Projekt per år
Organisationsprofil
Ett av forskningens fokusområden är från råvara till livsmedel där kärnan är livsmedlens tillverkningsprocesser, i synnerhet kontrollen över de inhemska livsmedelsråvarornas förädlingskedja samt förpacknings teknologi. Biprodukter och mikrobiologiska resurser utnyttjas vitt inom forskning. Det andra fokusområdet är matkvalitet och god nutrition. Härmed forskningen inriktar sig på de livsmedelsingredienser som påverkar livsmedlens hälsosamhet och sensoriska kvalitet. Målet är att främja matens kemiska och mikrobiologiska säkerhet samt att medverka i bedömningen och hanteringen av risker. Faktorer som påverkar valet av kost och födans betydelse för att upprätthålla hälsan är också viktiga. Läs mer på vår hemsida.
Vetenskapsgrenar
- 416 Livsmedelsvetenskap
- 118 Biovetenskaper
- 414 Jordbruksbioteknologi
- 116 Kemi
- 411 Jordbruks- och skogsvetenskaper
- 314 Hälsovetenskap
- 514 Socialvetenskaper
Internationellt och inhemskt samarbete
Personer
-
Anna Minerva Abdollahi
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - doktorand
- Family nutrition and wellbeing
- Doctoral Programme in Food Chain and Health
Person: U1 Undervisnings- och forskningspersonal, Doktorand
-
Felix Abik
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - doktorand
- Food Materials Science Research Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health
Person: U1 Undervisnings- och forskningspersonal, Doktorand
-
Folasade Adebayo
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - Stipendieforskare
Person: gästforskare
-
Melissa Agustin
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - gästforskare
- Food Materials Science Research Group
Person: gästforskare, undervisnings- och forskningspersonal
Forskningsenheter
-
Family nutrition and wellbeing
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper
Organisation: Forskningsgrupper
-
Food Materials Science Research Group
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper
Organisation: Forskningsgrupper
-
-
Food Quality & Safety
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper
Organisation: Forskningsgrupper
-
Food quality and safety: lipids, vitamins and other bioactive compounds
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper
Organisation: Forskningsgrupper
Utrustning
-
Compact Fiber Optic Oxygen Meter (OXY-1 SMA, PreSens)
Fabio Valoppi (Chef)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
-
Flavoria
Mari Sandell (Annat)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Forskningslaboratorium
-
Mini spray dryer (B-290, Buchi)
Fabio Valoppi (Chef)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
-
Natural organic compounds analysis unit
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
-
-
-
Food SystemiCity / EAKR Sandell
Sandell, M. & Pelkonen, T. M.
Uudenmaan Liitto / Nylands Förbund
01/02/2023 → 31/12/2025
Projekt: EU finansiering
-
FIBER-OLEO: Shear resistant oleogels based on ultrasound-enhanced electrospun fibers (University of Helsinki Funds)
Valoppi, F., Kirjoranta, S. & Schavikin, J. O.
01/01/2023 → 30/06/2023
Projekt: Helsingfors universitets fonder
-
EIT Digital/Sandell/Sensory
Sandell, M., Koivula, H., Roukka, S. M. O. & Stucki, I.
01/01/2023 → 31/12/2023
Projekt: EU finansiering
-
A global view on animal-sourced food on children’s plates
Pajari, A-M. & Erkkola, M., 3 maj 2023, I: Nature food. 4Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig
-
Animal versus plant-based protein and risk of cardiovascular disease and type 2 diabetes: a systematic review of randomized controlled trials and prospective cohort studies
Lamberg-Allardt, C., Barebring, L., Arnesen, E. K., Nwaru, B. I., Thorisdottir, B., Ramel, A., Soderlund, F., Dierkes, J. & Akesson, A., 28 mars 2023, I: Food & Nutrition Research. 67, 21 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Översiktsartikel › Peer review
Öppen tillgångFil -
Antibacterial and antibiofilm activity of permanently ionized quaternary ammonium fluoroquinolones
Fedorowicz, J., Cruz, C. D., Morawska, M., Ciura, K., Gilbert-Girard, S., Mazur, L., Mäkkylä, H., Ilina, P., Savijoki, K., Fallarero, A., Tammela, P. & Sączewski, J., 5 juni 2023, I: European Journal of Medicinal Chemistry. 254, 115373.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Antibiotic exposures and the development of pediatric autoimmune diseases: a register-based case-control study
Räisänen, L. K., Kaariainen, S. E., Sund, R., Engberg, E., Viljakainen, H. T. & Kolho, K-L., mars 2023, I: Pediatric Research. 93, 4, s. 1096–1104 9 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Assessment of blood cultures and antibiotic susceptibility testing for bacterial sepsis diagnosis and utilization of results by clinicians in Benin: A qualitative study
Legba, B. B., Dougnon, V., Koudokpon, H., Mero, S., Elovainio, R., Parry, M., Bankole, H. & Haukka, K., 16 jan. 2023, I: Frontiers in public health. 10, 11 s., 1088590.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil
Aktiviteter
-
Examiner of the PhD thesis, Monika Tõlgo
Maija Tenkanen (Handledare)
3 feb. 2023Aktivitet: Examinationstyper › Opponent i doktorsavhandling
-
Alustus lasten ja nuorten ravitsemuksesta lapsiasiavaltuutetun lapsiasianeuvottelukunnalle
Maijaliisa Erkkola (!!Speaker)
30 jan. 2023Aktivitet: Typer för tal eller presentation › !!Invited talk
-
Lääkäripäivät 2023
Tiina Jääskeläinen (!!Speaker)
26 jan. 2023Aktivitet: Typer för tal eller presentation › !!Oral presentation
-
LWT-Food Science and Technology (Tidskrift)
Bhawani Chamlagain (Referentgranskare)
2023Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
Ravitsemustieteen tutkimus ja opetus 75 vuotta
Maijaliisa Erkkola (Talare: Ordförande)
27 jan. 2023Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
Priser
-
Academy of Finland award
Sandell, Mari Anneli (!!Recipient), 9 nov. 2012
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
-
Agronomiliiton vuoden vaikuttaja 2015
Salovaara, Hannu (!!Recipient), 24 okt. 2015
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
American Meat Science Association, International Award 2002
Puolanne, Eero (!!Recipient), juli 2002
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
Award, The Marcus Wallenberg prize
Tenkanen, Maija (!!Recipient), 2003
Pris: Pris och hedersbetygelser
Tidningsurklipp
-
Irtokarkki sisältää enemmän proteiinia kuin maito? Ravintopitoisuuksien mittaamiseen liittyy monia sudenkuoppia
31/01/2029
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
Ympäristöystävällinen syöminen ei ole vaikeaa – ja se voi vaikuttaa suotuisasti terveyteesi ja painoosi
27/04/2023
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Unga är oftare vegetarianer än vuxna
14/02/2023
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Hedelmien ja vihannesten osuus ostoskoreissa pieneni, huomattiin kauppaketjussa – ravitsemustutkija pitää huolestuttavana käänteenä, YLE:n haastattelu
08/01/2023
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset julki kesäkuussa 2023, Kehittyvä elintarvike
14/12/2022
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media