Publikationer

2020

Active food packaging through controlled in situ production and release of hexanal

Lehtonen, M., Kekäläinen, S., Nikkilä, I., Kilpeläinen, P., Tenkanen, M. & Mikkonen, K. S., 30 mar 2020, I : Food chemistry. X. 5, 10 s., 100074.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Assembling of the interfacial layer affects the physical and oxidative stability of faba bean protein-stabilized oil-in-water emulsions with chitosan

Liu, C., Pei, R., Peltonen, L. & Heinonen, M., maj 2020, I : Food Hydrocolloids. 102, 11 s., 105614.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Colloidal features of softwood galactoglucomannans-rich extract

Bhattarai, M., Sulaeva, I., Pitkänen, L., Kontro, I., Tenkanen, M., Potthast, A. & Mikkonen, K. S., 27 apr 2020, I : Carbohydrate Polymers. 116368.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Comparison of novel fungal mycelia strains and sustainable growth substrates to produce humidity-resistant biocomposites

Tacer Caba, Z., Varis, J. J., Lankinen, P. & Mikkonen, K. S., 12 apr 2020, I : Materials and design. 108728.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Dataset of Verbal evaluation of Umami taste in Europe

Iannilli, E., Knaapila, A., Cecchini, M. P. & Hummel, T., 7 jan 2020, I : Data in Brief. 2020

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

EIT FOOD ja Ecopack haasteprojekti

Koivula, H., 26 jan 2020, I : Pakkaus. 1, s. 30-32 3 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelProfessionell

ELIMAKI Locus Is Required for Vertical Proprioceptive Response in Birch Trees

Alonso Serra, J. A., Shi, X., Peaucelle, A., Rastas, P., Bourdon, M., Immanen, J., Takahashi, J., Koivula, H., Eswaran, G., Muranen, S. J., Help-Rinta-Rahko, H., Smolander, O-P., Su, C., Safronov, O., Gerber, L., Salojärvi, J., Hagqvist, R., Mähönen, A. P., Helariutta, Y. & Nieminen, K., 24 feb 2020, I : Current Biology. 30, 4, s. 589-599 16 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Metabolite profile based on H-1 NMR of broiler chicken breasts affected by wooden breast myodegeneration

Wang, Y., Yang, Y., Pan, D., He, J., Cao, J., Wang, H. & Ertbjerg, P., 25 apr 2020, I : Food Chemistry. 310, 7 s., 125852.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Mistä tulevaisuuden elintarvikepakkaukset?

Koivula, H., feb 2020, I : Kehittyvä Elintarvike. 31, 1, s. 34 1 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelProfessionell

Niacin contents of cereal-milling products in food-composition databases need to be updated

Chamlagain, B., Rautio, S., Edelmann, M., Ollilainen, V. & Piironen, V., 5 maj 2020, I : Journal of Food Composition and Analysis. 91, 103518.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång

Open coating with natural wax particles enables scalable, non-toxic hydrophobation of cellulose-based textiles

Forsman, N., Johansson, L-S., Koivula, H., Tuure, M., Kääriäinen, P. & Österberg, M., 1 jan 2020, I : Carbohydrate Polymers. 227, 9 s., 115363.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Potential of faba bean lipase and lipoxygenase to promote formation of volatile lipid oxidation products in food models

Lampi, A-M., Yang, Z., Mustonen, O. & Piironen, V., 1 maj 2020, I : Food Chemistry. 311, 8 s., 125982.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Protein degradation of black carp (Mylopharyngodon piceus) muscle during cold storage

Bao, Y., Wang, K., Yang, H., Regenstein, J. M., Ertbjerg, P. & Zhou, P., 5 mar 2020, I : Food Chemistry. 308, 9 s., 125576.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Spruce galactoglucomannan stabilized emulsions enhance bioaccessibility of bioactive compounds

Zhao, H., Mikkonen, K. S., Kilpelainen, P. & Lehtonen, M., 23 maj 2020, I : Foods. 9, 5, s. 672-685 14 s., 2304-8158.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång

Strategies for structuring diverse emulsion systems by using wood lignocellulose-derived stabilizers

Mikkonen, K. S., 2020, I : Green Chemistry.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång

Time-dependent self-association of spruce galactoglucomannans depends on pH and mechanical shearing

Bhattarai, M., Valoppi, F., Hirvonen, S-P., Hietala, S., Kilpelainen, P., Aseyev, V. & Mikkonen, K. S., maj 2020, I : Food Hydrocolloids. 102, 12 s., 105607.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Total folate in West African cereal-based fermented foods: Bioaccessibility and influence of processing

Bationo, F., Humblot, C., Songre-Ouattara, L. T., Hama-Ba, F., Le Merrer, M., Chapron, M., Kariluoto, S. & Hemery, Y. M., jan 2020, I : Journal of Food Composition and Analysis. 85, 11 s., 103309.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Waste bread recycling as a baking ingredient by tailored lactic acid fermentation

Immonen, M., Ndegwa, M. H., Wang, Y., Coda, R. & Katina, K., 4 maj 2020, I : International Journal of Food Microbiology.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Viscosity of beta-glucan from oat products at the intestinal phase of the gastrointestinal model

Mäkelä, N., Brinck, O. & Sontag-Strohm, T., mar 2020, I : Food Hydrocolloids. 100, 8 s., 105422.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
2019

A cross-cultural survey of umami familiarity in European countries

Cecchini, M. P., Knaapila, A., Hoffmann, E., Boschi, F., Hummel, T. & Iannilli, E., jun 2019, I : Food Quality and Preference. 74, s. 172-178 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Application of NIR imaging to the study of expanded snacks containing amaranth, quinoa and kañiwa

Ramos Diaz, J. M., Rinnan, Å. & Jouppila, K. L., mar 2019, I : LWT-Food Science and Technology. 102, s. 8-14 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Biochemical characterization and technofunctional properties of bioprocessed wheat bran protein isolates

Arte, E., Huang, X., Nordlund, E. & Katina, K., 15 aug 2019, I : Food Chemistry. 289, s. 103-111 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Calpain-2 is proteolytic active following calcium-induced binding to myofibrils

Lyu, J. & Ertbjerg, P., 2019, s. 737-738. 2 s.

Forskningsoutput: KonferensbidragKonferenspapper

Centrifugal fractionation of softwood extracts improves the biorefinery workflow and yields functional emulsifiers

Valoppi, F., Lahtinen, M., Bhattarai, M., Kirjoranta, S., Juntti, V., Peltonen, L., Kilpeläinen, P. O. & Mikkonen, K. S., 7 sep 2019, I : Green Chemistry. 21, 17, s. 4691-4705 15 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Characterization of indigenous Pediococcus pentosaceus, Leuconostoc kimchii, Weissella cibaria and Weissella confusa for faba bean bioprocessing

Rizzello, C. G., Coda, R., Wang, Y., Verni, M., Kajala, I., Katina, K. & Laitila, A., 2 aug 2019, I : International Journal of Food Microbiology. 302, s. 24-34 11 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil
Öppen tillgång
Fil

Dairy Intake and Body Composition and Cardiometabolic Traits among Adults: Mendelian Randomization Analysis of 182041 Individuals from 18 Studies

Mendelian Randomization Dairy Cons, CHARGE Consortium, Huang, T., Kahonen, M., Mikkilä, V., Havulinna, A. S., Viikari, J., Raitakari, O., Lehtimäki, T., Helminen, M. & Kanerva, N., jun 2019, I : Clinical Chemistry (Washington, DC). 65, 6, s. 751-760 10 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Detection thresholds for quinine, PTC, and PROP measured using taste strips

Cavazzana, A., Knaapila, A., Rosskopf, F., Han, P. & Hummel, T., mar 2019, I : European Archives of Oto-Rhino-Laryngology. 276, 3, s. 753-759 7 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång

Effects of microbial transglutaminase treatment on physiochemical properties and emulsifying functionality of faba bean protein isolate

