Institutionen för världens kulturer 2010-2017

• Finland

Organisationsprofil

Institutionen för världens kulturer inledde sin verksamhet 1.1.2010. Institutionen består av fyra tidigare ämnesinstitutioner:

• Asiens och Afrikas språk och kulturer
  • klassisk filologi
  • Renvall-institutet
  • religionsvetenskap.

Utifrån denna grund vill den nya institutionen fördjupa sin specialkompetens som en institution för mångvetenskaplig undervisning och forskning, där undervisningen bygger på högklassig forskning. För många sällsynta språk och kulturer är institutionen den enda akademiska aktören i Finland som ger undervisning i språket eller kulturen i fråga.

Institutionen för världens kulturer har till uppgift att

•
    • forska i språk, kulturer, samhällen och religioner på olika områden i världen (Asien, Afrika, Europa, Latinamerika, Nordamerika, Norden, Ryssland och Östeuropa samt Stillahavsområdet) i både nutid och det förflutna.
    • utveckla teorierna och metoderna för region- och kulturforskning samt för språkforskning
    • utbilda sakkunniga i dessa språk- och kulturområden för samhällets behov
    • fungera som en synlig opinionsbildare i anslutning till dessa vetenskapsgrenar i det omgivande samhället.

Internationellt och inhemskt samarbete Publikationer och projekt inom de senaste fem åren.

Projekt 1968 2079

Publikationer 1970 2021

Introduction. The Materiality of Indigenous Language: Co-Creating Landscapes

Siragusa, L. & Virtanen, P. K., 2021, (!!In preparation) I : Multilingua.

The Materiality of Indigenous Language: Co-Creating Landscapes

Siragusa, L. (red.) & Virtanen, P. K. (red.), 2021, (!!In preparation) DeGruyter,.

Forskningsoutput: Bok/rapportAntologi eller special utgåva

Introduction: Indigenous Conceptualizations of Sustainability

Virtanen, P. K., Siragusa, L. & Guttorm, H., 2020, (!!In preparation) I : Current Opinion in Environmental Sustainability.

New Latin and Greek Inscriptions from Ancient Hegra

Fiema, Z. T., Villeneuve, F. & Bauzou, T., 2020, (!!Accepted/In press) I : Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik. 214, 24 s.

Nominal tone contrasts

Aunio, L., 2020, (!!Accepted/In press) Oxford Guide to the Bantu Languages. Oxford University Press

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Aktiviteter 1966 2020