Yliopistollisten virkanimikkeiden värikäs eurooppalainen kirjo

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Alkuperäiskielisuomi
OtsikkoLeivoksia, kaupunkilaisia ja sivistysaatteita : kävelyretkiä Euroopan historiaan
ToimittajatSari Aalto, Samu Nyström, Rose-Marie Peake
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaKirjapaja
Julkaisupäivä9 syyskuuta 2017
Painos1.
Sivut87-107
ISBN (painettu)978-952-288-806-8
TilaJulkaistu - 9 syyskuuta 2017
OKM-julkaisutyyppiA3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

• 517 Valtio-oppi, hallintotiede
  • yliopistot
  • Eurooppa
  • viranhaltijat
  • virkamiehet
  • virkanimitykset
  • yliopistohistoria
  • korkeakoulututkimus, hallinto, johtaminen, organisaatio, laadunvarmistus

Aniluoto, A. J. (2017). Yliopistollisten virkanimikkeiden värikäs eurooppalainen kirjo. teoksessa S. Aalto, S. Nyström, & R-M. Peake (Toimittajat), Leivoksia, kaupunkilaisia ja sivistysaatteita : kävelyretkiä Euroopan historiaan (1. toim., Sivut 87-107). Helsinki: Kirjapaja.
Aniluoto, Arto Juhani. / Yliopistollisten virkanimikkeiden värikäs eurooppalainen kirjo. Leivoksia, kaupunkilaisia ja sivistysaatteita : kävelyretkiä Euroopan historiaan. Toimittaja / Sari Aalto ; Samu Nyström ; Rose-Marie Peake. 1. toim. Helsinki : Kirjapaja, 2017. Sivut 87-107
@inbook{ba5212641a1049749e4b175c0d90597f,
title = "Yliopistollisten virkanimikkeiden v{\"a}rik{\"a}s eurooppalainen kirjo",
abstract = "Artikkeli on kuvaileva ja vertaileva yleiskatsaus yliopistollisten virkanimikkeiden – niin johto-, hallinto- kuin opetushenkil{\"o}kunnan – laajaan kirjoon ja vaihteluun maantieteellisen Euroopan yliopistoissa. Yliopistojen kehityksess{\"a} keskiaika ja varhaismoderni olivat viel{\"a} yhten{\"a}isten yliopistomallien aikaa, mutta modernilla ajalla 1800-luvulta alkaen yliopistomallit alkoivat eriyty{\"a}. T{\"a}t{\"a} kehityst{\"a} peilaten artikkelissa k{\"a}yd{\"a}{\"a}n l{\"a}pi keskeisten virkanimikkeiden taustaa ja yleiseurooppalaisia valtavirtoja, mutta my{\"o}s merkitysvariaatioita ja kansallisia erityispiirteit{\"a}. Tarkastelussa rajoitutaan ”yliopistollisiin” nimikkeisiin, joita p{\"a}{\"a}s{\"a}{\"a}nt{\"o}isesti ei esiinny ainakaan samamerkityksisin{\"a} yliopistojen ulkopuolella.",
keywords = "517 Valtio-oppi, hallintotiede, yliopistot, Eurooppa, viranhaltijat, virkamiehet, virkanimitykset, yliopistohistoria, korkeakoulututkimus, hallinto, johtaminen, organisaatio, laadunvarmistus",
author = "Aniluoto, {Arto Juhani}",
year = "2017",
month = "9",
day = "9",
language = "suomi",
isbn = "978-952-288-806-8",
pages = "87--107",
editor = "Sari Aalto and Samu Nystr{\"o}m and Rose-Marie Peake",
booktitle = "Leivoksia, kaupunkilaisia ja sivistysaatteita",
publisher = "Kirjapaja",
address = "Suomi",
edition = "1.",

Aniluoto, AJ 2017, Yliopistollisten virkanimikkeiden värikäs eurooppalainen kirjo. julkaisussa S Aalto, S Nyström & R-M Peake (toim), Leivoksia, kaupunkilaisia ja sivistysaatteita : kävelyretkiä Euroopan historiaan. 1. toim, Kirjapaja, Helsinki, Sivut 87-107.

Yliopistollisten virkanimikkeiden värikäs eurooppalainen kirjo. / Aniluoto, Arto Juhani.

Leivoksia, kaupunkilaisia ja sivistysaatteita : kävelyretkiä Euroopan historiaan. toim. / Sari Aalto; Samu Nyström; Rose-Marie Peake. 1. toim. Helsinki : Kirjapaja, 2017. s. 87-107.

TY - CHAP

T1 - Yliopistollisten virkanimikkeiden värikäs eurooppalainen kirjo

AU - Aniluoto, Arto Juhani

PY - 2017/9/9

Y1 - 2017/9/9

N2 - Artikkeli on kuvaileva ja vertaileva yleiskatsaus yliopistollisten virkanimikkeiden – niin johto-, hallinto- kuin opetushenkilökunnan – laajaan kirjoon ja vaihteluun maantieteellisen Euroopan yliopistoissa. Yliopistojen kehityksessä keskiaika ja varhaismoderni olivat vielä yhtenäisten yliopistomallien aikaa, mutta modernilla ajalla 1800-luvulta alkaen yliopistomallit alkoivat eriytyä. Tätä kehitystä peilaten artikkelissa käydään läpi keskeisten virkanimikkeiden taustaa ja yleiseurooppalaisia valtavirtoja, mutta myös merkitysvariaatioita ja kansallisia erityispiirteitä. Tarkastelussa rajoitutaan ”yliopistollisiin” nimikkeisiin, joita pääsääntöisesti ei esiinny ainakaan samamerkityksisinä yliopistojen ulkopuolella.

AB - Artikkeli on kuvaileva ja vertaileva yleiskatsaus yliopistollisten virkanimikkeiden – niin johto-, hallinto- kuin opetushenkilökunnan – laajaan kirjoon ja vaihteluun maantieteellisen Euroopan yliopistoissa. Yliopistojen kehityksessä keskiaika ja varhaismoderni olivat vielä yhtenäisten yliopistomallien aikaa, mutta modernilla ajalla 1800-luvulta alkaen yliopistomallit alkoivat eriytyä. Tätä kehitystä peilaten artikkelissa käydään läpi keskeisten virkanimikkeiden taustaa ja yleiseurooppalaisia valtavirtoja, mutta myös merkitysvariaatioita ja kansallisia erityispiirteitä. Tarkastelussa rajoitutaan ”yliopistollisiin” nimikkeisiin, joita pääsääntöisesti ei esiinny ainakaan samamerkityksisinä yliopistojen ulkopuolella.

KW - 517 Valtio-oppi, hallintotiede

KW - yliopistot

KW - Eurooppa

KW - viranhaltijat