Oikeusoppinut nostaa nikkelin hinnan Talvivaaran turmioksi

Press/media: !!Press / Media

!!Description

Käsikirjoitus Jouni Pihlajasaari, Pohjalainen:
"Maan kärkipoliitikot ovat pahasti harhapoluilla nostaessaan Vaasan hallinto-oikeuden päätökset Talvivaaran kaivostoiminnan jatkorahoituksen esteeksi. Näin sanoo ympäristöoikeuden professori Kai Kokko Helsingin yliopistosta:
– Ollaan väärillä jäljillä, kun tuomioistuimeen kohdistetaan tällaista kommentointia. Vaasan hallinto-oikeus teki normaaleja ympäristölupapäätöksiä ja ne lukeneena voin sanoa, että ratkaisut on hyvin rakennettu oikeudellisesta näkökulmasta.
Maan hallitus ilmoitti keskiviikkona, että Talvivaaran kaivostoiminnan alasajoon valmistaudutaan. Elinkeinoministeri (kesk.) mukaan Vaasan hallinto-oikeuden päätös tappoi mahdollisuuden yksityisen rahan saamiseen.
Vaasan hallinto-oikeus tiukensi huhtikuun lopulla antamassaan ratkaisussa Talvivaaran lupaehtoja ja määräsi aiemmin toistaiseksi voimassa olevia ympäristölupia määräaikaisiksi.

Professori Kokon mielestä syytä rahoittajien puuttumiseen pitää hakea aivan muualta.
– Nikkelin maailmanmarkkinahinta on tällä hetkellä niin alhaalla, ettei kaivoksen toiminta kannata näillä hinnoilla ja yksityistä rahaa on siksi vaikea saada.
Jos toimintaa halutaan kuitenkin jatkaa, on oikeuden viesti Kokon mielestä selvä.
– Ympäristöluvat ovat näillä päätöksillä voimassa tietyn ajan, mutta niitä voidaan pidentää uusilla hakemuksilla, jos päätöksissä viitatut asiat laitetaan kuntoon. Tämä ei ole sinällään este rahoitukselle.

Kokko korostaa, että oikeus ei ole ottanut eikä voikaan ottaa huomioon päätöstä tehdessään taloudellisia asioita.
– Harkinta lähtee siitä, aiheuttaako toiminta ympäristölle merkittävää pilaantumista vai ei. Jos ei ennalta arvioiden aiheuta, lupa voidaan myöntää. Jos pilaantumista aiheutuu, lupaa ei myönnetä. Hienovaraisemmassa harkinnassa oikeus voi käyttää lupamääräyksiä, jotka tässä tapauksessa ovat määräaikoja.
Nuasjärveen laskevan purkuputket osalta pysyvän ympäristöluvan saamiseksi olisi tarvittu Kokon mukaan kaivosyhtiöltä lisäselvityksiä.
– Koska päätöksen mukaan tietoa ei toimitettu oikeudelle riittävästi, lupa jäi määräaikaiseksi, mutta samalla yhtiö sai toista vuotta aikaa toimittaa lisää tietoa uudella lupahakemuksella.
Aiempia luonnon pilaantumisia käsitellessään oikeus joutui ottamaan harkintaan aiemmat tapahtumat kaivoksella.
– Kun punnittiin jo tapahtunutta pilaantumista ja vesien tilaa, jälleen oltiin tilanteessa, jossa lupia ei voitu antaa kuin määräaikaisesti näiden taustaongelmien takia. Oikeuden harkinta on ollut oikeudenmukaista, sillä huomioon on otettu sekä yhtiön että vahingonkärsijöiden näkökannat.

Johtavien poliitikkojen hyökkäys tuomioistuinta kohtaan on Kokon mukaan poikkeuksellinen tai jopa ainutlaatuinen.
– Vastaavaa ei tule mieleen. Yleensä ministeritasolla on suhtauduttu arvostavasti tuomioistuinten toimintaan. Tuntuu yllättävältä, että näin korkealta yritetään sysätä tuomioistuimen syyksi tällaista yrityksen rahansaantia.
Professori muistuttaa, että menettely sotii myös vallan kolmijako-oppia vastaan. Reiluuskin on kaukana.
– Tuomioistuimet eivät saa kommentoida omia päätöksiään. Tuomioistuimeen on helppo kohdistaa arvostelua, kun sieltä ei voi saada vastausta.
Kokko katsoo, että arvostelun taustalla voi nähdä merkkejä yhteiskunnan muuttuneesta ilmapiiristä ympäristönsuojeluun."


Asiantuntijahaastattelu

!!Subject

Vaasan hallinto-oikeuden Talvivaaran kaivosta koskeva päätös ja ministeri Rehnin lausunto kaivoksen rahoituksen vaikeutumisesta
Period27 maj 2016

Mediabidrag

1

Mediabidrag

 • TitelOikeusoppinut nostaa nikkelin hinnan Talvivaaran turmioksi
  Medianamn/-företagPohjalainen/Ilkka
  Typ av mediaTryckt
  Land/TerritoriumFinland
  Datum27/05/2016
  PersonerKai Kokko