Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper

  • Finland

Publikationer

Filter
Översiktsartikel
2020

Strategies for structuring diverse emulsion systems by using wood lignocellulose-derived stabilizers

Mikkonen, K. S., 2020, I : Green Chemistry.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
2019

A comparison between the homocyclic aromatic metabolic pathways from plant-derived compounds by bacteria and fungi

Lubbers, R. J. M., Dilokpimol, A., Visser, J., Makela, M. R., Hilden, K. S. & de Vries, R. P., 15 nov 2019, I : Biotechnology Advances. 37, 7, 27 s., 107396.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

D-vitamiinin liian vähäisen ja liiallisen saannin terveysvaikutukset

Lamberg-Allardt, C. & Itkonen, S. T., 2019, I : Suomen lääkärilehti. 74, 38, s. 2087-2091 5 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

D-vitamiinitilanne Suomessa ja saantisuositukset

Itkonen, S. T., Erkkola, M. & Lamberg-Allardt, C., 2019, I : Suomen lääkärilehti. 74, 38, s. 2081-2086 6 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Effects of protein oxidation on the texture and water-holding of meat: a review

Bao, Y. & Ertbjerg, P., 2019, I : Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 59, 22, s. 3564-3578 15 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Fermentation Biotechnology Applied to Cereal Industry By-Products: Nutritional and Functional Insights

Verni, M., Rizzello, C. G. & Coda, R., 12 apr 2019, I : Frontiers in nutrition. 6, 13 s., 42.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

International Study of Childhood Obesity, Lifestyle and the Environment (ISCOLE): Contributions to Understanding the Global Obesity Epidemic

Katzmarzyk, P. T., Chaput, J-P., Fogelholm, M., Hu, G., Maher, C., Maia, J., Olds, T., Sarmiento, O. L., Standage, M., Tremblay, M. S. & Tudor-Locke, C., apr 2019, I : Nutrients. 11, 4, 24 s., 848.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Recent Advances in the Use of Sourdough Biotechnology in Pasta Making

Montemurro, M., Coda, R. & Rizzello, C. G., apr 2019, I : Foods. 8, 4, 21 s., 129.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
2018

Antibiotic-Resistance Genes in Waste Water

Karkman, A. V., Thuy Do, T., Walsh, F. & Virta, M. P. J., mar 2018, I : Trends in Microbiology. 26, 3, s. 220-228 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

How Dietary Intake Has Been Assessed In African Countries? A Systematic Review

Vila-Real, C., Pimenta-Martins, A., Gomes, A. M., Pinto, E. & Maina, H. N., 2018, I : Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 58, 6, s. 1002-1022 21 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Inventory on the dietary assessment tools available and needed in Africa: a prerequisite for setting up a common methodological research infrastructure for nutritional surveillance, research, and prevention of diet-related non-communicable diseases

Pisa, P. T., Landais, E., Margetts, B., Vorster, H. H., Friedenreich, C. M., Huybrechts, I., Martin-Prevel, Y., Branca, F., Lee, W. T. K., Leclercq, C., Jerling, J., Zotor, F., Amuna, P., Al Jawaldeh, A., Aderibigbe, O. R., Amoussa, W. H., Anderson, C. A. M., Aounallah-Skhiri, H., Atek, M., Benhura, C. & 26 andra, Chifamba, J., Covic, N., Dary, O., Delisle, H., El Ati, J., El Hamdouchi, A., El Rhazi, K., Faber, M., Kalimbira, A., Korkalo, L., Kruger, A., Ledo, J., Machiweni, T., Mahachi, C., Mathe, N., Mokori, A., Mouquet-rivier, C., Mutie, C., Nashandi, H. L., Norris, S. A., Onabanjo, O. O., Rambeloson, Z., Saha, F. B. U., Ubaoji, K. I., Zaghloul, S. & Slimani, N., 2018, I : Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 58, 1, s. 37-61 25 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Lapsuusiän vegaaniruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta

