Projekt per år
Organisationsprofil
The Doctoral Programme in Food Chain and Health (acronym FoodHealth) is a multidisciplinary doctoral programme in food sciences covering food science research throughout the whole food chain. It allows the examination of food from several complementary perspectives, as well as cooperation with the whole food sector. The multidisciplinary doctoral programme enables the examination of food from several complementary perspectives, as well as cooperation with the whole food sector. The food research areas are e.g. food chemistry, food control, food economy, food hygiene, food microbiology, food technology, food toxicology, meat inspection, microbiology of primary production and nutrition.
The doctoral programme has attracted doctoral candidates and researchers from the Faculty of Agriculture and Forestry and the Faculty of Veterinary Medicine. Multidisciplinary research activities and training are purposed to provide the candidates with a wide perspective to their research area and enable them to utilize their training not only in academia but also in industry.
Internationellt och inhemskt samarbete
Personer
-
Felix Abik
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - doktorand
- Food Materials Science Research Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health
Person: U1 Undervisnings- och forskningspersonal, Doktorand
-
Tapani Alatossava
- Centret för hållbarhetsvetenskap (HELSUS)
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: HU
-
Petri Auvinen
- Institutet för bioteknik - forskningsdirektör
- DNA Sequencing and Genomics
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
- Doctoral Programme in Integrative Life Science - Handledare för doktorandprogram
- Doctoral Programme in Microbiology and Biotechnology - Handledare för doktorandprogram
Person: HU, undervisnings- och forskningspersonal, U4 Undervisnings- och forskningspersonal
Utrustning
-
Compact Fiber Optic Oxygen Meter (OXY-1 SMA, PreSens)
Fabio Valoppi (Chef)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
-
Flavoria
Mari Sandell (Annat)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Forsknings-laboratorium
-
HAMBI Microbial Culture Collection, University of Helsinki
Pekka Oivanen (Operatör) & Kaarina Sivonen (Chef)
Avdelningen för mikrobiologiUtrustning/facilitet: Utrustning
-
Mini spray dryer (B-290, Buchi)
Fabio Valoppi (Chef)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
-
KULO: Kestävän kulutuksen ohjauskeinot
Heiskanen, E., Matschoss, K., Pyrhönen, T. J., Vainio, A., Salmivaara, L., Salo, M., Heinonen, T., Kaljonen, M., Kautto, P., Lähteenmäki-Uutela, A., Nissinen, A., Savolainen, H., Seppälä, J. & Saarinen, M.
01/03/2022 → 28/02/2023
Projekt: Forskningsprojekt
-
Osmolyyteillä parempilaatuisia lehtivihanneksia
Uusitupa, J. V. E., Shapiguzov, A., Edelmann, M., Simpura, I., Jokinen, K. & Mäkelä, P.
01/01/2022 → 31/12/2023
Projekt: Forskningsprojekt
-
Mode of Action for the Aryl Hydrocarbon Receptor (AHR) in Energy Balance Modulation
Hakanen, J., Bathina, A. R. & Pohjanvirta, R.
01/09/2021 → 31/08/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
Designing Oat Sourdough for improved bread flavor and texture (Lantmännen Research Foundation)
Coda, R., Katina, K. & Cera, S.
01/07/2021 → 31/12/2022
Projekt: Forskningsprojekt
-
MATS: EU H2020 Making Agricultural Trade Sustainable
Steiner, PhD, P. B., Knickel, K., Chen, Q., Sumelius, J., Hyytiä, N., Starr, A., Salenius, F. & Langeneck, L. M.