Liu, C., Damodaran, S. & Heinonen, I. M., jan 2019, I : LWT-Food Science and Technology. 99, s. 396-403 8 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Effects of protein oxidation on the texture and water-holding of meat: a review

Bao, Y. & Ertbjerg, P., 2019, I : Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 59, 22, s. 3564-3578 15 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Elintarvikkeiden turvallisuuden haasteita

Heinonen, M., 2019, I : Kehittyvä Elintarvike. 2019, 5, s. 17 1 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelProfessionell

Emulsifier composition of solid lipid nanoparticles (SLN) affects mechanical and barrier properties of SLN-protein composite films

Wiedenmann, V., Oehlke, K., van der Schaaf, U., Koivula, H., Mikkonen, K. S. & Karbstein, H. P., 27 nov 2019, I : Journal of Food Science. 84, 12, s. 3642-3652 11 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Encapsulation of eugenol by spray-drying using whey protein isolate or lecithin: Release kinetics, antioxidant and antimicrobial properties

Talon, E., Lampi, A-M., Vargas, M., Chiralt, A., Jouppila, K. & Gonzalez-Martinez, C., 15 okt 2019, I : Food Chemistry. 295, s. 588-598 11 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Encapsulation of fish oil in protein aerogel micro-particles

Selmer, I., Karnetzke, J., Kleemann, C., Lehtonen, M., Mikkonen, K. S., Kulozik, U. & Smirnova, I., nov 2019, I : Journal of Food Engineering. 260, s. 1-11 11 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Engineering hemicellulose-lignin complexes? extraction for obtaining emulsion stabilizing hydrocolloids

Grenman, H., Rissanen, J., Lagerquist, L., Eklund, P., Lius, E. J., Lahtinen, M. & Mikkonen, K. S., 2019.

Forskningsoutput: KonferensbidragSammanfattning

Environmentally-compatible alkyd paints stabilized by wood hemicelluloses

Mikkonen, K. S., Kirjoranta, S., Xu, C., Hemming, J., Pranovich, A., Bhattarai, M., Peltonen, L., Kilpeläinen, P., Maina, N., Tenkanen, M., Lehtonen, M. & Willför, S., jul 2019, I : Industrial Crops and Products. 133, s. 212-220 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Epoxy and hydroxy fatty acids as non-volatile lipid oxidation products in oat

Yang, Z., Piironen, V. & Lampi, A-M., 15 okt 2019, I : Food Chemistry. 295, s. 82-93 12 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Fermentation Biotechnology Applied to Cereal Industry By-Products: Nutritional and Functional Insights

Verni, M., Rizzello, C. G. & Coda, R., 12 apr 2019, I : Frontiers in nutrition. 6, 13 s., 42.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Functionality of spruce galactoglucomannans in oil-in-water emulsions

Bhattarai, M., Pitkänen, L. M., Kitunen, V., Korpinen, R., Ilvesniemi, H., Kilpeläinen, P. O., Lehtonen, M. I. & Mikkonen, K. S., jan 2019, I : Food Hydrocolloids. 86, s. 154-161 8 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Growth Mode and Carbon Source Impact the Surfaceome Dynamics of Lactobacillus rhamnosus GG

Savijoki, K., Nyman, T. A., Kainulainen, V., Miettinen, I., Siljamäki, P., Fallarero, A., Sandholm, J., Satokari, R. & Varmanen, P., 5 jun 2019, I : Frontiers in Microbiology. 10, 17 s., 1272.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikelVetenskapligPeer review

Öppen tillgång
Fil

Haastattelu: Lisäaineet

Heinonen, M., jan 2019, Voi Hyvin.

Forskningsoutput: Övriga bidrag

Haastattelu (Aamulehti): Ruokakysymyksiä

Heinonen, M., jul 2019

Forskningsoutput: Övriga bidrag

Haastattelu (Helsingin Sanomat): makeutusaineet

Heinonen, M., mar 2019

Forskningsoutput: Övriga bidrag