Projekt per år
Organisationsprofil
Organisationsprofil
Ett av forskningens fokusområden är från råvara till livsmedel där kärnan är livsmedlens tillverkningsprocesser, i synnerhet kontrollen över de inhemska livsmedelsråvarornas förädlingskedja samt förpacknings teknologi. Biprodukter och mikrobiologiska resurser utnyttjas vitt inom forskning. Det andra fokusområdet är matkvalitet och god nutrition. Härmed forskningen inriktar sig på de livsmedelsingredienser som påverkar livsmedlens hälsosamhet och sensoriska kvalitet. Målet är att främja matens kemiska och mikrobiologiska säkerhet samt att medverka i bedömningen och hanteringen av risker. Faktorer som påverkar valet av kost och födans betydelse för att upprätthålla hälsan är också viktiga. Läs mer på vår hemsida.
Vetenskapsgrenar
- 416 Livsmedelsvetenskap
- 118 Biovetenskaper
- 414 Jordbruksbioteknologi
- 116 Kemi
- 411 Jordbruks- och skogsvetenskaper
- 314 Hälsovetenskap
- 514 Socialvetenskaper
Internationellt och inhemskt samarbete
Personer
-
Felix Abik
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - doktorand
- Food Materials Science Research Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health
Person: U1 Undervisnings- och forskningspersonal
-
Folasade Adebayo
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - Stipendieforskare
Person: gästforskare
-
Melissa Agustin
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - forskardoktor
- Food Materials Science Research Group
Person: U2 Undervisnings- och forskningspersonal, undervisnings- och forskningspersonal
-
Hanna Ahola
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - doktorand
- Doctoral Programme in Food Chain and Health
Person: U1 Undervisnings- och forskningspersonal
Forskningsenheter
-
Food Materials Science Research Group
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper
Organisation: Forskningsgrupper
-
-
Food Quality & Safety
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper
Organisation: Forskningsgrupper
-
Food quality and safety: lipids, vitamins and other bioactive compounds
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper
Organisation: Forskningsgrupper
-
Grain Technology research
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper
Organisation: Forskningsgrupper
Utrustning
-
Flavoria
Mari Sandell (Annat)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Forsknings-laboratorium
-
Natural organic compounds analysis unit
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
-
Pilot processing laboratories
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
Projekt
-
FoodStep - a sustainable model for food services and early childhood education and care; Ruoka-askel - kestävä näkökulma ruokapalveluihin ja varhaiskasvatukseen
Erkkola, M., Korkalo, L., Meinilä, J., Walsh, H. M., Vepsäläinen, H., Skaffari, E. & Kinnunen, S. M.
01/02/2021 → 30/11/2024
Projekt: Forskningsprojekt
-
Exploiting and improving structure-forming capabilities of plant proteins
01/01/2021 → 31/12/2022
Projekt: Forskningsprojekt
-
ConPaSS: Consumer-inclusive packaging system: sustainability with circularity and bio-based materials
Kylkilahti, E., Ruippo, L. R., Koivula, H., Autio, M. & Korhonen, J.
Helsinki Institute of Sustainability Science (HELSUS)
01/01/2021 → …
Projekt: Forskningsprojekt
-
iFOOD: Novel digital tools for food science (HELSUS seed funding)
Tommiska, O. M., Lassila, P. J., Salmi, A., Haeggström, E. & Valoppi, F.
01/01/2021 → 31/12/2021
Projekt: Forskningsprojekt
-
B12WEGAIN: Natural vitamin B12 fortification of future foods by bioprocessing and controlled cell-lysis of Propionibacterium freudenreichii
Varmanen, P., Piironen, V., Sillanpää, L. A., Loivamaa, I., Savijoki, K., Chamlagain, B. & Edelmann, M.
01/01/2021 → 31/12/2023
Projekt: Forskningsprojekt
Publikationer
-
Acceptance of a Nordic, Protein-Reduced Diet for Young Children during Complementary Feeding—A Randomized Controlled Trial
Johansson, U., Lindberg, L., Öhlund, I., Hernell, O., Lönnerdal, B., Lundén, S., Sandell, M. & Lind, T., 2021, I : Foods. 10, 2Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
-
Aerogels as porous structures for food applications: smart ingredients and novel packaging materials
Manzocco, L., Mikkonen, K. S. & García-González, C. A., 2021, I : Food structure.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Översiktsartikel › Peer review
Öppen tillgång -
Ajattelun avartumista ja koulukuntien välistä kyräilyä – Opiskelijoiden kokemuksia tieteidenvälisten opinnäytetöiden ohjaamisesta ja arvioimisesta Helsingin yliopistossa
Willamo, R., Salmesvuori, P., Erkkola, M., Kettunen, H., Rekola, M. & Virtala, A-M., 2021, (!!In preparation) I : Yliopistopedagogiikka.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
-
A multi-national comparison of meat eaters' attitudes and expectations for burgers containing beef, pea or algae protein
Michel, F., Knaapila, A., Hartmann, C. & Siegrist, M., 30 jan 2021, I : Food Quality and Preference. 104195.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgång -
A non-targeted LC-MS metabolic profiling of pregnancy: longitudinal evidence from healthy and pre-eclamptic pregnancies
FINNPEC Core Invest Grp, Hanhineva, K. & Laivuori, H., 2021, I : Metabolomics. 17, 2Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgång
Aktiviteter
-
Raisio plc’s Research Foundation (Extern organisation)
Maija Tenkanen (Styrelsemedlem)
1 jan 2021 → 31 dec 2023Aktivitet: Medlemskapstyper › Medlemskap eller annan role i inhemsk/internationell kommitté, råd, styrelse
-
Frontiers in nutrition (Tidskrift)
Bhawani Chamlagain (Referentgranskare)
2021Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
Anni Kivelä
Tiina Jääskeläinen (Handledare)
2021 → …Aktivitet: Examinationstyper › Handledare eller bihandledare av doktorsavhandling
-
Evaluation of Master thesis
Bhawani Chamlagain (Deltagare)
2020Aktivitet: Andra aktivitetstyper › Typer av övriga aktiviteter - Övrigt
-
New Phytologist (Tidskrift)
Jussi Heinonsalo (Referentgranskare)
2020Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
Priser
-
-
Agronomiliiton vuoden vaikuttaja 2015
Salovaara, Hannu (!!Recipient), 24 okt 2015
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
American Meat Science Association, International Award 2002
Puolanne, Eero (!!Recipient), jul 2002
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
Award, The Marcus Wallenberg prize
Tenkanen, Maija (!!Recipient), 2003
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
Tidningsurklipp
-
Irtokarkki sisältää enemmän proteiinia kuin maito? Ravintopitoisuuksien mittaamiseen liittyy monia sudenkuoppia
31/01/2029
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
Päiväkoteihin suunnitellaan kasvisruoan lisäämistä – lapset syövät suositeltua enemmän lihaa ja maitoa, YLE haastattelu
10/02/2021
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
-
-