01/07/2021 → 31/12/2024
Projekt: Forskningsprojekt
-
A European-wide dataset to uncover adaptive traits of Listeria monocytogenes to diverse ecological niches
Felix, B., Sevellec, Y., Palma, F., Douarre, P. E., Felten, A., Radomski, N., Mallet, L., Blanchard, Y., Leroux, A., Soumet, C., Bridier, A., Piveteau, P., Ascensio, E., Hebraud, M., Karpiskova, R., Gelbicova, T., Torresi, M., Pomilio, F., Camma, C., Di Pasquale, A. & 22 andra, , 28 apr. 2022, I: Scientific data . 9, 1, 12 s., 190.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgång -
Antifungal Preservation of Food by Lactic Acid Bacteria
Nasrollahzadeh, A., Mokhtari, S., Khomeiri, M. & Saris, P. E. J., 1 feb. 2022, I: Foods. 11, 3, 18 s., 395.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Översiktsartikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Construction and validation of safe Clostridium botulinum Group II surrogate strain producing inactive botulinum neurotoxin type E toxoid
Nowakowska, M., Selby, K., Przykopanski, A., Krüger, M., Krez, N., Dorner, B. G., Dorner, M. B., Jin, R., Minton, N. P., Rummel, A. & Lindström, M., 2 feb. 2022, I: Scientific Reports. 12, 1, 11 s., 1790.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgång -
COVID-19 Control, the Need for a Paradigm Shift in the Approach
Adusei-Mensah, F., Kauhanen, J. & Tikkanen-Kaukanen, C., 2022, (!!Unpublished) I: Expert Review of Anti-infective Therapy.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Kommentar/debatt › Vetenskaplig › Peer review
-
Effects of lipids with different oxidation levels on protein degradation and biogenic amines formation in Sichuan-style sausages
Liu, Y., Yang, Y., Li, B., Lan, Q., Zhao, X., Wang, Y., Pei, H., Huang, X., Deng, L., Li, J., Li, Q., Chen, S., He, L., Liu, A., Ao, X., Liu, S., Zou, L. & Yang, Y., 1 maj 2022, I: Lebensmittel - Wissenschaft und Technologie. 161, 9 s., 113344.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Aktiviteter
-
European Journal of Agronomy (Tidskrift)
Fred Stoddard (Referentgranskare)
31 mars 2022Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
International Journal of Information Management (Tidskrift)
Jari Salo (Referentgranskare)
2 jan. 2022 → 5 feb. 2022Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
PLoS One (Tidskrift)
Per Saris (Referentgranskare)
14 jan. 2022 → 2 feb. 2022Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
Swedish University of Agricultural Sciences (SLU), Uppsala
Fred Stoddard (Besökande forskare)
6 feb. 2022 → 6 mars 2022Aktivitet: Typer för besök till extern institution › Akademisk besök på annan institution
-
Ilmasto ja ravitsemus – ruokakassit puntarissa
Maijaliisa Erkkola (Talare: Presentation)
9 feb. 2022Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
Priser
-
"Best Doctoral Thesis Award" by Doctoral Programme in Food Chain and Health
Chamlagain, Bhawani (!!Recipient), 15 nov. 2017
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
Best PhD Sensory Science Student Presentation Award at the European Sensory Science symposium (Taste of Creativity)
Greis, Maija (!!Recipient), 11 maj 2021
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
Fil
-
EIT FOODIO-Food Solutions Award
Bhattarai, Mamata (!!Recipient), Silventoinen, P. C. (!!Recipient), Azizkhani, M. (!!Recipient), Toppinen, L. (!!Recipient), Abderhalden, S. (!!Recipient), Iriondo, M. (!!Recipient), Fernandez, B. (!!Recipient), Belokhvostov, V. (!!Recipient), Cohen, L. (!!Recipient) & Faivush, M. (!!Recipient), 12 dec. 2018
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
ETS:n Vilja-alan jaoston stipendi
Sammalisto, Saara (!!Recipient), 2021
Pris: Pris och hedersbetygelser
Forskningsdatauppsättningar
-
INNUENDO whole genome and core genome MLST schemas and datasets for Campylobacter jejuni
Rossi, M. (Skapad av), Da Silva, M. S. (Medverkande), Ribeiro-Gonçalves, B. F. (Medverkande), Nuno Silva, D. (Medverkande), Machado, M. P. (Medverkande), Oleastro, M. (Medverkande), Borges, V. (Medverkande), Isidro, J. (Medverkande), Viera, L. (Medverkande), Barker, D. O. R. (Medverkande), Llarena, A. (Medverkande), Halkilahti, J. (Medverkande), Jaakkonen, A. (Medverkande), Kivistö, R. (Medverkande), Kovanen, S. (Medverkande), Nieminen, T. (Medverkande), Hänninen, M. (Medverkande), Salmenlinna , S. (Medverkande), Hakkinen, M. (Medverkande), Garaizar , J. (Medverkande), Bikandi, J. (Medverkande), Hilbert, F. (Medverkande), Taboada, E. N. (Medverkande) & Carrico, J. A. (Medverkande), Zenodo, juli 2018
DOI: 10.5281/zenodo.1322564, https://doi.org/10.5281/zenodo.1322564
Datauppsättning
Tidningsurklipp
-
HS: Kuulutko siihen ihmistyyppiin, joka himoitsee enemmän makeaa kuin suolaista?
22/03/2022
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Mitä jos nakkipaketissa olisi punainen valo ja hedelmäpussi välkkyisi vihreää? – paneeli pohti, miten arjen jauhelihasankarit saa tekemään viisaita valintoja, Maaseudun Tulevaisuus
09/02/2022
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Pojat ja tytöt alkavat syödä erilaista ruokaa jo hyvin varhain, sanoo asiantuntija – ”Tälle ei ole perusteita”, haastattelu HS
06/02/2022
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
Tutkimus kertoo: Monen vatsa kurnii palvelualojen tuloilla, haastattelu PAM tiedote
29/01/2022
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
Raskaana oleva saa nykyään eteensä yli 20 kohdan listan vältettävistä ruoka-aineista – ”Syömisestä stressaaminen voi olla haitallisempaa”, sanoo asiantuntija, haastattelu HS
21/01/2022
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media