Erkkola, M., Korkalo, L. M., Freese, R. I., Kuusipalo, H. & Virtanen, S. M., 29 jun 2018, I : Duodecim. 134, 13, s. 1361-1368 8 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Low-temperature long-time cooking of meat: Eating quality and underlying mechanisms

Dominguez-Hernandez, E., Salaseviciene, A. & Ertbjerg, P., sep 2018, I : Meat Science. 143, s. 104-113 10 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Plant Secondary Metabolites—Missing Pieces in the Soil Organic Matter Puzzle of Boreal Forests

Adamczyk, B., Adamczyk, S., Smolander, A., Kitunen, V. & Simon, J., 2018, I : Soils. 2, 1, 10 s., 2.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Rationale and Plan for Vitamin D Food Fortification: A Review and Guidance Paper

Pilz, S., Maerz, W., Cashman, K. D., Kiely, M. E., Whiting, S. J., Holick, M. F., Grant, W. B., Pludowski, P., Hiligsmann, M., Trummer, C., Schwetz, V., Lerchbaum, E., Pandis, M., Tomaschitz, A., Gruebler, M. R., Gaksch, M., Verheyen, N., Hollis, B. W., Rejnmark, L., Karras, S. N. & 15 andra, Hahn, A., Bischoff-Ferrari, H. A., Reichrath, J., Jorde, R., Elmadfa, I., Vieth, R., Scragg, R., Calvo, M. S., van Schoor, N. M., Bouillon, R., Lips, P., Itkonen, S. T., Martineau, A. R., Lamberg-Allardt, C. & Zittermann, A., 2018, I : Frontiers in Endocrinology. 9, 16 s., 373.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Rye and health - Where do we stand and where do we go?

Jonsson, K., Andersson, R., Knudsen, K. E. B., Hallmans, G., Hanhineva, K., Katina, K., Kolehmainen, M., Kyro, C., Langton, M., Nordlund, E., Laerke, H. N., Olsen, A., Poutanen, K., Tjonneland, A. & Landberg, R., sep 2018, I : Trends in Food Science & Technology. 79, s. 78-87 10 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Safety considerations of plant polysaccharides for food use: a case study on phenolic-rich softwood galactoglucomannan extract

Pitkänen, L. M., Heinonen, M. & Mikkonen, K. S., 1 apr 2018, I : Food & Function. 9, 4, s. 1931-1943 13 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Sweet taste exposure and the subsequent acceptance and preference for sweet taste in the diet: systematic review of the published literature

Appleton, K. M., Tuorila, H., Bertenshaw, E. J., de Graaf, C. & Mela, D. J., mar 2018, I : American Journal of Clinical Nutrition. 107, 3, s. 405-419 15 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
Öppen tillgång
Fil
2017

Addressing the inter-individual variation in response to consumption of plant food bioactives: Towards a better understanding of their role in healthy aging and cardiometabolic risk reduction

Manach, C., Milenkovic, D., Van de Wiele, T., Rodriguez-Mateos, A., de Roos, B., Teresa Garcia-Conesa, M., Landberg, R., Gibney, E. R., Heinonen, M., Tomas-Barberan, F. & Morand, C., jun 2017, I : Molecular Nutrition & Food Research. 61, 6, 16 s., 1600557.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Alphavirus polymerase and RNA replication

Pietilä, M., Hellström, K. & Ahola, T., 15 apr 2017, I : Virus Research. 234, s. 44-57 14 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Antibiotic resistance in the wild: an eco-evolutionary perspective

Hiltunen, T., Virta, M. & Laine, A-L., 19 jan 2017, I : Philosophical Transactions of the Royal Society. Biological Sciences. 372, 1712, 7 s., 20160039.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Bioactivities of alternative protein sources and their potential health benefits

