Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper

  • Finland

Publikationer

Filter
Kapitel
2020

Monipuolinen ravinto: elämänkaarellinen ruokailoa, Kirjoitus Tiedekulmapokkariin

Erkkola, M., 15 jan 2020, Tiedekulmapokkari 1: Terve elämä!. Gaudeamus, s. 23-45 22 s. (Tiedekulmapokkari 1: Terve elämä!).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelAllmänheten

Progress and Research Needs of Plant Biomass Degradation by Basidiomycete Fungi

Mäkelä, M. R., Hilden, K., Kowalczyk, J. E. & Hatakka, A., 2020, Grand Challenges in Fungal Biotechnology. Nevalainen, H. (red.). Springer International Publishing , s. 405-438 ( Grand Challenges in Biology and Biotechnology).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Terve elämä - näin voimme paremmin tulevaisuudessa, Tiedekulmapokkari 1

Erkkola, M., 15 jan 2020, Terve elämä - näin voimme paremmin tulevaisuudessa. 1 red. Gaudeamus, 190 s. (Tiedekulmapokkari; vol. 2020, nr. 1).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelAllmänheten

2019

Lactic Acid Bacteria in Cereal-Based Products

Gänzle, M. & Salovaara, H., 8 apr 2019, Lactic Acid Bacteria: Microbiological and Functional Aspects. Vinderola, G., Ouwehand, A., Salminen, S. & von Wright, A. (red.). 5 red. CRC press, s. 199-214 14 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Quality and Safety of Bovine Raw Milk: Present Challenges and Technological Solutions

Munsch-Alatossava, P. & Alatossava, T., 17 jul 2019, Milk Production, Processing and Marketing. Javed, K. (red.). London: IntechOpen, 16 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
2018

Antibacterial Effects and Modes of Action of the Activated Lactoperoxidase System (LPS), of CO2 and N2 gas as Food-Grade Approaches to Control Bovine Raw Milk-Associated Bacteria

Munsch-Alatossava, P., Gursoy, O., Lorilla, P., Gauchi, J-P. & Alatossava, J. T., feb 2018, Food Control and Biosecurity. Holban, A. M. & Grumezescu, A. M. (red.). London: Academic Press, s. 519-541 (Handbook of Food Bioengineering; vol. 16).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Consumer Segmentation Based on Genetic Variation in Taste and Smell

Sandell, M., Hoppu, U. & Laaksonen, O., 4 jan 2018, Methods in Consumer Research: New Approaches to Classic Methods. Ares, G. & Varela, P. (red.). 1 red. Vol. 2018. s. 423-447 (Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition; vol. 1 , nr. 1).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Host-virus interactions on the way from potyvirus replication to translation

De, S., Lohmus, A., Pollari, M. E., Saha, S. & Mäkinen, K. M., 2018, PLANT VIRUSES: DIVERSITY, HOST INTERACTION AND MANAGEMENTS. Gaur, R. K., Khurana, S. M. P. & Yuri, D. (red.). CRC Press, Taylor & Francis Group

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Microalgal biorefineries: Solutions of neutral industries

Immonen, M. & Heitto, A., 2018, Microbiological Environmental Hygiene. Hakalehto, E. E. (red.). New York: Nova Science Publisher Inc., s. 529-544 16 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Resistant Starch

Tacer-Caba, Z. & Nilufer-Erdil, D., 2018, Reference Module in Food Science. Smithers, G. (red.). Amsterdam: Elsevier

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Stearyl Alcohol Oleogels

Valoppi, F., Calligaris, S. & Marangoni, A., 2018, Edible Oleogels: Structure and Health Implications. Marangoni, A. & Garti, N. (red.). 2nd red. London (UK): Academic Press and AOCS Press, s. 219-234 16 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskaplig

Vitamiinit

Freese, R. I. & Savontaus, E., 2018, Farmakologia ja toksikologia . Koulu, M. & Mervaala, E. (red.). 10 red. Medicina, s. 871-888 18 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelProfessionell

2017

Bioactive Peptaibols of Forest-Derived Trichoderma Isolates from Section Longibrachiatum

