Projekt per år
Organisationsprofil
The Doctoral Programme in Food Chain and Health (acronym FoodHealth) is a multidisciplinary doctoral programme in food sciences covering food science research throughout the whole food chain. It allows the examination of food from several complementary perspectives, as well as cooperation with the whole food sector. The multidisciplinary doctoral programme enables the examination of food from several complementary perspectives, as well as cooperation with the whole food sector. The food research areas are e.g. food chemistry, food control, food economy, food hygiene, food microbiology, food technology, food toxicology, meat inspection, microbiology of primary production and nutrition.
The doctoral programme has attracted doctoral candidates and researchers from the Faculty of Agriculture and Forestry and the Faculty of Veterinary Medicine. Multidisciplinary research activities and training are purposed to provide the candidates with a wide perspective to their research area and enable them to utilize their training not only in academia but also in industry.
Internationellt och inhemskt samarbete
Personer
-
Anna Minerva Abdollahi
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - doktorand
- Family nutrition and wellbeing
- Doctoral Programme in Food Chain and Health
Person: U1 Undervisnings- och forskningspersonal, Doktorand
-
Felix Abik
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - doktorand
- Food Materials Science Research Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health
Person: U1 Undervisnings- och forskningspersonal, Doktorand
-
Tapani Alatossava
- Centret för hållbarhetsvetenskap (HELSUS)
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: HU
Utrustning
-
Compact Fiber Optic Oxygen Meter (OXY-1 SMA, PreSens)
Fabio Valoppi (Chef)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
-
Flavoria
Mari Sandell (Annat)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Forskningslaboratorium
-
HAMBI Microbial Culture Collection, University of Helsinki
Pekka Oivanen (Operatör) & Kaarina Sivonen (Chef)
Avdelningen för mikrobiologiUtrustning/facilitet: Utrustning
-
Mini spray dryer (B-290, Buchi)
Fabio Valoppi (Chef)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
-
PREFOBIO: Improving adoption pathways of precision forestry technologies to preserve biodiversity: an analysis of private forests in southern Finland
Faridi, A., Kosenius, A., Sumelius, J. & Vainio, A.
Finska Vetenskaps-Societeten r.f.
01/04/2023 → 31/12/2024
Projekt: Stiftelser och fonder
-
Effect of organic environmental chemicals on endocrine and metabolic diseases in dogs and cats
Spillmann, T., Björkman, S. & Pohjanvirta, R.
01/08/2022 → …
Projekt: Forskningsprojekt
-
Wood hemicellulose - a new coating material to create novel functional food ingredients (Catalyst Fund - Royal Society of New Zealand)
Ho, M. T., Mikkonen, K. S., Colgrave, M. & Le, T.
01/06/2022 → 01/06/2024
Projekt: Forskningsprojekt
-
IntOat -Interactions of oat macromolecules and their role in the structure formation
Mäkelä-Salmi, N., Jouppila, K., Freese, R., Maina, N., Huang, X., Ramos-Diaz, J. M. & Laitinen, M.
01/05/2022 → 30/04/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
OneHealth laboratory in new building at the Taita Research Station
Pellikka, P., Sironen, T. & Vapalahti, O.
01/01/2022 → 31/12/2023
Projekt: Stiftelser och fonder
-
Animal versus plant-based protein and risk of cardiovascular disease and type 2 diabetes: a systematic review of randomized controlled trials and prospective cohort studies
Lamberg-Allardt, C., Barebring, L., Arnesen, E. K., Nwaru, B. I., Thorisdottir, B., Ramel, A., Soderlund, F., Dierkes, J. & Akesson, A., 28 mars 2023, I: Food & Nutrition Research. 67, 21 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Översiktsartikel › Peer review
Öppen tillgångFil -
Antibacterial and antibiofilm activity of permanently ionized quaternary ammonium fluoroquinolones
Fedorowicz, J., Cruz, C. D., Morawska, M., Ciura, K., Gilbert-Girard, S., Mazur, L., Mäkkylä, H., Ilina, P., Savijoki, K., Fallarero, A., Tammela, P. & Sączewski, J., 5 juni 2023, I: European Journal of Medicinal Chemistry. 254, 115373.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Changes of Raw Texture, Intramuscular Connective Tissue Properties and Collagen Profiles in Broiler Wooden Breast during Early Storage
Zhu, X., Puolanne, E. & Ertbjerg, P., apr. 2023, I: Foods. 12, 7, 10 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgång -
