Varoittaminen ja tiedonkeräys luonnononnettomuudessa

Päivi Mäntyniemi, Jenni Rauhala

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraportti

Abstrakti

Tämä tutkimus on osa Tekesin rahoittamaa Uhkatilanteen hallinta-, hälytys-, tilannekuva- ja varoitusjärjestelmän kehittäminen CBRN- ja luonnononnettomuustilanteissa –hanketta (UHHA). Tutkimus kohdistui Suomessa esiintyviin vaarallisiin sääilmiöihin (voimakkaat puuskat maa-alueilla, trombit, ukkospuuskat, rankkasateet/äkkitulvat, suuret rakeet ja lumipyry) ja Kreikassa lomanviettopaikkaan osuvaan maanjäristykseen. Osa tuloksista on raportoitu työssä Luonnononnettomuuksien vaikutukset ja niihin varautuminen (Rauhala ja Mäntyniemi 2010).

Tässä raportissa tarkasteltiin varoittamista ja tiedonkeruuta luonnon-onnettomuudessa. Vaarallisten luonnonilmiöiden varoitusprosessista laadittiin toimintamalli. Varoitusprosessi sisältää päätöksenteon sekä varoituksen jakelun, joka on välttämätön edellytys vaarassa olevan suojautumiselle. Sääilmiöistä varoittaminen voi pohjautua pelkkään ennusteeseen tai sekä ennusteeseen että havaintoon. Pääjäristyksestä on havainnon jälkeen liian myöhäistä varoittaa, mutta siitä voi olla syytä tiedottaa. Sitä vääjäämättä seuraavat jälkijäristykset pidentävät ilmiön kestoa, joten niistä ja mahdollisista seurauksista kuten hyökyaalloista voidaan varoittaa. Viestitystä matkailijoille tarkasteltiin sekä vastaanottajan että lähettäjän näkökulmasta. Massatekstiviestiä kaavailtiin tiedotuskeinoksi.

Luonnononnettomuustiedon keräämisestä ja arkistoinnista laadittiin yleinen prosessikuvaus. Selvitys painottui tiedonsaantiin, tietojen tarkistukseen ja lisähavaintojen keruuseen onnettomuustilanteen kestäessä. Ensitieto onnettomuudesta voi tulla silmin-näkijöiltä, erilaisten mittaustekniikoiden avulla tai medialta. Tiedon varmistamiseen kuuluu etenkin oikean sääilmiön tunnistaminen ja tuntuvuushavainnon liittäminen sopivaan maanjäristykseen. Tiedonkulkua järistysonnettomuudessa ulkomaisen lomakohteen ja Suomen välillä tarkasteltiin kahden aikaisemman kreikkalaisen järistysonnettomuuden avulla.
Alkuperäiskielisuomi
Sivumäärä74
ISBN (painettu)978-952-10-5052-7
ISBN (elektroninen)978-952-10-5053-4
TilaJulkaistu - 2010
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiRaportti. S / Seismologian instituutti, geotieteiden ja maantieteen laitos, Helsingin yliopisto
KustantajaHelsingin yliopisto
NumeroS-54
ISSN (painettu)0357-3060

Tieteenalat

  • 117 Maantiede ja ympäristötieteet
  • Varoitukset, luonnononnettomuudet, vaarallinen sää, maanjäristys, turismi, Suomi, Kreikka

Siteeraa tätä