Marik, T., Szekeres, A., Andersson, M. A., Salkinoja-Salonen, M., Tyagi, C., Leitgeb, B., Vágvölgyi, C., Druzhinina, I. S. & Kredics, L., 2017, Soil Biological Communities and Ecosystem Resilience. Lukac, M., Grenni, P. & Gamboni, M. (red.). Cham: Springer International Publishing, s. 277-290 14 s. (Sustainability in Plant and Crop Protection).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Bioavailability of phosphorus

Itkonen, S. T., Karp, H. J. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 1 jan 2017, Dietary Phosphorus: Health, Nutrition, and Regulatory Aspects. Uribarri, J. & Calvo, M. S. (red.). Boca Raton: CRC press, s. 221-233 13 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Challenges to accomplish carbon neutrality in the Helsinki Metropolitan Area by 2050

Dahal, K. P., 20 nov 2017, Proceedings From ICSD 2017. International Conference on Sustainable Development (ICSD), 10 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelProfessionell

Öppen tillgång
Fil

Conventional PCR

Dittmann, E., Rantala-Ylinen, A., Sivonen, K., Gagala, I., Mankiewicz-Boczek, J., Gires, S., Ballot, A., Christiansen, G., Kurmayer, R., Ramos, V., Vasconcelos, V. & Saker, M., 2017, Molecular tools for the detection and quantification of toxigenic cyanobacteria. Kurmayer, R., Sivonen, K., Wilmotte, A. & Salmaso, N. (red.). New York: Wiley, s. 163-203 40 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

DNA (Diagnostic) and cDNA microarray

Rantala-Ylinen, A. H., Sivonen, K. & Wilmotte, A., 2017, Molecular tools for the detection and quantification of toxigenic cyanobacteria. Kurmayer, R., Sivonen, K., Wilmotte, A. & Salamaso, N. (red.). Wiley, s. 241-243 3 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Foodscapeista gamescapeiksi: Välipalat pelaamiskäytännöissä

Syrjälä, H., Joelsson, T., Könnölä, K., Luomala, H., Sandell, M., Lundén, S. & Mäkilä, T., 30 nov 2017, Pelitutkimuksen vuosikirja 2017. Vol. 2017. (Pelitutkimuksen vuosikirja; vol. 2017, nr. 1).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Grain Legumes: an Overview

Stoddard, F. L., maj 2017, Legumes in Cropping Systems. Murphy-Bokern, D., Stoddard, F. L. & Watson, C. A. (red.). Wallingford: CABI, s. 70-87 18 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Health Aspects of Mono- and Disaccharides

Raben, A. B., Macdonald, I. A. & Fogelholm, G. M., 1 jan 2017, Carbohydrates in Food. Eliasson, A-C. (red.). 3. red. Boca Raton: CRC press, s. 93-146 54 s. 3

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Introduction

Kurmayer, R., Sivonen, A. K. & Salmaso, N., 2017, Molecular tools for the detection and quantification of toxigenic cyanobacteria. Kurmayer, R., Sivonen, K., Wilmotte, A. & Salmaso, N. (red.). New York: Wiley, s. 1-18 18 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Introduction: Perspectives on legume production and use in European agriculture

Watson, C. A. & Stoddard, F. L., maj 2017, Legumes in Cropping Systems. Murphy-Bokern, D., Stoddard, F. L. & Watson, C. A. (red.). Wallingford: CABI, s. 1-17 17 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Leipomoala - perinteitä, haasteita ja mahdollisuuksia

Salovaara, H. O., Virtanen, T. & Jussila, A., 2017, Leivonnan teknologia : Ruokaleipä. Helsinki: Suomen Leipuriliitto ry, s. 260-265

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelProfessionell

Maaperä muutoksessa

Yli-Halla, M. J. & Simojoki, A. J., 2017, Maailma muuttuu: muuttuuko maatalous. Seppänen, M. & Kymäläinen, H-R. (red.). Helsinki: Helsingin yliopisto, Maataloustieteiden laitos, s. 55-75 20 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelProfessionell

Mono- and disaccharides: Selected physicochemical and functional aspects

Jouppila, K. L., 1 jan 2017, Carbohydrates in Food. Eliasson, A-C. (red.). 3. red. Boca Raton: CRC press, s. 37-92 55 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Nucleic Acid Extraction

Dittmann, E., Rantala-Ylinen, A., Ramos, V., Vasconcelos, V., Christiansen, G. & Kurmayer, R., 2017, Molecular tools for the detection and quantification of toxigenic cyanobacteria. Kurmayer, R., Sivonen, K., Wilmotte, A. & Salmaso, N. (red.). New York: Wiley, s. 135-139 5 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Preface

