Marjojen flavonoidit johtavat tuoteväärennösten jäljille

Press/media: !!Press / Media

!!Description

Kun ostat kaupasta omenamehua tai avaat viinipullon, niin voitko olla varma että tuote sisältää niitä ainesosia joita etiketissä lukee? Nimittäin sitrushedelmä- ja omenamehuväärennökset sekä väärennetty viini ovat yleisimpiä marja- ja hedelmäpohjaisia tuoteväärennöksiä. Marjoista ja hedelmistä valmistettuja tuotteita on väärennetty monin tavoin maailman markkinoilla.

FM Anja Primetan tuoreesta väitöstutkimuksesta käy ilmi, että marjojen flavonoidit voivat paljastaa niistä tehdyt tuoteväärennökset.
– Jokaisella marjalajilla ja marjasuvulla on tyypilliset tietyt flavonoidit. Eroja voidaan hyödyntää tuotteen aitoutta tutkittaessa. Väärennöksiä on monenlaisia ja tarvitaan myös monenlaisia menetelmiä ja niiden yhdistämistä väärennösten selvittämiseen, Primetta selventää.

Mutta mitä aitoustutkimuksella oikein tarkoitetaan?

– Onko raaka-aine sitä mitä sen väitetään olevan, toisaalta alkuperä, silläkin on merkitystä, sillä tiettyä alkuperää pidetään arvokkaampana ja hintakin on erilainen. Ja sitten on se tuotantoketju valmiiseen tuotteeseen saakka, onko tuote sitä, mitä tuoteseloste tai etiketti väittää se olevan, Primetta kuvaa.

Radiohaastattelu 15.3.2014, Tuotantoyksikkö Kantti, Kuopio, haastattelijana toimittaja Anne Heikkinen

!!Subject

elintarvikeväärennökset, aitoustutkimus, elintarvikkeet

Period15 mar 2014

Mediabidrag

1

Mediabidrag

 • TitelHaastattelu
  Omfattning!!National
  Medianamn/-företagTuotantoyksikkö Kantti, Kuopio
  Typ av media!!Radio
  LandFinland
  Datum15/03/2014
  PersonerAnja Primetta