Ilmastonmuutos jyllää: Lintujen pesinnät aikaistuneet

Press/media: !!Press / Media

!!Description

Ilmastonmuutos jyllää: Lintujen pesinnät aikaistuneet

Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa lintuharrastajien havainnot vahvistivat, että 26 yleistä suomalaista lintulajia on aikaistanut pesintänsä aloittamista viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana.

Linnut ajoittavat pesintänsä sen mukaan, milloin kuorituville poikasille olisi tarjolla mahdollisimman runsaasti ravintoa. Esimerkiksi lajit, joiden poikaset ovat riippuvaisia hyönteisravinnosta, pyrkivät ajoittamaan pesintänsä hyönteismäärien mukaan. Pesintää edeltävät olosuhteet toimivat puolestaan linnuille vinkkeinä tulevasta.

Tutkimuksessa verrattiin muninnan aloitusaikaa kevään lämpötilaan ja sademääriin. Aineistona käytettiin lähes 130 000 pesimätietoa, jotka vapaaehtoiset lintuharrastajat ovat keränneet vuosina 1961–2012.

Kevään keskilämpötilan noustessa kaikki tutkitut 26 lintulajia myös aikaistivat pesintäänsä.

– Pesintä aikaistui riippumatta siitä, oliko kyseessä muuttolintu tai Suomessa talvehtiva laji, kertoo tutkija Edward Kluen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta, joka on Helsingin yliopiston erillislaitos.

Suomessa talvehtivat lajit, kuten talitiainen ja puukiipijä, aikaistivat pesintäänsä eniten, lähialueilla talvehtivat, kuten räkättirastas ja kottarainen, hieman vähemmän ja kaukomuuttajat, kuten kirjosieppo ja kalatiira vähiten.

– Kevään etenemistä on tietenkin helpoin seurata paikan päällä ja muuttaa käyttäytymistään sen mukaan, Kluen pohtii syitä eroihin.

Selviytyäkseen muuttuvassa ilmastossa myös muuttolintujen on muutettava käyttäytymistään. Tuore tutkimus osoittaa, että paikalliset ja lähialueilla talvehtivat linnut ovat jo muuttaneet merkittävästi käyttäytymistään.

– Kaukomuuttajat ovat onnistuneet aikaistamaan pesintäänsä hieman, mutta Suomen kevään etenemisen ennakointi vaikkapa Afrikan keskiosista on huomattavan hankalaa. Jää nähtäväksi, pystyvätkö nämä linnut pysymään lämpenevien keväiden mukana, toteaa Kluen.

Hänen mukaansa aihetta on syytä seurata. Erityisesti olisi hyvä selvittää, miten pesinnän aloitusaika vaikuttaa pesintämenestykseen.

Pesäkortit aineistona

Mittavat kansalliset pesimätietoaineistot tarjoavat mahdollisuuden selvittää laajassa mittakaavassa ilmastonmuutoksen aiheuttamia muutoksia lintujen pesintäkäyttäytymisessä. Pitkälle menneisyyteen ulottuvat aineistot mahdollistavat vertailun.

Suomalainen pesäkortti-järjestelmä on yksi maailman vanhimmista yhä käynnissä olevista lintujen pesintää kartoittavista seurannoista. Korttiin on täytetty samat tiedot jo 75 vuoden ajan ja tietoja on kertynyt yli 220 000 pesinnästä. Edelleen puhutaan pesäkorteista, vaikka nykyään valtaosa aineistosta tulee sähköisessä muodossa.

Kluen pitää nyt julkaistua tutkimusta näytteenä kansalaistieteen voimasta.

– Kannustan kaikkia osallistumaan. Kaipaamme uusia harrastajia, ja moniin seurantoihin voi liittyä mukaan melko pienelläkin asiantuntemuksella. Esimerkiksi pihoilla pöntöissä pesivät tiaiset tai kirjosieppo ovat monelle helppoja ja kiinnostavia seurattavia. On palkitsevaa tehdä yhdessä työtä tieteen ja linnuston suojelun hyväksi ja saada siitä tuloksia.

https://www.luomus.fi/fi/pesakorttitutkimuksen-ohjeet

Period14 nov. 2016 → 14 nov. 2016

Mediabidrag

2

Mediabidrag

 • TitelIlmastonmuutos on aikaistanut lintujen pesintää
  Medianamn/-företagMTV
  Typ av media!!Web
  Land/TerritoriumFinland
  Datum14/11/2016
  BeskrivningLintujen pesinnät Suomessa ovat aikaistuneet 50 viime vuoden aikana ilmastonmuutoksen takia, kertoo tuore tutkimus. Tämän vahvistavat lintuharrastajien havainnot vuosilta 1961–2012.

  – Pesintä aikaistui riippumatta siitä, oliko kyseessä muuttolintu tai Suomessa talvehtiva laji, kertoo tutkija Edward Kluen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

  Lintujen pesintä alkaa, kun kuoriutuville poikasille on tarjolla mahdollisimman paljon ravintoa. Kevään keskilämpötilan noustessa kaikki tutkitut 26 lintulajia aikaistivat pesintäänsä.

  Aikaistamisen kärjessä olivat meillä talvehtivat lajit, esimerkiksi talitiainen ja puukiipijä. Perässä tulivat lähialueilla talvehtivat, kuten räkättirastas ja kottarainen. Vähiten pesintäänsä aikaistivat kaukomuuttajat, muun muassa kirjosieppo ja kalatiira.
  Webbadresswww.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ilmastonmuutos-on-aikaistanut-lintujen-pesintaa/6167718
 • TitelTavalliset linnut pesivät entistä aikaisemmin
  Omfattning!!National
  Medianamn/-företagYle uutiset
  Typ av media!!Web
  Land/TerritoriumFinland
  Datum14/11/2016
  BeskrivningSuomessa tavatut yleisimmät lintulajit pesivät entistä aikaisemmin. Varsinkin täällä talvehtivat talitiaiset ja puukiipijät ovat aikaistaneet pesintäänsä.

  Lähialueilla talvehtivista lajeista saman ovat tehneet räkättirastas ja kottarainen. Vähiten pesintäänsä on aikaistanut kaukomuuttajiin kuuluva kalatiira.

  Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luomuksen tutkijan Edward Kluenin mukaan täällä tai lähialueilla talvehtivien lajien käyttäytymisen muutos on jo merkittävää.

  Kluenin mukaan nyt tarvitaan lisätietoa siitä, kuinka pesinnän aloitusaika vaikuttaa pesintätulokseen. Lisäksi pitää tutkia lisää sitä, kuinka kaukaa Afrikasta muuttavat linnut pysyvät lämpenevien keväiden tahdissa mukana.

  Kevään lämpötila näkyy selvästi pesinnässä

  Pesinnän aikaistuminen selviää Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luomuksen julkaisemasta tutkimuksesta.

  Tutkimuksessa verrattiin muninnan aloitusaikaa kevään lämpötilaan ja sademääriin. Aineistona oli liki 130 000 lintuharrastajien keräämää pesimätietoa vuosilta 1961–2012.

  Tulosten mukaan linnut aikaistivat pesinnän aloittamista kevään keskilämpötilojen nousun myötä. Käytännössä pesintä aloitetaan poikasille tarjolla olevan ruokinnan mukaan. Jos hyönteisiä on paljon, niin esimerkiksi metsäkanalinnut ovat hanakampia yrittämään pesintää.

  Tutkija Edward Kluenin mukaan tulos oli sama muuttolinnun ja Suomessa talvehtivan lajin kohdalla.
  Webbadressyle.fi/uutiset/3-9290837
  PersonerEdward Kluen