Pihlanto, A., Mattila, P., Makinen, S. & Pajari, A. -M., 1 okt 2017, I : Food & Function. 8, 10, s. 3443-3458 16 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Effect of Salt Reduction on Consumer Acceptance and Sensory Quality of Food

Hoppu, U., Hopia, A. I., Pohjanheimo, T., Rotola-Pukkila, M., Makinen, S., Pihlanto, A. & Sandell, M., dec 2017, I : Foods. 6, 12, 12 s., 103.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Grain legume production and use in European agricultural systems

Watson, C. A., Reckling, M., Preissel, S., Bachinger, J., Bergkvist, G., Kuhlman, T., Lindström, A. K., Nemecek, T., Topp, C. F. E., Vanhatalo, A. O., Zander, P., Murphy-Bokern, D. & Stoddard, F. L., 2017, I : Advances in Agronomy. 144, s. 235-303 69 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
Öppen tillgång
Fil

ICTV Virus Taxonomy Profile: Pleolipoviridae

Bamford, D. H., Pietilä, M. K., Roine, E. S., Atanasova, N. S., Dienstbier, A., Oksanen, H. M. & ICTV Report Consortium, 2017, I : Journal of General Virology. 98, s. 2916–2917

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Lääkärinä etätyössä

Lehtovirta, M., 2017, I : Erikoislääkäri. 27, 3, s. 103-105 3 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskaplig

Nutritional Value of African Indigenous Whole Grain Cereals Millet and Sorghum

Vila-Real, C., Pimenta-Martins, A., Maina, H. N., Gomes, A. M. & Pinto, E., 26 aug 2017, I : Nutrition & food science international journal. 4, 1

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Occurrence and function of enzymes for lignocellulose degradation in commercial Agaricus bisporus cultivation

Kabel, M. A., Jurak, E., Mäkelä, M. R. & de Vries, R. P., jun 2017, I : Applied Microbiology and Biotechnology. 101, 11, s. 4363-4369 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Periconception endogenous and exogenous maternal sex steroid hormones and risk of asthma and allergy in offspring: protocol for a systematic review and meta-analysis

Talovic, M., Sheikh, A., McCleary, N., Erkkola, M., Kaila, M., Virtanen, S. M. & Nwaru, B. I., jul 2017, I : BMJ Open. 7, 7, 4 s., 014637.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Plant RNA Regulatory Network and RNA Granules in Virus Infection

Makinen, K., Lohmus, A. & Pollari, M., 11 dec 2017, I : Frontiers in plant science. 8, 15 s., 2093.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Tannins and Their Complex Interaction with Different Organic Nitrogen Compounds and Enzymes: Old Paradigms versus Recent Advances

Adamczyk, B., Simon, J., Kitunen, V., Adamczyk, S. & Smolander, A., okt 2017, I : Chemistryopen. 6, 5, s. 610-614 5 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Ympäristön vaikutus mikrobilääkeresistenssiin

Karkman, A. & Virta, M., 2017, I : Duodecim. 133, 24, s. 2357-2363 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
2016

Assisted reproductive technology and risk of asthma and allergy in the offspring: protocol for a systematic review and meta-analysis

Nwaru, B. I., McCleary, N., Erkkola, M., Kaila, M., Virtanen, S. M. & Sheikh, A., 2016, I : BMJ Open. 6, 4, 5 s., 010697.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Diversity of fungal feruloyl esterases: updated phylogenetic classification, properties, and industrial applications

Dilokpimol, A., Mäkelä, M. R., Aguilar-Pontes, M. V., Benoit-Gelber, I., Hilden, S. K. & de Vries, R., 2016, I : Biotechnology for Biofuels. 9, s. 231 18 s., 231.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Fungal ligninolytic enzymes and their applications

Mäkelä, M. R., Bredeweg, EL., Magnuson, JK., Baker, SE., de Vries, R. & Hilden, S. K., 2016, I : Microbiology Spectrum. 4, 6, FUNK-0017-2016.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Grain legume decline and potential recovery in European agriculture: a review