Murphy-Bokern, D., Stoddard, F. L. & Watson, C. A., 2017, LEGUMES IN CROPPING SYSTEMS. Murphy-Bokern, D., Stoddard, F. L. & Watson, C. A. (red.). CABI PUBLISHING, WALLINGFORD 0X10 8DE, OXON, ENGLAND: CABI, s. XIII-XIV 2 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskaplig

Öppen tillgång
Fil

Quantitative PCR

Rantala-Ylinen, A. H., Savela, H., Sivonen, K. & Kurmayer, R., 2017, Molecular tools for the detection and quantification of toxigenic cyanobacteria. Kurmayer, R., Sivonen, K., Wilmotte, A. & Salmaso, N. (red.). Wiley, s. 205-210 5 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Tutki maan muru- ja huokosrakennetta

Alakukku, L., Soinne, H. S. & Myllys, M., 2017, Peltojen kunnostus. Peltonen, S. & Anttila, S. (red.). [Vantaa]: ProAgria Keskusten Liitto, s. 20-25 6 s. (Tieto tuottamaan; vol. 143)(ProAgria Keskusten Liiton julkaisuja; nr. 1153).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelProfessionell

Yogurt-like beverages made with cereals

Coda, R., Montemurro, M. & Rizzello, C., 2017, Yogurth in Health and Disease Prevention. Shah, N. (red.). 1. red. Elsevier Academic Press, s. 183-198 15 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

2016

Applied mathematics in genetic resources: Toward a synergistic approach combining innovations with theoretical aspects

Bari, A., Chaubey, Y. P., Sillanpää, M. J., Stoddard, F. L., Damania, A. B., Alaoui, S. B. & Mackay, M., jan 2016, Applied Mathematics and Omics to Assess Crop Genetic Resources for Climate Change Adaptive Traits. Bari, A., Damania, A. B., Mackay, M. & Dayanandan, S. (red.). Oxford: CRC Press, Taylor & Francis Group, s. 109-126 18 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Determination of plant available P in soil

Yli-Halla, M. J., Schick, J., Kratz, S. & Schnug, E., jul 2016, Phosphorous in Agriculture: 100% zero. Schnug, E. & de Kok, L. (red.). Dordrecht: Springer, s. 63-93 30 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Exploiting germplasm resources for climate-change adaptation in faba bean

Stoddard, F. L., Khazaei, H. & Belachew, K. Y., jan 2016, Applied Mathematics and Omics to Assess Crop Genetic Resources for Climate Change Adaptive Traits. Bari, A., Damania, A. B., Mackay, M. & Dayanandan, S. (red.). Oxford: CRC Press, Taylor & Francis Group, s. 207-214 8 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Fate of fertilizer P in soils: inorganic pathway

Yli-Halla, M. J., jul 2016, Phosphorous in Agriculture: 100% zero . Schnug, E. & de Kok, L. (red.). Dordrecht: Springer, s. 27-40 14 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Functions of chikungunya virus nonstructural proteins

Ahola, T. T. & Merits, A., 2016, Chikungunya virus: Advances in biology, pathogenesis, and treatment. Okeoma, C. (red.). Cham: Springer International Publishing AG, s. 75-98 24 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskaplig

Fungal degradation of plant oligo- and polysaccharides

de Vries, R. P., van den Brink, J., Hilden, K. S., Mäkelä, M. R. & Stålbrand, H., 2016, Handbook of Carbohydrate-Modifying Biocatalysts. Grunwald, P. (red.). 2. red. Singapore: Pan Stanford Publishing, s. 809-896 87 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Genetic basis of flavor sensitivity and food preferences: Review

Hoppu, U., Knaapila, A., Laaksonen, O. & Sandell, M., 2016, Flavor: From Food to Behaviors, Wellbeing and Health. Etievant, P., Guichard, E., Salles, C. & Voilley, A. (red.). 1 red. Woodhead publishing, Vol. 2016. s. 203-227 (Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Homologous and heterologous expression of basidiomycete genes related to plant biomass degradation

