Organisationsprofil

The Doctoral Programme for Language Studies (HELSLANG) covers a wide range of linguistic fields, including various synchronic and diachronic approaches to language, translation studies and language technology. The focal areas are: Language and interaction, Linguistic structures and context, Language contacts, change, variation and multilingualism, Meaning, texts and society, Turning points in translation and interpretation theory and practices, and Language technology and corpus linguistics.

The programme offers courses on various aspects of linguistic theory and methodology. The main languages of instruction are Finnish, English and Swedish in accordance with the language policy of the University of Helsinki. Due to the nature of the Programme also other languages are possible. In supervision the language of the doctoral student’s subject is often used.

Internationellt och inhemskt samarbete Publikationer och projekt inom de senaste fem åren.

Affärsdialog och personliga inslag i brevväxlingen

Lehti-Eklund, H. & Silen, B., jan 2020, Handel med konst: Språk och dialog i Paul Sinebrychoffs brevsamling från sekelskiftet 1900. Lehti-Eklund, H. & Silén, B. (red.). Helsingfors: Svenska Litteratursällskapet, s. 39-68 30 s. (Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland; nr. 841).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKapitelVetenskapligPeer review

Fil

An Approach for Agile Interdisciplinary Digital Humanities Research - a Case Study in Journalism

Mäkelä, E., Koivunen, A., Kanner, A., Janicki, M., Harju, A., Hokkanen, J. & Seuri, O., 2020, (!!Accepted/In press) Proceedings of Twin Talks at the Digital Humanities in the Nordic Countries 2020. CEUR-WS.org

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandlingKonferensbidragVetenskapligPeer review

Fil

An Evaluation Benchmark for Testing the Word Sense Disambiguation Capabilities of Machine Translation Systems

Raganato, A., Scherrer, Y. & Tiedemann, J., 1 maj 2020, Proceedings of The 12th Language Resources and Evaluation Conference. Marseille, France: European Language Resources Association (ELRA), s. 3668-3675 8 s.

Öppen tillgång

Apostoliset isät: kokoelma varhaiskristillisiä kirjoituksia [latinankielisten osioiden suomennos]

Huttunen, N. (red.), Salminen, J. (red.), Tervahauta-Helin, U. K. (red.), Asikainen, S. (Översättare), Hakola, R. (Översättare), Lehtipuu, O. (Översättare), Toiviainen, S. (Översättare), Enroth-Voitila, A-M. (Översättare), Kujanpää, K. (Översättare), Nikki, N. (Översättare), Harjumäki, J. (Översättare) & Kaltio, O. (Översättare), 6 feb 2020, 293 s. Helsinki : Suomalainen teologinen kirjallisuusseura.

Forskningsoutput: Övriga bidrag

Astragalos in the Epigraphic Sources

Kajava, M., 2020, (Insänt) Astragalomania. New Perspectives in the Study of Knucklebones in the Ancient World (ed. B. Carè). de Gruyter

RomRep training and networking event