Zander, P., Amjath-Babu, T. S., Preissel, S., Reckling, M., Bues, A., Schlaefke, N., Kuhlman, T., Bachinger, J., Uthes, S., Stoddard, F., Murphy-Bokern, D. & Watson, C., jun 2016, I : Agronomy for Sustainable Development. 36, 2, 20 s., 26.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång

Importance of coastal primary production in the northern Baltic Sea

Ask, J., Rowe, O., Brugel, S., Stromgren, M., Bystrom, P. & Andersson, A., okt 2016, I : Ambio. 45, 6, s. 635-648 14 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Methods to extend the shelf‐life of cottage cheese – a review

Ho, T. M., Howes, T. & Bhandari, B. R., 31 mar 2016, I : International Journal of Dairy Technology. 69, 3, s. 313-327

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Nutrition recommendations and science: next parallel steps

Fogelholm, M., 15 mar 2016, I : Journal of the Science of Food and Agriculture. 96, 4, s. 1059-1063 5 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Pleolipoviridae, a newly proposed family comprising archaeal pleomorphic viruses with single-stranded or double-stranded DNA genomes

Pietilä, M. K., Roine, E., Sencilo, A., Bamford, D. H. & Oksanen, H. M., jan 2016, I : Archives of Virology. 161, 1, s. 249-256 8 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Prevention and consequences of vitamin D deficiency in pregnant and lactating women and children: A symposium to prioritise vitamin D on the global agenda

Schoenmakers, I., Pettifor, J. M., Pena-Rosas, J-P., Lamberg-Allardt, C., Shaw, N., Jones, K. S., Lips, P., Glorieux, F. H. & Bouillon, R., nov 2016, I : Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. 164, s. 156-160 5 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Sensory characteristics of wholegrain and bran-rich cereal foods – a review

Heiniö, R-L., Noort, M. W. J., Katina, K., Alam, S. A., Sozer, N., de Kock, H. L., Hersleth, M. & Poutanen, K., 2016, I : Trends in Food Science & Technology. 47, s. 25–38 14 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Suolistosyövän riskitekijät ja ehkäisyn mahdollisuudet

Mecklin, J-P., Malila, N., Kääriäinen, H., Pajari, A-M. & Färkkilä, M., 2016, I : Duodecim. 132, s. 1145-1152

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
2015

Aroma formation by immobilized yeast cells in fermentation processes

Nedovic, V., Gibson, B., Mantzouridou, T. F., Bugarski, B., Djordjevic, V., Kalusevic, A., Paraskevopoulou, A., Sandell, M., Smogrovicova, D. & Yilmaztekin, M., jan 2015, I : Yeast : a forum for yeast researchers. 32, 1, s. 173-216 44 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Aromatic metabolism of filamentous fungi in relation to the presence of aromatic compounds in plant biomass

Mäkelä, M. R., Marinovic, M., Nousiainen, P. A., Liwanag, A. J. M., Benoit, I., Sipilä, J., Hatakka, A. I., de Vries, R. & Hilden, S. K., 2015, I : Advances in Applied Microbiology. 91, s. 63-137 74 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Bran bioprocessing for enhanced functional properties

Coda, R., Katina, K. K. & Rizzello, C. G., 2015, I : Current Opinion in Food Science. 1, s. 50-55 6 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Effects of nationwide addition of selenium to fertilizers on foods, and animal and human health in Finland: From deficiency to optimal selenium status of the population

Alfthan, G., Eurola, M., Ekholm, P., Venälainen, E-R., Root, T., Korkalainen, K., Hartikainen, H., Salminen, P., Hietaniemi, V., Aspila, P. & Aro, A., 2015, I : Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. 31, s. 142-147 6 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

From sensory evaluation to sensory and consumer research of food: An autobiographical perspective

Tuorila, H., 2015, I : Food Quality and Preference. 40, Part B, s. 255-262 8 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review