Casado López, S., Sietiö, O-M., Hilden, S. K., de Vries, R. & Mäkelä, M. R., 2016, Gene expression systems in fungi: advancements and applications. Schmoll, M. & Dattenböck, C. (red.). Springer, s. 119-160 42 s. (Fungal biology).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Lihavuus

Salo, M. & Fogelholm, M., 2016, Lastentaudit. Rajantie, J., Heikinheimo, M. & Renko, M. (red.). 6. uud. p. red. Helsinki: Duodecim, s. 185-192 8 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelProfessionell

Maan biologia

Hartikainen, H., 2016, Maan vesi- ja ravinnnetalous - Ojitus, kastelu ja ympäristö. Paasonen-Kivekäs, M., Peltomaa, R., Vakkilainen, P. & Äijö, H. (red.). 2. täydenntetty painos red. Helsinki: Salaojayhdistys ry., s. 40-43 4 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskaplig

Maannokset ja niiden luokittelu

Yli-Halla, M. & Peltovuori, T., 2016, Maan vesi- ja ravinnetalous: Ojitus, kastelu ja ympäristö. Paasonen-Kivekäs, M., Peltomaa, R., Vakkilainen, P. & Äijö, H. (red.). 2 red. Helsinki: Salaojayhdistys ry., s. 43-52 10 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelProfessionell

Millainen olisi kasvispainotteisempi Suomi?

Mattila, H., Fogelholm, M., Hopia, A., Katajajuuri, J-M., Lehtonen, H., Mäkelä, J., Niva, M., Ovaskainen, M-L., Pohjolainen, P., Pulkkinen, H., Risku-Norja, H. & Tapio, P., 2016, Vähemmän lihaa: Kohti kestävää ruokakulttuuria. Mattila, H. (red.). Helsinki: Gaudeamus Helsinki University Press, s. 191-200 10 s. 9

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Nondestructive Imaging of Cellular Solid Foods

Alam, S. A. & Sozer, N., 1 jan 2016, Imaging Technologies and Data Processing for Food Engineers. Sozer, N. (red.). Cham: Springer International Publishing AG, s. 169-196 28 s. (Food Engineering Series).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Fil

Preliminary hygienic mapping cases of industrial objects and work environment

Hakalehto, E., Immonen, M. & Heitto, A., 2016, Microbiological Industrial Hygiene. Hakalehto, E. (red.). New York : Nova Science Publishers, s. 81-91 11 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Preservatives in ocular medications and nutraceuticals

Immonen, A., Immonen, M., Hakalehto, E. & Del Amo, E. M., 2016, Microbiological Industrial Hygiene. Hakalehto, E. (red.). New York: Nova Science Publishers, s. 59-80 22 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Production of feruloyl esterases by Aspergillus species

Mäkelä, M. R., Jimenez Barboza, L. A., de Vries, R. & Hilden, S. K., 2016, Aspergillus and Penicillium in the post-genomic era. de Vries, R., Benoit Gelber, I. & Andersen, M. (red.). Poole, UK: Caister Academic Press, s. 129-144 16 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Ruokailuympäristön vaikutus terveellisiin ruokavalintoihin

Kontukoski, M., Paakki, M., Thureson, J., Pitkäkoski, T., Uimonen, H., Sandell, M. & Hopia, A., 2016, Tutkimuksia. 64 s. 23. (Seinäjoen ammatti-korkeakoulun julkaisusarja A).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelProfessionell

Starch: chemistry

Stoddard, F. L., jan 2016, Encyclopedia of Food Grains: Volume 2: nutrition and food grains. Wrigley, C., Corke, H., Seetharaman, K. & Faubion, J. (red.). 2 red. Oxford, UK: Oxford: Academic Press, Vol. 2. s. 174-180 7 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Taxonomy proposal: Create eight new species and three new genera to be assigned in a new family Pleolipoviridae.

Pietilä, M. K., Roine, E. S., Sencilo, A., Oksanen, H. M. & Bamford, D. H., 2016, ICTV Online: International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV) Database. 2015.042a-oB

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelProfessionell

Taxonomy proposal: One (1) new species in the genus Alphasphaerolipovirus, family Sphaerolipoviridae.

Demina, T., Pietilä, M. K., Svirskaite, J., Ravantti, J. J., Atanasova, N. S., Bamford, D. H. & Oksanen, H. M., 2016, ICTV Online: International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV). International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV), s. 2016.063aB 2016.063aB

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelProfessionell