What Are Ethics in Doctoral Supervision, and How Do They Matter? Doctoral Students' Perspective

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

The purpose of this study was to examine ethics in doctoral supervision, and to analyse whether ethical issues in doctoral supervision relate to doctoral experience, and if they do, how. It focused on doctoral students and explored the relationships between ethical issues in doctoral supervision and attrition intentions, research engagement, satisfaction with supervision and with doctoral studies, and burnout. The study provides a tool for analyzing ethical issues in doctoral supervision. The respondents were 236 doctoral students in behavioral sciences. Ethics in supervision predicted both positive outcome variables (engagement, satisfaction with doctoral studies and supervision) and negative ones (burnout, attrition intentions). Autonomy and beneficence were essential components for engagement, while fidelity, justice, and non-maleficence were vital for satisfaction.
Alkuperäiskielienglanti
LehtiScandinavian Journal of Educational Research
Vuosikerta64
Numero4