Consumer decision-making on repair in a circular economy: A process model based on experiences among young adults and stakeholders in Finland
Korsunova, A., Heiskanen, E. & Vainio, A., 15 juni 2023, I: Journal of Cleaner Production. 405, 9 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Desulfovibrio bacteria enhance alpha-synuclein aggregation in a Caenorhabditis elegans model of Parkinson's disease
Huynh, V. A., Takala, T. M., Murros, K. E., Diwedi, B. & Saris, P. E. J., 1 maj 2023, I: Frontiers in Cellular and Infection Microbiology. 13, 9 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil
Aktiviteter
-
Alustus lasten ja nuorten ravitsemuksesta lapsiasiavaltuutetun lapsiasianeuvottelukunnalle
Maijaliisa Erkkola (!!Speaker)
30 jan. 2023Aktivitet: Typer för tal eller presentation › !!Invited talk
-
Schistosoma haematobium: pathogenicity, co-infection and carcinogenesis
Ravi Kant (Handledare), Tarja Sironen (Handledare) & Seppo Meri (Handledare)
mars 2023 → …Aktivitet: Examinationstyper › Handledare eller bihandledare av doktorsavhandling
-
1st Microbiology Day of the MBDP Doctoral Programme
Rauni Kivistö (Närvarande)
11 maj 2023Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
-
Swedish University of Agricultural Sciences (SLU), Uppsala
Fred Stoddard (Besökande forskare)
2 maj 2023 → 6 maj 2023Aktivitet: Typer för besök till extern institution › Akademisk besök på annan institution
-
Ravitsemustieteen tutkimus ja opetus 75 vuotta
Maijaliisa Erkkola (Talare: Ordförande)
27 jan. 2023Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
Priser
-
"Best Doctoral Thesis Award" by Doctoral Programme in Food Chain and Health
Chamlagain, Bhawani (!!Recipient), 15 nov. 2017
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
Best PhD Sensory Science Student Presentation Award at the European Sensory Science symposium (Taste of Creativity)
Greis, Maija (!!Recipient), 11 maj 2021
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
Fil
-
Early Career Researcher Award (for best poster)
Roukka, Sulo Matti Olavi (!!Recipient), 16 sep. 2022
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
EIT FOODIO-Food Solutions Award
Bhattarai, Mamata (!!Recipient), Silventoinen, Pia C (!!Recipient), Azizkhani, Mohammad (!!Recipient), Toppinen, Laura (!!Recipient), Abderhalden, Sharon (!!Recipient), Iriondo, Maite (!!Recipient), Fernandez, Beatriz (!!Recipient), Belokhvostov, Valeria (!!Recipient), Cohen, Lital (!!Recipient) & Faivush, Michael (!!Recipient), 12 dec. 2018
Pris: Pris och hedersbetygelser
Forskningsdatauppsättningar
-
INNUENDO whole genome and core genome MLST schemas and datasets for Campylobacter jejuni
Rossi, M. (Skapad av), Da Silva, M. S. (Medverkande), Ribeiro-Gonçalves, B. F. (Medverkande), Nuno Silva, D. (Medverkande), Machado, M. P. (Medverkande), Oleastro, M. (Medverkande), Borges, V. (Medverkande), Isidro, J. (Medverkande), Viera, L. (Medverkande), Barker, D. O. R. (Medverkande), Llarena, A. (Medverkande), Halkilahti, J. (Medverkande), Jaakkonen, A. (Medverkande), Kivistö, R. (Medverkande), Kovanen, S. (Medverkande), Nieminen, T. (Medverkande), Hänninen, M. (Medverkande), Salmenlinna , S. (Medverkande), Hakkinen, M. (Medverkande), Garaizar , J. (Medverkande), Bikandi, J. (Medverkande), Hilbert, F. (Medverkande), Taboada, E. N. (Medverkande) & Carrico, J. A. (Medverkande), Zenodo, juli 2018
DOI: 10.5281/zenodo.1322564, https://doi.org/10.5281/zenodo.1322564
Datauppsättning
-
ProteomeXchange / PRIDE dataset ID PXD030232
Hanski, L. (Skapad av), Taavitsainen-Wahlroos, E. (Skapad av), Miettinen, I. (Skapad av), Reigada, I. (Skapad av), Savijoki, K. (Skapad av) & Nyman, T. A. (Skapad av), European Bioinformatics Institute, 14 apr. 2022
Datauppsättning
Tidningsurklipp
-
Unga är oftare vegetarianer än vuxna
14/02/2023
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Hedelmien ja vihannesten osuus ostoskoreissa pieneni, huomattiin kauppaketjussa – ravitsemustutkija pitää huolestuttavana käänteenä, YLE:n haastattelu
08/01/2023
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
Luomuhunajien antimikrobinen vaikutus tautia aiheuttavia bakteereja vastaan
15/12/2022
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset julki kesäkuussa 2023, Kehittyvä elintarvike
14/12/2022
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
Syö palkokasveja ja järvikalaa, neuvoo ravitsemustieteen professori ‒ kestävä ruokavalio on usein myös edullinen, Maaseudun Tulevaisuus
12/12/2022
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media