• P.O. Box 66 (Agnes Sjöberginkatu 2), EE building

    00014 University of Helsinki

    Finland

Organisationsprofil

Organisationsprofil

We characterize polysaccharides, especially those obtained as side streams from various bioprocesses, in food and food contact materials. We are interested in the behavior of polysaccharides in dispersed systems: their gelation and formulation into aerogels, emulsifying properties, and capacity to inhibit lipid oxidation.

Internationellt och inhemskt samarbete Publikationer och projekt inom de senaste fem åren.

Projekt

Publikationer

Active food packaging through controlled in situ production and release of hexanal

Lehtonen, M., Kekäläinen, S., Nikkilä, I., Kilpeläinen, P., Tenkanen, M. & Mikkonen, K. S., 30 mar 2020, I : Food chemistry. X. 5, 10 s., 100074.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Colloidal features of softwood galactoglucomannans-rich extract

Bhattarai, M., Sulaeva, I., Pitkänen, L., Kontro, I., Tenkanen, M., Potthast, A. & Mikkonen, K. S., 27 apr 2020, I : Carbohydrate Polymers. 116368.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Comparison of novel fungal mycelia strains and sustainable growth substrates to produce humidity-resistant biocomposites

Tacer Caba, Z., Varis, J. J., Lankinen, P. & Mikkonen, K. S., 12 apr 2020, I : Materials and design. 108728.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Spruce galactoglucomannan stabilized emulsions enhance bioaccessibility of bioactive compounds

Zhao, H., Mikkonen, K. S., Kilpelainen, P. & Lehtonen, M., 23 maj 2020, I : Foods. 9, 5, s. 672-685 14 s., 2304-8158.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång

Strategies for structuring diverse emulsion systems by using wood lignocellulose-derived stabilizers

Mikkonen, K. S., 21 feb 2020, I : Green Chemistry. 22, 4, s. 1019-1037 19 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Aktiviteter

Core Facility for Integrated Microscopy, University of Copenhagen

Mamata Bhattarai (Besökande forskare)
18 feb 202019 feb 2020

Aktivitet: Typer för besök till extern institutionAkademisk besök på annan institution

Shahin Banasaz

Kirsi S. Mikkonen (Värd)
3 feb 202031 jul 2020

Aktivitet: Typer för att vara värd för en besökareAkademiskt besök på HU

Speaker: Active polysaccharide aerogels for extending the shelf-life of fresh plant products

Kirsi S. Mikkonen (!!Speaker)
18 feb 202020 feb 2020

Aktivitet: Typer för tal eller presentation!!Oral presentation

Invited Speaker: Thermal analytical methods in food sciences

Kirsi S. Mikkonen (!!Speaker)
13 feb 2020

Aktivitet: Typer för tal eller presentation!!Invited talk

Linz Winter School 2020

Felix Abik (Närvarande)
28 jan 202030 jan 2020

Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemangArrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium

Priser

EIT FOODIO-Food Solutions Award

Mamata Bhattarai (!!Recipient), Pia C Silventoinen (!!Recipient), Mohammad Azizkhani (!!Recipient), Laura Toppinen (!!Recipient), Sharon Abderhalden (!!Recipient), Maite Iriondo (!!Recipient), Beatriz Fernandez (!!Recipient), Valeria Belokhvostov (!!Recipient), Lital Cohen (!!Recipient) & Michael Faivush (!!Recipient), 12 dec 2018

Pris: Pris och hedersbetygelser

Tidningsurklipp

Mini interview for Debrecen Local TV (Hungary) during the 3rd Food Structure Design Congress

Zeynep Tacer Caba

20/09/2018

1 Mediabidrag

Press/media: !!Press / Media