Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper

  • Finland

Publikationer 1974 2019

Filter
Artikel
2019

A cross-sectional study of children's temperament, food consumption and the role of food-related parenting practices

Kaukonen, R., Lehto, E., Ray, C., Vepsäläinen, H., Nissinen, K., Korkalo, L., Koivusilta, L., Sajaniemi, N., Erkkola, M. & Roos, E., 1 jul 2019, I : Appetite. 138, s. 136-145 10 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

A family AA5_2 carbohydrate oxidase from Penicillium rubens displays functional overlap across the AA5 family

Mollerup, F., Aumala, V., Parikka, K. M., Mathieu, Y., Brumer, H., Tenkanen, T. M. & Master, E., 15 maj 2019, I : PLoS One. 14, 5, s. 1-19 19 s., 0216546.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Application of NIR imaging to the study of expanded snacks containing amaranth, quinoa and kañiwa

Ramos Diaz, J. M., Rinnan, Å. & Jouppila, K. L., mar 2019, I : LWT-Food Science and Technology. 2019, 102, s. 8-14

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Associations between meeting combinations of 24-hour movement recommendations and dietary patterns of children: A 12-country study

ISCOLE Res Grp, jan 2019, I : Preventive Medicine. 118, s. 159-165 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Biochemical characterization and technofunctional properties of bioprocessed wheat bran protein isolates

Arte, E., Huang, X., Nordlund, E. & Katina, K., 15 aug 2019, I : Food Chemistry. 289, s. 103-111 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Children's physical activity and the preschool physical environment: The moderating role of gender

Määttä, S., Gubbels, J., Ray, C., Koivusilta, L., Nislin, M., Sajaniemi, N., Erkkola, M. & Roos, E., 2019, I : Early Childhood Research Quarterly. 47, s. 39-48 10 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Cohort Profile: The Finnish Health in Teens (Fin-HIT) study: a population-based study

Figueiredo, R. A. D. O., Simola-Ström, S., Rounge, T. B., Viljakainen, H., Eriksson, J. G., Roos, E. & Weiderpass, E., feb 2019, I : International Journal of Epidemiology. 48, 1, s. 23-+ 10 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Dairy Intake and Body Composition and Cardiometabolic Traits among Adults: Mendelian Randomization Analysis of 182041 Individuals from 18 Studies

Mendelian Randomization Dairy Cons, CHARGE Consortium, Huang, T., Kahonen, M., Mikkilä, V., Havulinna, A. S., Viikari, J., Raitakari, O., Lehtimäki, T., Helminen, M. & Kanerva, N., jun 2019, I : Clinical Chemistry (Washington, DC). 65, 6, s. 751-760 10 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Dietary intake in type 1 diabetes at different stages of diabetic kidney disease

Ahola, A. J., Forsblom, C., Harjutsalo, V. & Groop, P-H., 1 jul 2019, I : Diabetes Research and Clinical Practice.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Effects of microbial transglutaminase treatment on physiochemical properties and emulsifying functionality of faba bean protein isolate

Liu, C., Damodaran, S. & Heinonen, I. M., jan 2019, I : LWT-Food Science and Technology. 99, s. 396-403 8 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Efficacy and safety of IVIG in CIDP: Combined data of the PRIMA and PATH studies

PRIMA Trial Investigators PATH, Merkies, I. S. J., van Schaik, I. N., Leger, J-M., Saarela, M. & Mielke, O., mar 2019, I : Journal of the Peripheral Nervous System. 24, 1, s. 48-55 8 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Elintarvikkeiden Oiva-valvontaa pitää kehittää

Kaskela, J. A., Ollila, S. A., Vainio, S. A. & Lunden, J. M., 2019, I : Kehittyvä Elintarvike. 30, 1, s. 30-31 2 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelProfessionell

Encapsulation of fish oil in protein aerogel micro-particles

Selmer, I., Karnetzke, J., Kleemann, C., Lehtonen, M., Mikkonen, K. S., Kulozik, U. & Smirnova, I., nov 2019, I : Journal of Food Engineering. 260, s. 1-11 11 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Environmentally-compatible alkyd paints stabilized by wood hemicelluloses

