Människans ursprung: Var kommer vi ifrån och vad skiljer oss från andra djur?

Aktivitet: Typer för tal eller presentation!!Invited talk

Beskrivning

Människan är den enda art som (1) anpassat sig till alla klimatzoner på planeten och som (2) har förmågan att erfara framtiden (långt fram i tiden), (3) använda symboliska representationer för att kommunicera med andra, (4) samarbeta för att lösa komplexa problem. Hur det här till?
Enligt kronostratigrafi startade modernt liv med den kambriska explosionen för 541 miljoner år sedan. Nyckel verkar vara utvecklingen av växter som klarar fotosyntes och därmed kan frisätta syre i atmosfären. Jordens aktuella konfiguration med kontinentalplattornas placering, uppkomsten av bergskedjor och bildandet av glaciärer. Fanerozonikum utgör de senaste 12 % av Jordens existens och pågår fortfarande. Under Kambrium var CO2-halten i atmosfären ~5000 ppm. 90 % har lagrats i skogar, hav och berggrund.
Människans linje startade för ~7 miljoner år sedan och för 4 miljoner år sedan lade de kött på tallriken. Detta följdes av ett ’predatory pattern’ när de började äta benmärg från stora döda djur. Det handlar om 30 mikronutrienter, t ex.vitamin K2, hemjärn, Kolin, arakidonsyra (ARA), dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra. Det ledde till att deras tarmsystem krympte, deras hjärnor växte vilket öppnade dörren för vår art och nya mentala förmågor: (1) social kognition som äta tillsammans för välbefinnande, dansa för entraiment (komma i synk) och resonerande för att lösa komplexa problem; (2) exekutiva funktioner: målsättning, kreativitet och planering. Resultatet är Rekordlåg fattigdom; varje dygn de senaste 25 åren tar sig drygt 125 000 medmänniskor ur extrem fattigdom. Större andel barn än någonsin firar sin 5-årsdag. Demokrati har större utbredning än någonsin. Planeten Jorden har blivit grönare de senaste 20 åren. Avskogningen av Amazonas har sjunkit dramatiskt sedan 2004. För att nämnda några.
Period1 mar 2021
VidSvenska Gillet, Finland