Muistoissa lapsuus ja nuoruus internointileirillä Suomessa 1944–1946

Savolainen, U. (!!Speaker)

Aktivitet: Typer för tal eller presentation!!Invited talk

Beskrivning

Toisen maailmansodan aikana syksyllä 1944 Suomen viranomaiset eristivät Suomessa olevat Saksan ja Unkarin kansalaiset internointileireille Neuvostoliiton ja Iso-Britannian kanssa solmitun välirauhasopimuksen nojalla. Internoituja oli noin 480 henkeä, joista valtaosa oli siviilejä. Internointien päättymisen jälkeen aiheesta vaiettiin julkisella ja usein myös yksityisellä tasolla 2000-luvulle saakka.

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa järjestettävä tilaisuus keskittyy internoinnin muistoihin niin tutkimuksen kuin kokijoiden näkökulmasta. Yleisön johdattaa aiheeseen historioitsija-folkloristi Ulla Savolainen Helsingin yliopistosta. Tilaisuus jatkuu keskustelulla julkisen ja yksilön muistin suhteista sekä menneisyyden hyvityksen mahdollisuuksista. Savolaisen kanssa keskustelevat Gunvor Brettschneider, Raimo Werning ja Miliza Puranen.

Ulla Savolainen on haastatellut entisiä lapsi-internoituja ja analysoinut internoitujen muistelua suhteessa julkisen muistin rakentumiseen. Hän on myös tutkinut vuonna 2014 voimaan tulleen korvauslain vastaanottoa internoitujen keskuudessa sekä menneisyyden hyvityksen käytänteitä ja mahdollisuuksia.

Luento- ja keskustelutilaisuus pidetään 29.5. klo 18 Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki).

Tapahtuma on Goethe-Institut Finnlandin ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen järjestämä.
Period29 maj 2017
VidMuistoissa lapsuus ja nuoruus internointileirillä Suomessa 1944–1946<br/>