Projekt per år
Organisationsprofil
Organisationsprofil
Legumes are a key component of sustainable cropping and food systems. This group focuses on the grain legume faba bean (Vicia faba), from gene to plate and back again, with national and international collaboration: genomics, genetics, breeding, agronomy, environmental impacts, food uses, and feed uses. We explore the role of legumes in sustainability of cropping systems and food chains. Read more on our website
Internationellt och inhemskt samarbete
Personer
-
Kiflemariam Belachew, Postdoc researcher
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - forskardoktor
- Crop Science
- Centret för hållbarhetsvetenskap (HELSUS)
- Legume science
Person: U2 Undervisnings- och forskningspersonal, HU
-
Fred Stoddard
- Avdelningen för lantbruksvetenskaper - universitetslektor
- Crop Science
- Centret för hållbarhetsvetenskap (HELSUS)
- Legume science
- Plant Production Sciences
- Viikki Plant Science Centre (ViPS)
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
- Doctoral Programme in Plant Sciences - Handledare för doktorandprogram
- Doctoral Programme in Sustainable Use of Renewable Natural Resources - Handledare för doktorandprogram
Person: U3 Undervisnings- och forskningspersonal, HU
Projekt
-
InnoFoodAfrica: Locally-driven co-development of plant-based value chains towards more sustainable African food system with healthier diets and export potential
Maina, N., Fogelholm, M., Stoddard, F., Katina, K., Coda, R., Lehtinen, P. & Belachew, K.
01/08/2020 → 31/07/2023
Projekt: Forskningsprojekt
-
Leg4Life: Legumes for sustainable food system and healthy life
Pajari, A., Piironen, V., Vanhatalo, A., Simojoki, A., Jouppila, K., Kariluoto, S., Päivärinta, E., Konttinen, H., Hyytiäinen, K., Lombardini (former Lombardini-Riipinen), C., Lamminen, M., Alakukku, L., Chamlagain, B., Coda, R., Ertbjerg, P., Edelmann, M., Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Itkonen, S., Katina, K., Knaapila, A., Kokkonen, T., Kuoppala, K., Lampi, A., Mäkelä, P., Nurmi, V., Ramos-Diaz, J. M., Salonen, A., Sandell, M., Sihvonen, M., Sontag-Strohm, T., Stoddard, F., Tenkanen, M. & Varmanen, P.
01/06/2019 → 31/08/2022
Projekt: Forskningsprojekt
-
ProFaba: ProFaba: Developing improved Vicia faba breeding practices and varieties to drive domestic protein production in the European Union
Stoddard, F., Schulman, A. & Belachew, K.
15/04/2019 → 14/04/2022
Projekt: Forskningsprojekt
-
LegumeGap: LegumeGap: Increasing productivity and sustainability of European plant protein production by closing the grain legume yield gap
01/04/2019 → 31/03/2022
Projekt: Forskningsprojekt
-
Legumes Translated
Lindström, K., Stoddard, F., Sontag-Strohm, T. & Schauman, C.
01/11/2018 → 31/10/2021
Projekt: Forskningsprojekt
Publikationer
-
Evaluation of yield, yield stability, and yield–protein relationship in 17 commercial faba bean cultivars
Skovbjerg, C. K., Knudsen, J. N., Füchtbauer, W., Stougaard, J., Stoddard, F. L., Janss, L. & Andersen, S. U., 23 apr 2020, I : Legume Science. n/a, n/a, s. e39Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Genomic-based root plasticity to enhance abiotic stress adaptation and edible yield in grain crops
Dwivedi, S. L., Stoddard, F. L. & Ortiz, R., jun 2020, I : Plant Science. 295, 10 s., 110365.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
-
Physiological and Biochemical Basis of Faba Bean Breeding for Drought Adaptation —A Review
Muktadir, M. A., Adhikari, K. N., Merchant, A., Belachew, K., Vandenberg, A., Stoddard, F. & Khazaei, H., 7 sep 2020, I : Agronomy. 10, 9, 19 s., 1345.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Översiktsartikel › Peer review
Öppen tillgångFil -
Preparation and Characterization of Emulsion Gels from Whole Faba Bean Flour
Jiang, Z., Wang, J., Stoddard, F., Salovaara, H. & Sontag-Strohm, T., 7 jun 2020, I : Foods. 9, 6, 15 s., 755.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Re-designing organic grain legume cropping systems using systems agronomy
Reckling, M., Bergkvist, G., Watson, C. A., Stoddard, F. L. & Bachinger, J., jan 2020, I : European Journal of Agronomy. 112, 13 s., 125951.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil
Aktiviteter
-
Journal of Agricultural Science (Tidskrift)
Fred Stoddard (Referentgranskare)
5 jan 2021Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
European Journal of Agronomy (Tidskrift)
Fred Stoddard (Referentgranskare)
3 mar 2021Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
Nature plants (Tidskrift)
Fred Stoddard (Referentgranskare)
17 mar 2020Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
Agronomy (Tidskrift)
Kiflemariam Belachew (Referentgranskare)
2 jan 2020 → 13 jan 2020Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
Leg4Life Papuja pallon parhaaksi webinari
Fred Stoddard (Talare: Presentation)
28 sep 2020Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
Priser
-
Fil
Tidningsurklipp
-
Vinkkien vaihtoa, lohkon ja kasvin mätsäämistä – Fred Stoddardin reseptit palkokasvien viljelyn vauhdittamiseen
30/10/2020
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
80 000 hehtaaria härkäpapua riittäisi Suomen sioille
30/10/2020
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
-
Finnish faba bean for climate-smart agriculture
13/09/2019
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Poor yield of faba bean may be due to pests and diseases
31/01/2018
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media