Mikkonen, K. S., Kirjoranta, S., Xu, C., Hemming, J., Pranovich, A., Bhattarai, M., Peltonen, L., Kilpeläinen, P., Maina, N., Tenkanen, M., Lehtonen, M. & Willför, S., 16 mar 2019, I : Industrial Crops and Products. 133, s. 212-220

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Enzymatic analysis of levan produced by lactic acid bacteria in fermented doughs

Shi, Q., Hou, Y., Yan, X., Mørkeberg, K. B. R. & Tenkanen, T. M., 15 mar 2019, I : Carbohydrate Polymers. 208, s, s. 285-293 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Epoxy and hydroxy fatty acids as non-volatile lipid oxidation products in oat

Yang, Z., Piironen, V. & Lampi, A-M., 15 okt 2019, I : Food Chemistry. 295, s. 82-93 12 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång

Fruit, Vegetable, and Fibre Intake among Finnish Preschoolers in Relation to Preschool-Level Facilitators and Barriers to Healthy Nutrition

Lehto, R., Ray, C., Korkalo, L., Vepsäläinen, H., Nissinen, K. M., Koivusilta, L., Roos, E. & Erkkola, M., 2019, I : Nutrients.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Fil

Functionality of spruce galactoglucomannans in oil-in-water emulsions

Bhattarai, M., Pitkänen, L. M., Kitunen, V., Korpinen, R., Ilvesniemi, H., Kilpeläinen, P. O., Lehtonen, M. I. & Mikkonen, K. S., 2019, I : Food Hydrocolloids. 86, s. 154-161

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Growth Mode and Carbon Source Impact the Surfaceome Dynamics of Lactobacillus rhamnosus GG

Savijoki, K., Nyman, T. A., Kainulainen, V., Miettinen, I., Siljamäki, P., Fallarero, A., Sandholm, J., Satokari, R. & Varmanen, P., 5 jun 2019, I : Frontiers in Microbiology. 10, 17 s., 1272.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
Öppen tillgång
Fil

How properties of cellulose acetate films are affected by conditions of iodine-catalyzed acetylation and type of pulp

Yadollahi, R., Dehghani Firouzabadi, M., Mahdavi, H., Saraeyan, A., Resalati, H., Mikkonen, K. S. & Sixta, H., 15 jul 2019, I : Cellulose. 26, 10, s. 6119-6132

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Identification and structural analysis of cereal arabinoxylan-derived oligosaccharides by negative ionization HILIC-MS/MS

Juvonen, M. K., Kotiranta, M., Jokela, J. K., Tuomainen, P. & Tenkanen, T. M., 1 mar 2019, I : Food Chemistry. 275, s. 176-185 10 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Identifying eating habits in Finnish children: a cross-sectional study

Figueiredo, R., Viljakainen, J. M., Viljakainen, H., Roos, E., Rounge, T. & Weiderpass, E., 15 mar 2019, I : BMC Public Health. 2019/19, 312, 11 s., 312.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Impact of in situ produced exopolysaccharides on rheology and texture of fava bean protein concentrate

Xu, Y., Coda, R., Holopainen-Mantila, U., Laitila, A., Katina, K. & Tenkanen, M., jan 2019, I : Food Research International. 115, s. 191-199 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Improving the thermal stability of different types of xylan by acetylation

Carvalho, D. M. D., Berglund, J., Marchand, C., Lindström, M. E., Vilaplana, F. & Sevastyanova, O., 2019, I : Carbohydrate Polymers. s. 132 140 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Influence of dextran synthesized in situ on the rheological, technological and nutritional properties of whole grain pearl millet bread

Wang, Y., Compaore-Sereme, D., Sawadogo-Lingani, H., Coda, R., Katina, K. & Maina, N. H., 1 jul 2019, I : Food Chemistry. 285, s. 221-230 10 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Influence of long term nitrogen limitation on lipid, protein and pigment production of Euglena gracilis in photoheterotrophic cultures

Tossavainen, M., Ilyass, U., Ollilainen, V., Valkonen, K., Ojala, A. & Romantschuk, M., 1 apr 2019, I : PeerJ. 7, 19 s., 6624.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
Öppen tillgång
Fil

Key Messages in an Early Childhood Obesity Prevention Intervention: Are They Recalled and Do They Impact Children's Behaviour?

