• P.O. Box 66 (Agnes Sjöberginkatu 2), EE building

    00014 University of Helsinki

    Finland

Organisationsprofil

Organisationsprofil

We characterize polysaccharides, especially those obtained as side streams from various bioprocesses, in food and food contact materials. We are interested in the behavior of polysaccharides in dispersed systems: their gelation and formulation into aerogels, emulsifying properties, and capacity to inhibit lipid oxidation.

Internationellt och inhemskt samarbete Publikationer och projekt inom de senaste fem åren.

Projekt 2013 2022

Publikationer 2008 2019

Encapsulation of fish oil in protein aerogel micro-particles

Selmer, I., Karnetzke, J., Kleemann, C., Lehtonen, M., Mikkonen, K. S., Kulozik, U. & Smirnova, I., nov 2019, I : Journal of Food Engineering. 260, s. 1-11 11 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Environmentally-compatible alkyd paints stabilized by wood hemicelluloses

Mikkonen, K. S., Kirjoranta, S., Xu, C., Hemming, J., Pranovich, A., Bhattarai, M., Peltonen, L., Kilpeläinen, P., Maina, N., Tenkanen, M., Lehtonen, M. & Willför, S., 16 mar 2019, I : Industrial Crops and Products. 133, s. 212-220

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Functionality of spruce galactoglucomannans in oil-in-water emulsions

Bhattarai, M., Pitkänen, L. M., Kitunen, V., Korpinen, R., Ilvesniemi, H., Kilpeläinen, P. O., Lehtonen, M. I. & Mikkonen, K. S., 2019, I : Food Hydrocolloids. 86, s. 154-161

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

How properties of cellulose acetate films are affected by conditions of iodine-catalyzed acetylation and type of pulp

Yadollahi, R., Dehghani Firouzabadi, M., Mahdavi, H., Saraeyan, A., Resalati, H., Mikkonen, K. S. & Sixta, H., 15 jul 2019, I : Cellulose. 26, 10, s. 6119-6132

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Aktiviteter 2009 2019

Applied sciences (Tidskrift)

Mamata Bhattarai (Referentgranskare)
11 mar 2019

Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbeteReferentgranskning av manuskript

Division of Chemistry of Renewable Resources, Department of Chemistry, University of Natural Resources and Life Sciences Vienna, Konrad-Lorenz-Straße 24, 3432 Tulln an der Donau

Mamata Bhattarai (Besökande forskare)
18 mar 20193 maj 2019

Aktivitet: Typer för besök till extern institutionAkademisk besök på annan institution

The potential role of associative properties of spruce galactoglucomannans in emulsion stabilization

Mamata Bhattarai (!!Speaker)
14 jun 2019

Aktivitet: Typer för tal eller presentation!!Oral presentation

Speaker: Sensory profile of spruce galactoglucomannans and birch glucuronoxylans in food

Kirsi S. Mikkonen (!!Speaker)
3 apr 2019

Aktivitet: Typer för tal eller presentation!!Oral presentation

Spruce gum as a sustainable food ingredient from trees

Mamata Bhattarai (!!Speaker)
9 maj 2019

Aktivitet: Typer för tal eller presentation!!Oral presentation

Priser

EIT FOODIO-Food Solutions Award

Mamata Bhattarai (!!Recipient), Pia C Silventoinen (!!Recipient), Mohammad Azizkhani (!!Recipient), Laura Toppinen (!!Recipient), Sharon Abderhalden (!!Recipient), Maite Iriondo (!!Recipient), Beatriz Fernandez (!!Recipient), Valeria Belokhvostov (!!Recipient), Lital Cohen (!!Recipient) & Michael Faivush (!!Recipient), 12 dec 2018

Pris: Pris och hedersbetygelser