Projekt per år
Organisationsprofil
We characterize polysaccharides, especially those obtained as side streams from various bioprocesses, in food and food contact materials. We are interested in the behavior of polysaccharides in dispersed systems: their gelation and formulation into aerogels, emulsifying properties, and capacity to inhibit lipid oxidation.
Vetenskapsgrenar
- 416 Livsmedelsvetenskap
- 116 Kemi
Internationellt och inhemskt samarbete
Personer
-
Felix Abik
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - Stipendieforskare
- Food Materials Science Research Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health
Person: gästforskare, U1 Undervisnings- och forskningspersonal, Doktorand
-
Nur Anis Afifah Binti Arzami
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - forskardoktor
- Food Materials Science Research Group
Person: U2 Undervisnings- och forskningspersonal
-
Mamata Bhattarai
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - gästforskare
- Food Materials Science Research Group
Person: gästforskare, HU
Utrustning
-
Compact Fiber Optic Oxygen Meter (OXY-1 SMA, PreSens)
Fabio Valoppi (Chef)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
-
Mini spray dryer (B-290, Buchi)
Fabio Valoppi (Chef)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
-
Temperature-controlled stage for microscope (Linkam)
Fabio Valoppi (Chef)
Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaperUtrustning/facilitet: Utrustning
-
SynCap: Design of spray-dried synbiotic microcapsules for healthy, functional, and sustainable powders (postdoc - Academy of Finland)
01/09/2022 → 31/08/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
Wood hemicellulose - a new coating material to create novel functional food ingredients (Catalyst Fund - Royal Society of New Zealand)
Ho, M. T., Mikkonen, K. S., Colgrave, M. & Le, T.
01/06/2022 → 01/06/2024
Projekt: Forskningsprojekt
-
ENGEL: Engineered oleogels for body weight management (Jane and Aatos Erkko Foundation proof-of-concept grant)
Sabet Ghadam Haghighi, S., Kirjoranta, S., Kazerani Garcia, A. A. & Valoppi, F.
31/05/2021 → 31/12/2023
Projekt: Forskningsprojekt
-
iOLEO: Functional oleogels for body weight control (University of Helsinki - three-year research grant)
University of Helsinki, Helsinki
05/04/2021 → 31/12/2024
Projekt: Helsingfors Universitetets treåriga forskningsprojekt
-
PARTIFACE: Green Route to Wood-Derived Janus Particles for Stabilized Interfaces (European Research Council)
Figueiredo, P., Morais de Carvalho, D. & Mikkonen, K. S.
01/06/2020 → 31/05/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
A layered solid-state culture system for investigating the fungal growth and decay behaviour on the cellulosic substrate
Kuribayashi, T., Lankinen, P. & Mikkonen, K. S., sep. 2023, I: Journal of Microbiological Methods. 212, 7 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Amorphization of cyclodextrins by spray drying for producing encapsulated functional gas powders for agri-food applications
Ho, M. T., Thi Van Anh, N. & Bhandari, B., 2 maj 2023, I: Drying Technology. 41, 6, s. 843-858 16 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
-
Analysis of the functional lignin structures within wood hemicelluloses using nuclear magnetic resonance spectroscopy
Lahtinen, M., Morais de Carvalho, D., Kynkäänniemi, E. & Mikkonen, K. S., 2023.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Sammanfattning › Peer review
-
Clustering of oleogel production methods reveals pitfalls and advantages for sustainable, upscalable, and oxidative stable oleogels
Sabet, S., Pinto, T. C. C., Kirjoranta, S., Kazerani Garcia, A. A. & Valoppi, F., nov. 2023, I: Journal of Food Engineering. 357, 15 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Current Application of Advancing Spectroscopy Techniques in Food Analysis: Data Handling with Chemometric Approaches
Kharbach, M., Alaoui Mansouri, M., Taabouz, M. & Yu, H., juli 2023, I: Foods. 12, 14, 46 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Översiktsartikel › Peer review
Öppen tillgång
Aktiviteter
-
Journal of Agricultural and Food Chemistry (Tidskrift)
Maarit Lahtinen (Referentgranskare)
2023 → …Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
Elsevier (Förlag)
Mina Zare (Redaktör), Aldo R. Boccaccini (Medlem i redaktionell ledning) & Ramakrishna Seeram (Medlem i redaktionell ledning)
2023Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Redaktör för vetenskaplig tidskrift
-
Viikki Postdoctoral Association (ViPA)
Heli Mönttinen (Ordförande i organisationskommitté), Emy Paulette Guilbault (Sekreterare i organisationskommitté), Federica Valerio (Medlem i organisationskommitté), Hoi Ying Tsang (Medlem i organisationskommitté), Zahra Gounani (Medlem i organisationskommitté), Mina Zare (Medlem i organisationskommitté), Carly Lauren Lynsdale (Medlem i organisationskommitté) & Ashenafi Legehar (Medlem i organisationskommitté)
2023Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
-
Natural Sciences for Sustainability 2023
Maarit Lahtinen (Talare: Presentation)
2023 → …Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
-
XXXI International Conference on Polyphenols
Maarit Lahtinen (Talare: Presentation)
2023Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
Priser
-
-
EIT FOODIO-Food Solutions Award
Bhattarai, Mamata (!!Recipient), Silventoinen, Pia C (!!Recipient), Azizkhani, Mohammad (!!Recipient), Toppinen, Laura (!!Recipient), Abderhalden, Sharon (!!Recipient), Iriondo, Maite (!!Recipient), Fernandez, Beatriz (!!Recipient), Belokhvostov, Valeria (!!Recipient), Cohen, Lital (!!Recipient) & Faivush, Michael (!!Recipient), 12 dec. 2018
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
Tidningsurklipp
-
Curious decision-makers and promising investors – Researchers draw energy from encounters at Slush
20/12/2021
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Slush 2021 paves the way for a better future through innovative ideas
07/12/2021
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
forest.fi highlights increasing usage of wood in foodstuffs and cosmetics
06/09/2021
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Wood is increasingly used in foodstuffs and cosmetics – Wood hemicelluloses has a huge potential, says researcher Mamata Bhattarai Read more
02/09/2021
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
-Eminent ERC Consolidator Grants awarded to three scholars at the University of Helsinki
11/12/2019
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media