Valtion kassasta omaan tiliin. Sosiaalitilit sosiaaliturvauudistuksessa

  Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

  Kuvaus

  Globalisaatio, väestön ikääntyminen ja teknologisen kehityksen aiheuttama rakennemuutos haastavat hyvinvointivaltioiden sosiaaliturvan. Teknologisen kehityksen ja työn uudelleenorganisoitumisen tuomat muutokset ovat tehneet työelämästä entistä epävakaamman. Työurat ovat aiempaa sirpalemaisempia ja pätkätyöllisyys on aiempaa yleisempää. Globaalitalouden muutos lisää yksilötasolla toimeentulon riskejä ja kansantalouden kautta heikentää myös hyvinvointivaltioiden mahdollisuuksia taata sosiaaliturvan riittävyys. Tässä analyysissä tarkastellaan sosiaalitilien mahdollisuutta vastata sosiaaliturvan uudelleenorganisoinnin tarpeisiin. Analyysissä selvitetään, mitkä ovat sosiaalitilimallin vahvuuksia ja heikkouksia. Analyysin tarkoitus on toimia teoreettisena keskustelunavauksena sosiaalitilien eduista ja haitoista sosiaaliturvauudistuksessa. Analyysistä ilmenee, että sosiaalitileillä on selkeitä vahvuuksia työttömyystilien ja koulutustilien näkökulmasta. Sen sijaan nykyisen tutkimustiedon perusteella terveystilissä näyttää olevan enemmän heikkouksia kuin vahvuuksia. Terveystilit eivät näytä soveltuvan pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon. Sosiaalitilien vahvuus on kuitenkin siinä, että tilejä voi käyttää erillisinä ja niitä voidaan ottaa käyttöön myös yksittäin, esimerkiksi
  työttömyysturvaksi. Vaikuttaa siis siltä, että sosiaalitilit saattaisivat toimia osana sosiaaliturvan uudistusta, mutta tämän todentaminen vaatii vielä paitsi laajempaa poikkikansallista tutkimusta myös soveltuvia simulaatiotutkimuksia.
  Alkuperäiskielisuomi
  LehtiYhteiskuntapolitiikka
  Vuosikerta85
  Numero1
  Sivut90-97
  ISSN1455-6901
  TilaHyväksytty/In press - 2020
  OKM-julkaisutyyppiB1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä

  Lainaa tätä

  @article{ec5095d358ab47c98aba6ed7d1bb145b,
  title = "Valtion kassasta omaan tiliin. Sosiaalitilit sosiaaliturvauudistuksessa",
  abstract = "Globalisaatio, v{\"a}est{\"o}n ik{\"a}{\"a}ntyminen ja teknologisen kehityksen aiheuttama rakennemuutos haastavat hyvinvointivaltioiden sosiaaliturvan. Teknologisen kehityksen ja ty{\"o}n uudelleenorganisoitumisen tuomat muutokset ovat tehneet ty{\"o}el{\"a}m{\"a}st{\"a} entist{\"a} ep{\"a}vakaamman. Ty{\"o}urat ovat aiempaa sirpalemaisempia ja p{\"a}tk{\"a}ty{\"o}llisyys on aiempaa yleisemp{\"a}{\"a}. Globaalitalouden muutos lis{\"a}{\"a} yksil{\"o}tasolla toimeentulon riskej{\"a} ja kansantalouden kautta heikent{\"a}{\"a} my{\"o}s hyvinvointivaltioiden mahdollisuuksia taata sosiaaliturvan riitt{\"a}vyys. T{\"a}ss{\"a} analyysiss{\"a} tarkastellaan sosiaalitilien mahdollisuutta vastata sosiaaliturvan uudelleenorganisoinnin tarpeisiin. Analyysiss{\"a} selvitet{\"a}{\"a}n, mitk{\"a} ovat sosiaalitilimallin vahvuuksia ja heikkouksia. Analyysin tarkoitus on toimia teoreettisena keskustelunavauksena sosiaalitilien eduista ja haitoista sosiaaliturvauudistuksessa. Analyysist{\"a} ilmenee, ett{\"a} sosiaalitileill{\"a} on selkeit{\"a} vahvuuksia ty{\"o}tt{\"o}myystilien ja koulutustilien n{\"a}k{\"o}kulmasta. Sen sijaan nykyisen tutkimustiedon perusteella terveystiliss{\"a} n{\"a}ytt{\"a}{\"a} olevan enemm{\"a}n heikkouksia kuin vahvuuksia. Terveystilit eiv{\"a}t n{\"a}yt{\"a} soveltuvan pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon. Sosiaalitilien vahvuus on kuitenkin siin{\"a}, ett{\"a} tilej{\"a} voi k{\"a}ytt{\"a}{\"a} erillisin{\"a} ja niit{\"a} voidaan ottaa k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n my{\"o}s yksitt{\"a}in, esimerkiksity{\"o}tt{\"o}myysturvaksi. Vaikuttaa siis silt{\"a}, ett{\"a} sosiaalitilit saattaisivat toimia osana sosiaaliturvan uudistusta, mutta t{\"a}m{\"a}n todentaminen vaatii viel{\"a} paitsi laajempaa poikkikansallista tutkimusta my{\"o}s soveltuvia simulaatiotutkimuksia.",
  author = "Johanna Peltoniemi",
  year = "2020",
  language = "suomi",
  volume = "85",
  pages = "90--97",
  journal = "Yhteiskuntapolitiikka",
  issn = "1455-6901",
  publisher = "Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Nuorisotutkimusverkosto",
  number = "1",

  }

  Valtion kassasta omaan tiliin. Sosiaalitilit sosiaaliturvauudistuksessa. / Peltoniemi, Johanna.

  julkaisussa: Yhteiskuntapolitiikka, Vuosikerta 85, Nro 1, 2020, s. 90-97.

  Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

  TY - JOUR

  T1 - Valtion kassasta omaan tiliin. Sosiaalitilit sosiaaliturvauudistuksessa

  AU - Peltoniemi, Johanna

  PY - 2020

  Y1 - 2020

  N2 - Globalisaatio, väestön ikääntyminen ja teknologisen kehityksen aiheuttama rakennemuutos haastavat hyvinvointivaltioiden sosiaaliturvan. Teknologisen kehityksen ja työn uudelleenorganisoitumisen tuomat muutokset ovat tehneet työelämästä entistä epävakaamman. Työurat ovat aiempaa sirpalemaisempia ja pätkätyöllisyys on aiempaa yleisempää. Globaalitalouden muutos lisää yksilötasolla toimeentulon riskejä ja kansantalouden kautta heikentää myös hyvinvointivaltioiden mahdollisuuksia taata sosiaaliturvan riittävyys. Tässä analyysissä tarkastellaan sosiaalitilien mahdollisuutta vastata sosiaaliturvan uudelleenorganisoinnin tarpeisiin. Analyysissä selvitetään, mitkä ovat sosiaalitilimallin vahvuuksia ja heikkouksia. Analyysin tarkoitus on toimia teoreettisena keskustelunavauksena sosiaalitilien eduista ja haitoista sosiaaliturvauudistuksessa. Analyysistä ilmenee, että sosiaalitileillä on selkeitä vahvuuksia työttömyystilien ja koulutustilien näkökulmasta. Sen sijaan nykyisen tutkimustiedon perusteella terveystilissä näyttää olevan enemmän heikkouksia kuin vahvuuksia. Terveystilit eivät näytä soveltuvan pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon. Sosiaalitilien vahvuus on kuitenkin siinä, että tilejä voi käyttää erillisinä ja niitä voidaan ottaa käyttöön myös yksittäin, esimerkiksityöttömyysturvaksi. Vaikuttaa siis siltä, että sosiaalitilit saattaisivat toimia osana sosiaaliturvan uudistusta, mutta tämän todentaminen vaatii vielä paitsi laajempaa poikkikansallista tutkimusta myös soveltuvia simulaatiotutkimuksia.

  AB - Globalisaatio, väestön ikääntyminen ja teknologisen kehityksen aiheuttama rakennemuutos haastavat hyvinvointivaltioiden sosiaaliturvan. Teknologisen kehityksen ja työn uudelleenorganisoitumisen tuomat muutokset ovat tehneet työelämästä entistä epävakaamman. Työurat ovat aiempaa sirpalemaisempia ja pätkätyöllisyys on aiempaa yleisempää. Globaalitalouden muutos lisää yksilötasolla toimeentulon riskejä ja kansantalouden kautta heikentää myös hyvinvointivaltioiden mahdollisuuksia taata sosiaaliturvan riittävyys. Tässä analyysissä tarkastellaan sosiaalitilien mahdollisuutta vastata sosiaaliturvan uudelleenorganisoinnin tarpeisiin. Analyysissä selvitetään, mitkä ovat sosiaalitilimallin vahvuuksia ja heikkouksia. Analyysin tarkoitus on toimia teoreettisena keskustelunavauksena sosiaalitilien eduista ja haitoista sosiaaliturvauudistuksessa. Analyysistä ilmenee, että sosiaalitileillä on selkeitä vahvuuksia työttömyystilien ja koulutustilien näkökulmasta. Sen sijaan nykyisen tutkimustiedon perusteella terveystilissä näyttää olevan enemmän heikkouksia kuin vahvuuksia. Terveystilit eivät näytä soveltuvan pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon. Sosiaalitilien vahvuus on kuitenkin siinä, että tilejä voi käyttää erillisinä ja niitä voidaan ottaa käyttöön myös yksittäin, esimerkiksityöttömyysturvaksi. Vaikuttaa siis siltä, että sosiaalitilit saattaisivat toimia osana sosiaaliturvan uudistusta, mutta tämän todentaminen vaatii vielä paitsi laajempaa poikkikansallista tutkimusta myös soveltuvia simulaatiotutkimuksia.

  M3 - Artikkeli

  VL - 85

  SP - 90

  EP - 97

  JO - Yhteiskuntapolitiikka

  JF - Yhteiskuntapolitiikka

  SN - 1455-6901

  IS - 1

  ER -