Projekt per år
Organisationsprofil
Organisationsprofil
Ett av forskningens fokusområden är från råvara till livsmedel där kärnan är livsmedlens tillverkningsprocesser, i synnerhet kontrollen över de inhemska livsmedelsråvarornas förädlingskedja samt förpacknings teknologi. Biprodukter och mikrobiologiska resurser utnyttjas vitt inom forskning. Det andra fokusområdet är matkvalitet och god nutrition. Härmed forskningen inriktar sig på de livsmedelsingredienser som påverkar livsmedlens hälsosamhet och sensoriska kvalitet. Målet är att främja matens kemiska och mikrobiologiska säkerhet samt att medverka i bedömningen och hanteringen av risker. Faktorer som påverkar valet av kost och födans betydelse för att upprätthålla hälsan är också viktiga. Läs mer på vår hemsida.
Vetenskapsgrenar
- 416 Livsmedelsvetenskap
- 118 Biovetenskaper
- 414 Jordbruksbioteknologi
- 116 Kemi
- 411 Jordbruks- och skogsvetenskaper
- 314 Hälsovetenskap
- 514 Socialvetenskaper
Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren
Profiler
-
Felix Abik
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - forskardoktor
- Food Materials Science Research Group
Person: U1 Undervisnings- och forskningspersonal, U2 Undervisnings- och forskningspersonal
-
Folasade Adebayo
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - Stipendieforskare
Person: gästforskare
-
Leevi Annala
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - forskardoktor
- Food Materials Science Research Group
Person: U2 Undervisnings- och forskningspersonal
Forskningsenheter
-
Diet Quality and Adequacy
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper
Organisation: Forskningsgrupp
-
Family nutrition and wellbeing
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper
Organisation: Forskningsgrupp
-
Food Materials Science Research Group
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper
Organisation: Forskningsgrupp
-
-
Food Quality & Safety
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper
Organisation: Forskningsgrupper
Utrustning
-
Climate Smart Food and Nutrition FOODNUTRI
Heinonen, M. (Chef) & Sorvali, P. (Chef)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Central servicefacilitet
-
Compact Fiber Optic Oxygen Meter (OXY-1 SMA, PreSens)
Valoppi, F. (Chef)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
-
Flavoria
Sandell, M. (Annat)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Forskningslaboratorium
-
Pilot Processing Laboratories
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Forskningslaboratorium
-
-
BF/MycoBotics
Mikkonen, K. S. (Projektledare) & Vänskä, J. P. (deltagare)
Innovaatiorahoituskeskus Business Finland
15/05/2025 → 14/12/2025
Projekt: Business Finland
-
Broiler Wooden Breast myopathy_Lehikoine
Ertbjerg, P. (Projektledare)
Kyllikki ja Uolevi Lehikoisen Säätiö sr c/o Iquja Asianajotoimist
01/05/2025 → 31/12/2026
Projekt: Stiftelser och fonder
-
EIT Food / 4Innopipe2 24529
Sandell, M. (Projektledare) & Pirkola, T. M. (deltagare)
01/04/2025 → 30/04/2027
Projekt: EU finansiering
-
OatGuard / BF R2B / Katina
Katina, K. (Projektledare), Isotupa, M. M. (deltagare), Kokkonen, T. (deltagare), Laitinen, M. (deltagare), Saapunki, M. O. (deltagare), Tervahauta, J. T. (deltagare) & Yang, X. (deltagare)
Innovaatiorahoituskeskus Business Finland
01/03/2025 → 30/08/2026
Projekt: Business Finland
-
Advancing methods for comparative nutritional LCA of milk and plant-based milk substitutes
Kovanen, I., Kyttä, V., Kårlund, A., Pajari, A.-M., Tuomisto, H., Saarinen, M. & Kolehmainen, M., mars 2025, I: International journal of life cycle assessment. 30, 3, s. 462–476 15 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
A novel oleogel-in-oleogel system with tailorable digestibility through kinetic confinement of the oil
Pinto, T. C. C., Lassila, P. J., Giannone, G., Sabet, S., Hietala, S. & Valoppi, F., nov. 2025, I: Food Hydrocolloids. 167, 13 s., 111436.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Assembly and annotation of Solanum dulcamara and Solanum nigrum plant genomes, two nightshades with contrasting susceptibilities to Ralstonia solanacearum
Franco Ortega, S., James, S., Gilbert, L., Hogg, K., Stevens, H., Daff, J., Friman, V.-P. & Harper, A. L., 20 juni 2025, I: G3 - Genes genomes genetics. 12 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Berry supplementation in healthy volunteers modulates gut microbiota, increases fecal polyphenol metabolites and reduces viability of colon cancer cells exposed to fecal water- a randomized controlled trial
