaa ‑tilanteen aktivoimina uhrin l{\"a}mpim{\"a}mm{\"a}ksi verrattuna paljon valtaa ‑tilanteen aktivoimiin sosiaalialan opiskelijoihin. Manipulaatio ei vaikuttanut oikeudenmukaisuuden t{\"a}rkeyteen eik{\"a} siihen, millaisena uhri ja h{\"a}nen kokemansa tunteet havaittiin. Sit{\"a} vastoin sosiaalialan opiskelijat pitiv{\"a}t sek{\"a} menettelytapojen ett{\"a} vuorovaikutuksen oikeudenmukaisuutta t{\"a}rke{\"a}mp{\"a}n{\"a} kuin taloustieteiden opiskelijat. Jatkotutkimuksissa on aiheellista huomioida, ett{\"a} valta vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin.",
keywords = "5144 Sosiaalipsykologia",
author = "Klaus Helkama and Liisa Myyry and Juhani Sulander",
year = "2014",
language = "suomi",
volume = "49",
pages = "355",
journal = "Psykologia",
issn = "0355-1067",
publisher = "Suomen psykologinen seura",
number = "5",

Valtaorientaatio ja epäoikeudenmukaisuuden uhrin havaitseminen. / Helkama, Klaus; Myyry, Liisa; Sulander, Juhani.

julkaisussa: Psykologia, Vuosikerta 49, Nro 5, 2014, s. 355.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Valtaorientaatio ja epäoikeudenmukaisuuden uhrin havaitseminen

AU - Helkama, Klaus

AU - Myyry, Liisa

AU - Sulander, Juhani

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin valtaorientaation vaikutusta epäoikeudenmukaisuuden uhrin havaitsemiseen. Koehenkilöt (Helsingin yliopiston ja Laurea-ammattikorkeakoulun sosiaalialan ja taloustieteiden opiskelijoita; n = 114) jaettiin satunnaisesti kolmeen ryhmään: paljon valtaa- (n = 37) ja vähän valtaa ‑ryhmä (n = 35) sekä kontrolliryhmä (n = 42). Koehenkilöt muistelivat itselleen sattunutta joko vallan käyttämisen tai sen puuttumisen kokemusta (kontrolliryhmä mitä tahansa tutkimusta edeltävän päivän tapahtumaa), minkä jälkeen he arvioivat, millaisia tunteita kuvitteellisen kertomuksen epäoikeudenmukaisuuden uhri tunsi tilanteessa, millainen hän oli ominaisuuksiltaan ja kuinka tärkeitä eri oikeudenmukaisuusperiaatteet ovat.Valtamanipulaatio ei vaikuttanut taloustieteiden opiskelijoihin, mutta sosiaalialan opiskelijat arvioivat vähän valtaa ‑tilanteen aktivoimina uhrin lämpimämmäksi verrattuna paljon valtaa ‑tilanteen aktivoimiin sosiaalialan opiskelijoihin. Manipulaatio ei vaikuttanut oikeudenmukaisuuden tärkeyteen eikä siihen, millaisena uhri ja hänen kokemansa tunteet havaittiin. Sitä vastoin sosiaalialan opiskelijat pitivät sekä menettelytapojen että vuorovaikutuksen oikeudenmukaisuutta tärkeämpänä kuin taloustieteiden opiskelijat. Jatkotutkimuksissa on aiheellista huomioida, että valta vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin valtaorientaation vaikutusta epäoikeudenmukaisuuden uhrin havaitsemiseen. Koehenkilöt (Helsingin yliopiston ja Laurea-ammattikorkeakoulun sosiaalialan ja taloustieteiden opiskelijoita; n = 114) jaettiin satunnaisesti kolmeen ryhmään: paljon valtaa- (n = 37) ja vähän valtaa ‑ryhmä (n = 35) sekä kontrolliryhmä (n = 42). Koehenkilöt muistelivat itselleen sattunutta joko vallan käyttämisen tai sen puuttumisen kokemusta (kontrolliryhmä mitä tahansa tutkimusta edeltävän päivän tapahtumaa), minkä jälkeen he arvioivat, millaisia tunteita kuvitteellisen kertomuksen epäoikeudenmukaisuuden uhri tunsi tilanteessa, millainen hän oli ominaisuuksiltaan ja kuinka tärkeitä eri oikeudenmukaisuusperiaatteet ovat.Valtamanipulaatio ei vaikuttanut taloustieteiden opiskelijoihin, mutta sosiaalialan opiskelijat arvioivat vähän valtaa ‑tilanteen aktivoimina uhrin lämpimämmäksi verrattuna paljon valtaa ‑tilanteen aktivoimiin sosiaalialan opiskelijoihin. Manipulaatio ei vaikuttanut oikeudenmukaisuuden tärkeyteen eikä siihen, millaisena uhri ja hänen kokemansa tunteet havaittiin. Sitä vastoin sosiaalialan opiskelijat pitivät sekä menettelytapojen että vuorovaikutuksen oikeudenmukaisuutta tärkeämpänä kuin taloustieteiden opiskelijat. Jatkotutkimuksissa on aiheellista huomioida, että valta vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin.

KW - 5144 Sosiaalipsykologia

M3 - Artikkeli