Ray, C., Campbell, K. & Hesketh, K. D., 1 maj 2019, I : International Journal of Environmental Research and Public Health. 16, 9, 11 s., 1550.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Kuluttajadatan mahdollisuudet ja haasteet kansanterveystutkimuksessa; case LoCard

Erkkola, M., Fogelholm, M., Saarijärvi, H., Uusitalo, L. & Nevalainen, J., maj 2019, I : Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti. 56, 2, s. 76-87 12 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång

Lay Perspectives on Receiving Different Types of Genomic Secondary Findings: a Qualitative Vignette Study

Vornanen, M., Aktan-Collan, K., Hallowell, N., Konttinen, H. & Haukkala, A., 2019, I : Journal of Genetic Counseling. 28 , 2, s. 343-354 12 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

N2 Gas-Flushing Prevents Bacteria-Promoted Lipolysis and Proteolysis and Alleviates Auto-Oxidation in Bovine Raw Milk During Cold-Storage

Munsch-Alatossava, P., Ibarra, D., Youbi-Idrissi, M. & Alatossava, T., 24 maj 2019, I : Frontiers in sustainable food systems. 3, 8 s., 41.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Onko kollageenijugurtista hyötyä ?

Heinonen, I. M., jan 2019, I : Kuluttaja : Kuluttajaviraston julkaisu . 1/2019, s. 4 4 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelAllmänheten

On the origin of thaw loss: Relationship between freezing rate and protein denaturation

Zhang, Y. & Ertbjerg, P., 29 jun 2019, I : Food Chemistry.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Parents’ reports of preschoolers’ diets: Relative validity of a food frequency questionnaire and dietary patterns

Korkalo, L., Vepsäläinen, H., Ray, C., Skaffari, E., Lehto, R., Hauta-alus, H. H., Nissinen, K., Meinilä, J., Roos, E. & Erkkola, M., jan 2019, I : Nutrients. 11, 13 s., 159.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Picky eating - A risk factor for underweight in Finnish preadolescents

Viljakainen, H. T., Figueiredo, R. A. O., Rounge, T. B. & Weiderpass, E., 1 feb 2019, I : Appetite. 133, s. 107-114 8 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Plant species and growing season weather influence the efficiency of selenium biofortification

Ebrahimi, N., Stoddard, F. L., Hartikainen, H. & Seppanen, M. M., jun 2019, I : Nutrient Cycling in Agroecosystems. 114, 2, s. 111-124 14 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
Öppen tillgång
Fil

Riboflavin, niacin, folate and vitamin B12 in commercial microalgae powders

Edelmann, M., Aalto, S., Chamlagain, B., Kariluoto, S. & Piironen, V., 27 maj 2019, I : Journal of Food Composition and Analysis. 82

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Spruce galactoglucomannan-stabilized emulsions as essential fatty acid delivery systems for functionalized drinkable yogurt and oat-based beverage

Valoppi, F., Maina, N., Allen, M., Miglioli, R., Kilpelainen, P. O. & Mikkonen, K. S., jul 2019, I : European Food Research and Technology. 245, 7, s. 1387-1398 12 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

The contribution of preschool meals to the diet of Finnish preschoolers

Korkalo, L., Nissinen, K. M., Skaffari, E., Vepsäläinen, H., Lehto, R., Kaukonen, R. E., Koivusilta, L., Sajaniemi, N., Roos, E. & Erkkola, M., 2019, (!!Accepted/In press) I : Nutrients.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

The effect of structure and texture on the breakdown pattern during mastication and impacts on in vitro starch digestibility of high fibre rye extrudates

Alam, S. A., Pentikainen, S., Närväinen, J., Katina, K., Poutanen, K. & Sozer, N., apr 2019, I : Food & Function. 10, 4, s. 1958-1973 16 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

The impact of wildfire on microbial C:N:P stoichiometry and the fungal-to-bacterial ratio in permafrost soil

Zhou, X., Sun, H., Pumpanen, J., Sietiö, O-M., Heinonsalo, J., Köster, K. & Berninger, F., jan 2019, I : Biogeochemistry. 142, 1, s. 1-17 17 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil