Hyvästä rengistä huonoksi isännäksi: kvantifikaatioimperatiivi yhdyskuntasuunnittelussa

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Yhteiskuntamme nojautuu enenevässä määrin numeeriseen tietoon. Tämä koskee niin julkista kuin yksityistä sektoria. Olemme tilanteessa, jossa yhteiskunnan hallinto ei enää kykene toimimaan ilman määrällisiä mittareita. Kutsun tätä riippuvuussuhdetta kvantifikaatioimperatiiviksi. Tähän on useita syitä: muun muassa hallinnon teknokratisoituminen, siirtyminen näyttöön perustuvaan hallintotapaan tai etähallinnan asteittainen yleistyminen. Jos numeerisen tiedon implisiittistä roolia päätöksenteossa ei tunnisteta, on numeroiden varaan rakennettu päätöksenteko erittäin haavoittuvainen. Artikkelin tavoitteena on valaista tätä ilmiötä yhdyskuntasuunnittelun näkökulmasta ja lyhyesti havainnollistaa asiaan liittyviä ulottuvuuksia muutaman yksinkertaisen esimerkin avulla.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiYhdyskuntasuunnittelu
Vuosikerta57
Numero3
Sivut9-23
Sivumäärä15
ISSN1459-6806
DOI - pysyväislinkit
TilaJulkaistu - 2019
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

Tieteenalat

  • 519 Yhteiskuntamaantiede, talousmaantiede

Lainaa tätä

@article{c86ef9e88e914f239b9ba7d3d9ea1b85,
title = "Hyv{\"a}st{\"a} rengist{\"a} huonoksi is{\"a}nn{\"a}ksi: kvantifikaatioimperatiivi yhdyskuntasuunnittelussa",
abstract = "Yhteiskuntamme nojautuu enenev{\"a}ss{\"a} m{\"a}{\"a}rin numeeriseen tietoon. T{\"a}m{\"a} koskee niin julkista kuin yksityist{\"a} sektoria. Olemme tilanteessa, jossa yhteiskunnan hallinto ei en{\"a}{\"a} kykene toimimaan ilman m{\"a}{\"a}r{\"a}llisi{\"a} mittareita. Kutsun t{\"a}t{\"a} riippuvuussuhdetta kvantifikaatioimperatiiviksi. T{\"a}h{\"a}n on useita syit{\"a}: muun muassa hallinnon teknokratisoituminen, siirtyminen n{\"a}ytt{\"o}{\"o}n perustuvaan hallintotapaan tai et{\"a}hallinnan asteittainen yleistyminen. Jos numeerisen tiedon implisiittist{\"a} roolia p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteossa ei tunnisteta, on numeroiden varaan rakennettu p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteko eritt{\"a}in haavoittuvainen. Artikkelin tavoitteena on valaista t{\"a}t{\"a} ilmi{\"o}t{\"a} yhdyskuntasuunnittelun n{\"a}k{\"o}kulmasta ja lyhyesti havainnollistaa asiaan liittyvi{\"a} ulottuvuuksia muutaman yksinkertaisen esimerkin avulla.",
keywords = "519 Yhteiskuntamaantiede, talousmaantiede",
author = "Tomas Hanell",
year = "2019",
doi = "10.33357/ys.86009",
language = "suomi",
volume = "57",
pages = "9--23",
journal = "Yhdyskuntasuunnittelu",
issn = "1459-6806",
publisher = "Yhdyskuntasuunnittelun seura",
number = "3",

}

Hyvästä rengistä huonoksi isännäksi: kvantifikaatioimperatiivi yhdyskuntasuunnittelussa. / Hanell, Tomas.

julkaisussa: Yhdyskuntasuunnittelu, Vuosikerta 57, Nro 3, 2019, s. 9-23.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Hyvästä rengistä huonoksi isännäksi: kvantifikaatioimperatiivi yhdyskuntasuunnittelussa

AU - Hanell, Tomas

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Yhteiskuntamme nojautuu enenevässä määrin numeeriseen tietoon. Tämä koskee niin julkista kuin yksityistä sektoria. Olemme tilanteessa, jossa yhteiskunnan hallinto ei enää kykene toimimaan ilman määrällisiä mittareita. Kutsun tätä riippuvuussuhdetta kvantifikaatioimperatiiviksi. Tähän on useita syitä: muun muassa hallinnon teknokratisoituminen, siirtyminen näyttöön perustuvaan hallintotapaan tai etähallinnan asteittainen yleistyminen. Jos numeerisen tiedon implisiittistä roolia päätöksenteossa ei tunnisteta, on numeroiden varaan rakennettu päätöksenteko erittäin haavoittuvainen. Artikkelin tavoitteena on valaista tätä ilmiötä yhdyskuntasuunnittelun näkökulmasta ja lyhyesti havainnollistaa asiaan liittyviä ulottuvuuksia muutaman yksinkertaisen esimerkin avulla.

AB - Yhteiskuntamme nojautuu enenevässä määrin numeeriseen tietoon. Tämä koskee niin julkista kuin yksityistä sektoria. Olemme tilanteessa, jossa yhteiskunnan hallinto ei enää kykene toimimaan ilman määrällisiä mittareita. Kutsun tätä riippuvuussuhdetta kvantifikaatioimperatiiviksi. Tähän on useita syitä: muun muassa hallinnon teknokratisoituminen, siirtyminen näyttöön perustuvaan hallintotapaan tai etähallinnan asteittainen yleistyminen. Jos numeerisen tiedon implisiittistä roolia päätöksenteossa ei tunnisteta, on numeroiden varaan rakennettu päätöksenteko erittäin haavoittuvainen. Artikkelin tavoitteena on valaista tätä ilmiötä yhdyskuntasuunnittelun näkökulmasta ja lyhyesti havainnollistaa asiaan liittyviä ulottuvuuksia muutaman yksinkertaisen esimerkin avulla.

KW - 519 Yhteiskuntamaantiede, talousmaantiede

U2 - 10.33357/ys.86009

DO - 10.33357/ys.86009

M3 - Artikkeli

VL - 57

SP - 9

EP - 23

JO - Yhdyskuntasuunnittelu

JF - Yhdyskuntasuunnittelu

SN - 1459-6806

IS - 3

ER -