Onali, T., Slabá, H., Jian, C., Koivumäki, T., Päivärinta, E., Marttinen, M., Määttänen, M., Salonen, A. & Pajari, A. M., juli 2025, I: Journal of Nutritional Biochemistry. 141, 14 s., 109906.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Cardiometabolic health 8-12 years after pre-eclampsia: Role of obesity and gestational diabetes (FINNCARE study)
Kivelä, A., Renlund-Vikström, M., Heinonen, S., Sarkola, T., Laivuori, H. & Jääskeläinen, T., sep. 2025, I: Pregnancy Hypertension : an international journal of women's cardiovascular health. 41, 9 s., 101226.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil
Aktiviteter
-
Vanhempien asenteiden ja käytäntöjen yhteys lasten kasviproteiinin saantiin sekä Ruoka-askel intervention merkitys kasviproteiinin saannin lisäämisessä päiväkoti-ikäisillä lapsilla
Korkalo, L. (Handledare) & Meinilä, J. (Handledare)
maj 2025Aktivitet: Examinationstyper › Handledning av annat kunskapsprov (pro gradu, licentiatavhandling)
-
ICDAM2025 - International Conference on Diet and Activity Methods
Erkkola, M. (Närvarande)
27 apr. 2025Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
-
Sota-altistuksen yhteys syömiskäyttäytymisen muutoksiin Suomessa asuvilla ukrainalaislapsilla, pro gradun ohjaus Sonja Prättälä
Erkkola, M. (Handledare)
1 jan. 2025 → …Aktivitet: Examinationstyper › Handledning av annat kunskapsprov (pro gradu, licentiatavhandling)
-
Sydänmerkin asiantuntijaryhmä, pj (Extern organisation)
Erkkola, M. (Ordförande)
jan. 2025 → …Aktivitet: Medlemskapstyper › Medlemskap eller annan role i inhemsk/internationell kommitté, råd, styrelse
-
Ravitsemuksen teemapäivä lääkiksessä: Suomalaiset ravitsemussuositukset-luento
Erkkola, M. (Lärare)
8 jan. 2025Aktivitet: Andra aktivitetstyper › Typer av övriga aktiviteter - Extern undervisning och koordinering av ämne
Priser
-
-
-
Agronomiliiton vuoden vaikuttaja 2015
Salovaara, H. (!!Recipient), 24 okt. 2015
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
American Meat Science Association, International Award 2002
Puolanne, E. (!!Recipient), juli 2002
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
Forskningsdatauppsättningar
-
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023, opetusvideo
Erkkola, M. (Skapad av), Seinäjoen ammattikorkeakoulu, aug. 2023
https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/kasvispro-kauhakaupalla-kasviksia/
Datauppsättning
-
Increased Health and Wellbeing in Preschools (DAGIS) survey, 2015-2016, University of Helsinki, Finland and Folkhälsan Research Center, Finland. Harmonized for the Global Dietary Database
Korkalo, L. (Skapad av), Global Dietary Database, 2021
https://globaldietarydatabase.org/management/microdata-surveys
Datauppsättning
-
Estudo do Estado Nutricional e da Dieta em Raparigas Adolescentes na Zambézia (ZANE): Mozambique, 2010; Department of Food and Nutrition, University of Helsinki, Finland. Harmonized for the Global Dietary Database
Korkalo, L. (Skapad av), Global Dietary Database, 2021
https://globaldietarydatabase.org/management/microdata-surveys
Datauppsättning
-
FinnFoodPics Image database
Kanyamibwa, A. (Skapad av), Hartmann, H. (Medverkande), Fängström, P. D. (Medverkande), Vikatmaa, W. (!!Data Collector), Pocan, B. (!!Data Collector), Perszyk, E. E. (Medverkande), Davis, X. S. (Medverkande), Nikitin, A. (Medverkande), Wikman, P. (Medverkande), Pellinen, T. M. (Medverkande), Kaartinen, N. E. (Medverkande), Schwab, U. (Medverkande) & Horstmann, A. (!!Supervisor), O'Brain Lab, 20 dec. 2023
https://obrainlab.com/resources/
Datauppsättning
Tidningsurklipp
-
Irtokarkki sisältää enemmän proteiinia kuin maito? Ravintopitoisuuksien mittaamiseen liittyy monia sudenkuoppia
31/01/2029
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
Leikkeleiden myynti romahti – vastaavaa nähty vaan poikkeustilanteissa, haastattelu Talouselämä-lehteen
23/05/2025
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
Sydänliitto jakoi 500 000 euroa tutkimusapurahoja kansanterveydellisesti merkittäviin tutkimushankkeisiin, Sydänliiton lehdistotiedote
21/05/2025
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
J.V. Snellman -palkinto Maijaliisa Erkkolalle
25/04/2025
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
J.V. Senllman -palkinto reisjärveläissyntyiselle Maijaliisa Erkkolalle
23/04/2025
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media