Åbo Underrättelser -- Åboforskare hjälper skolor att förebygga radikalisering – ”Det är viktigt att rekrytera unga till demokratin”

Press/media: !!Press / Media

!!Description

Det handlar inte bara om hur man förebygger radikalisering och gäng. Min fråga är hur vi kan se potentialen i alla barn och unga. Som samhälle reagerar vi ofta bara när barn har gjort något negativt, säger Namdar.

Goda gärningar

En annan del av projektet är att eleverna ska göra något positivt under lektionerna. Eleverna får en meny med fem alternativa handlingar som på något sätt kan hjälpa någon annan eller göra någon glad. Projektet heter “Snacka gott – gör gott”.

Existentiella diskussioner är viktiga

“Jag tror att skolorna har glömt bort att man kan göra meningsfulla saker, lite mer spännande saker. Annars finns risken att ungdomar hittar den spänningen någon annanstans.”

Enligt Namdar är djupa diskussioner bland ungdomar viktiga. Liknande diskussioner förs också på nätet inom olika radikala grupper. Med meningsfulla diskussioner menar Namdar samtal som skapar en känsla av tillhörighet. Till exempel kan dessa diskussioner handla om att påverka samhället.

“Det vi vet är att digitala plattformar ger oss mer av det vi redan tror på. Om jag klickar på katter, får jag fler katter. Detta gör att ungdomarna inte lär sig om mångfald.”

Enligt Namdar kan djupare existentiella diskussioner i skolan fylla en liknande funktion som diskussionerna på nätet. Till exempel engagerar klimatfrågan många unga.

“Detta blir konstruktivt istället för destruktivt och ger ungdomarna en möjlighet att agera.” Det är viktigt att ge unga en konstruktiv plattform

 

 

 

 

 

Period24 aug. 2024

Mediabevakning

1

Mediabevakning

  • TitelÅbo Underrättelser - Åboforskare hjälper skolor att förebygga radikalisering – ”Det är viktigt att rekrytera unga till demokratin”
    Omfattning!!National
    Medianamn/-företagÅbo Underrättelser
    Typ av media!!Web
    Land/TerritoriumFinland
    Datum24/08/2024
    Beskrivning– Det är inte bara hur man förebygger radikalisering och gäng. Min fråga är hur man kan se potential i alla barn och unga. Ofta reagerar vi som samhälle endast om barn har gjort något negativt, säger Namdar.

    Goda gärningar
    En annan del av projektet är att eleverna ska göra något bra på lektionerna. Eleverna får en meny med fem alternativa handlingar som på något sätt kan hjälpa någon annan eller göra en annan glad. Projektet heter Snacka gott – gör gott

    Existentiella diskussioner är viktiga
    – Jag tror att skolorna har glömt bort att man kan göra meningsfulla saker, lite mera spännande saker. Annars är risken att ungdomar hittar den spänningen någon annanstans.

    Enligt Namdar är djupa diskussioner bland ungdomar viktiga. Liknande diskussioner förs också på nätet inom olika radikala grupper. Med meningsfulla diskussioner menar Namdar diskussioner som skapar en känsla av tillhörighet. Till exempel kan diskussionerna handla om att påverka samhället.

    – Det vi vet är att digitala plattformar ger oss det vi redan tror på. Om jag klickar på katter så får jag mera katter. Det här gör att ungdomarna inte lär sig om mångfald.

    Enligt Namdar kan djupare existentiella diskussioner i skolan fylla en motsvarande funktion som diskussionerna på nätet. Till exempel klimatfrågan engagerar många unga.

    – Då blir det konstruktivt i stället för destruktivt, och ger ungdomarna en möjlighet att agera.

    Viktigt att ge de unga en konstruktiv plattform
    I Sverige har gängen blivit ett uppmärksammat problem.


    Producent/författareLilli Vainio
    Webbadresshttps://abounderrattelser.fi/aboforskare-hjalper-skolor-att-forebygga-radikalisering-det-ar-viktigt-att-rekrytera-unga-in-till-demokratin/
    PersonerChristine Namdar