Projekt per år
Organisationsprofil
Organisationsprofil
Food quality of safety: lipids, vitamins and other bioactive compounds
Food components and reactions affecting nutritional and sensory quality and safety of foods are investigated. We investigate bioactive compounds of the dietary fibre complex and natural enhancement of vitamins in foods. The special focus lies on vitamin B12 and folate production by bioprocessing. We also study lipids and their chemical and enzymatic reactions, utilization of micro algae and flavor-active compounds and antinutrients in legumes and other plant-protein sources.
Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren
Profiler
-
Minnamari Edelmann
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - Titeln docent, universitetslektor
- Food quality and safety: lipids, vitamins and other bioactive compounds
- Doctoral Programme in Sustainable Use of Renewable Natural Resources - Handledare för doktorandprogram
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: U3 Undervisnings- och forskningspersonal, HU, undervisnings- och forskningspersonal
-
Susanna Kariluoto
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - äldre universitetslektor, Titeln docent
- Food quality and safety: lipids, vitamins and other bioactive compounds
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: U3 Undervisnings- och forskningspersonal, HU
-
Anna-Maija Lampi
- Avdelningen för lantbruksvetenskaper - Docentavtal
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - Docentavtal, Titeln docent
- Food quality and safety: lipids, vitamins and other bioactive compounds
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: HU
-
Velimatti Ollilainen
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - Docentavtal, Titeln docent
- Food quality and safety: lipids, vitamins and other bioactive compounds
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: HU
-
Vieno Piironen
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - Prof. emer.
- Helsinki One Health (HOH)
- Food quality and safety: lipids, vitamins and other bioactive compounds
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: HU, undervisnings- och forskningspersonal
-
Green Nitrogen Transition
Mäkelä, P. (Projektledare), Edelmann, M. (Deltagare) & Simojoki, A. (Deltagare)
01/10/2024 → 30/09/2028
Projekt: Forskningsprojekt
-
Bataatin viljelytekniikka ja ravitsemuksellinen laatu Suomessa
Edelmann, M. (Deltagare), Uusitupa, J. V. E. (Deltagare), Jokinen, K. (Deltagare), Alakukku, L. (Deltagare) & Mäkelä, P. (Principal Investigator)
01/01/2024 → 31/12/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
Luomumaidon ja tavanomaisesti tuotetun maidon B12-vitamiinipitoisuus ja typen isotooppisuhteet Etelä-Pohjanmaan maitotiloilla
Honkanen, A. (Projektledare), Kiander, E. K. (Deltagare), Edelmann, M. (Deltagare), Rinne-Garmston, K. (Deltagare) & Vanhatalo, A. (Principal Investigator)
01/01/2024 → 31/12/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
Leg4Life: Legumes for sustainable food system and healthy life
Pajari, A.-M. (Principal Investigator), Piironen, V. (Co-Principal Investigator), Vanhatalo, A. (Deltagare), Simojoki, A. (Deltagare), Jouppila, K. (Deltagare), Kariluoto, S. (Deltagare), Päivärinta, E. (Deltagare), Konttinen, H. (Deltagare), Hyytiäinen, K. (Deltagare), Lombardini (former Lombardini-Riipinen), C. (Deltagare), Lamminen, M. (Deltagare), Alakukku, L. (Deltagare), Chamlagain, B. (Deltagare), Coda, R. (Deltagare), Ertbjerg, P. (Deltagare), Edelmann, M. (Deltagare), Halmemies-Beauchet-Filleau, A. (Deltagare), Itkonen, S. (Deltagare), Katina, K. (Deltagare), Knaapila, A. (Deltagare), Kokkonen, T. (Deltagare), Kuoppala, K. (Deltagare), Lampi, A.-M. (Deltagare), Mäkelä, P. (Deltagare), Nurmi, V. (Deltagare), Ramos-Diaz, J. M. (Deltagare), Salonen, A. (Deltagare), Sandell, M. (Deltagare), Sihvonen, M. (Deltagare), Sontag-Strohm, T. (Deltagare), Stoddard, F. (Deltagare), Tenkanen, M. (Deltagare) & Varmanen, P. (Projektledare)
01/06/2019 → 31/08/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
Strategies to improve caraway (Carum carvi L.) oil quality and quantity
Lizarazo , C. (Projektledare), Lampi, A.-M. (Principal Investigator), Mäkelä, P. (Principal Investigator) & Lindfors, A. (Deltagare)
01/05/2017 → …
Projekt: Forskningsprojekt
-
Composition and distribution of phenolic compounds of optimized bilberry microcapsules using wood hemicelluloses as protecting materials
Halahlah, A., Thygesen, L. G., Olin, M., Piironen, V., Mikkonen, K. S. & Ho, T. M., juni 2025, I: International Journal of Biological Macromolecules. 311, Part 2, 14 s., 143203.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Metabolite variations in faba bean ingredients: Unraveling the links between off-flavors and chemical compounds
Tuccillo, F., Kårlund, A., Koistinen, V., Saini, S., Ahmed, H., Hanhineva, K., Sandell, M., Katina, K. & Lampi, A. M., 1 juli 2025, I: Food Chemistry. 479, 19 s., 143753.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Sea lettuce (Ulva fenestrata) as a rich source of cobalamin (vitamin B12) – both as processed whole biomass and as an extracted protein ingredient
Trigo, J. P., Chamlagain, B., Thóren, J., Strand, R., Vall-llosera Juanola, M., Steinhagen, S., Kinnby, A., Toth, G., Kariluoto, S. & Undeland, I., 15 aug. 2025, I: Food Chemistry. 483, 7 s., 144302.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Two-step fermentation to produce vitamin B12 containing beer using Propionibacterium freudenreichii and yeast
Loivamaa, I., Greis, M., Nikander, V., Edelmann, M., Pöysä, M., Varmanen, P. & Saris, P., 1 jan. 2025, I: Food Bioscience. 63, 10 s., 105807.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Aerobic adaptation and metabolic dynamics of Propionibacterium freudenreichii DSM 20271: insights from comparative transcriptomics and surfaceome analysis
Loivamaa, I., Sillanpää, L. A., Deptula, P., Chamlagain, B., Edelmann, M., Auvinen, P., Nyman, T. A., Savijoki, K., Piironen, V. & Varmanen, P., okt. 2024, I: mSystems. 9, 10, 26 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil
Aktiviteter
-
Vitamins – food chemistry research vs information needed in nutrition research
Piironen, V. (!!Speaker)
14 juni 2023Aktivitet: Typer för tal eller presentation › !!Invited talk
-
Development of saliva model for Foodmics approach
Lehtonen, M. (Handledare) & Lampi, A.-M. (Handledare)
apr. 2023 → …Aktivitet: Examinationstyper › Handledning av annat kunskapsprov (pro gradu, licentiatavhandling)
-
EuroFoodChem 2023
Piironen, V. (Närvarande)
14 juni 2023 → 16 juni 2023Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
-
Analysis of Vitamin B12 in foods – development and application of stable isotope dilution assays for naturally occurring cobalamin
Piironen, V. (Opponent)
12 feb. 2023Aktivitet: Examinationstyper › Opponent i doktorsavhandling
-
The 7th International Vitamin Congress
Piironen, V. (Närvarande)
20 sep. 2023 → 23 sep. 2023Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
Priser
-
The best doctoral thesis of the year 2012 in the ABS Graduate School
Lehtonen, M. (!!Recipient), 29 aug. 2013
Pris: Pris och hedersbetygelser
Tidningsurklipp
-
Irtokarkki sisältää enemmän proteiinia kuin maito? Ravintopitoisuuksien mittaamiseen liittyy monia sudenkuoppia
31/01/2029
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
Kannattaako ruoka paistaa vai keittää? – Tätä hellävaraista kypsennystapaa vierastetaan aivan suotta
05/11/2023
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
-
A novel bacterial species named after the Finnish Nobelist A.I. Virtanen
Deptula, P., Varmanen, P., Auvinen, P. O. V. & Piironen, V. I.
30/08/2018
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media
-
Fermentointi tuottaa leipään B-vitamiinia
Piironen, V. & Varmanen, P. K.
12/01/2017
1 Mediabidrag
Press/media: !!Press / Media