Projekt per år
Organisationsprofil
Organisationsprofil
Legumes are a key component of sustainable cropping and food systems. This group focuses on the grain legume faba bean (Vicia faba), from gene to plate and back again, with national and international collaboration: genomics, genetics, breeding, agronomy, environmental impacts, food uses, and feed uses. We explore the role of legumes in sustainability of cropping systems and food chains. Read more on our website
Internationellt och inhemskt samarbete
Personer
-
Kiflemariam Belachew, Postdoc researcher
- Avdelningen för geovetenskaper och geografi - forskningskoordinator
- Centret för hållbarhetsvetenskap (HELSUS)
- Legume science
- Crop Science
Person: U3 Undervisnings- och forskningspersonal, U2 Undervisnings- och forskningspersonal, HU
-
Fred Stoddard
- Avdelningen för lantbruksvetenskaper - äldre universitetslektor, Titeln docent
- Centret för hållbarhetsvetenskap (HELSUS)
- Viikki Plant Science Centre (ViPS)
- Crop Science
- Legume science
- Plant Production Sciences
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
- Doctoral Programme in Plant Sciences - Handledare för doktorandprogram
- Doctoral Programme in Sustainable Use of Renewable Natural Resources - Handledare för doktorandprogram
Person: U3 Undervisnings- och forskningspersonal, HU
-
Leg4Life: Legumes for sustainable food system and healthy life
Pajari, A., Piironen, V., Vanhatalo, A., Simojoki, A., Jouppila, K., Kariluoto, S., Päivärinta, E., Konttinen, H., Hyytiäinen, K., Lombardini (former Lombardini-Riipinen), C., Lamminen, M., Alakukku, L., Chamlagain, B., Coda, R., Ertbjerg, P., Edelmann, M., Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Itkonen, S., Katina, K., Knaapila, A., Kokkonen, T., Kuoppala, K., Lampi, A., Mäkelä, P., Nurmi, V., Ramos-Diaz, J. M., Salonen, A., Sandell, M., Sihvonen, M., Sontag-Strohm, T., Stoddard, F., Tenkanen, M. & Varmanen, P.
01/06/2019 → 31/08/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
Strategies to improve caraway (Carum carvi L.) oil quality and quantity
Lizarazo , C., Lampi, A., Mäkelä, P. & Lindfors, A.
01/05/2017 → …
Projekt: Forskningsprojekt
-
ViPS: Viikki Plant Science Centre
Elomaa, P., Aphalo, P., Asiegbu, F., Bäck, J., Berninger, F., Brosche, M., Fagerstedt, K., Hänninen, H., Heinonsalo, J., Helariutta, Y., Himanen, K., Hölttä, T., Hytönen, T., Hyvönen, J., Kangasjärvi, J., Kärkönen, A., Korpelainen, H., Laine, A., Mähönen, A. P., Mäkelä, A., Mäkinen, K., Ojala, A., Overmyer, K., Palonen, P., Palva, E. T., Pihlatie, M., Pirhonen, M., Porcar-Castell, A., Pumpanen, J., Rikkinen, J., Robson, T. M., Salojärvi, J., Schulman, A., Stoddard, F., Teeri, T., Valkonen, J., Vesala, T., Wrzaczek, M. & Sims-Huopaniemi, K.
01/01/2015 → …
Projekt: Annan projekt
-
NaPPI: NaPPI-Kansallinen Kasvi Fenotyyppaus Infrastruktuuri
Palva, E. T., Asiegbu, F., Elomaa, P., Fagerstedt, K., Helariutta, Y., Himanen, K., Hytönen, T., Kangasjärvi, J., Mäkelä, P., Schulman, A., Sims-Huopaniemi, K., Stoddard, F., Teeri, T., Valkonen, J., Oksanen, E., Keinänen, M., Dumont, J., Hauta-Kasari, M., Hiltunen, J., Karjalainen, P., Aro, E. & Häggman, H.
01/12/2013 → …
Projekt: Annan projekt
-
Sensory ecology of plants and pre-emptive acclimation
Aphalo, P., Stoddard, F., Yan, Y., Rai, N., Lindfors, A., Novoplansky, A., Sadras, V. O., Morales Suarez, L. O., Lehto, T., Neugart, S., Wang, F., Siipola, S. M., Calderini, D., Casal, J. J., Lehto, T., Kotilainen, T. & Sipari, N.
01/01/2012 → …
Projekt: Forskningsprojekt
-
Faba bean as a sustainable protein source
Martineau-Côté, D., L'Hocine, L., Tuccillo, F., Wanasundara, J. & Stoddard, F., 2024, Sustainable protein sources. Nadathur, S., Wanasundara, J. P. D. & Scanlin, L. (red.). 2 red. London, UK: Academic press, s. 163-184 22 s.Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/konferenshandling › Kapitel › Vetenskaplig › Peer review
-
Phenotyping revealed tolerance traits and genotypes for acidity and aluminum toxicity in European Vicia faba L
Belachew, K., Skovbjerg, C. K., Andersen, S. U. & Stoddard, F., 25 juni 2024, I: Physiologia Plantarum. 176, 3, 17 s., e14404.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
True ileal amino acid digestibility and protein quality of 15N-labeled faba bean in healthy humans
Itkonen, S. T., Calvez, J., Airinei, G., Chapelais, M., Khodorova, N., Sahaka, M., Benamouzig, R., Stoddard, F. L., Simojoki, A., Pajari, A-M. & Gaudichon, C., 2024, I: Journal of Nutrition. 154, s. 1165-1174 10 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
A faba bean pan-genome for advancing sustainable protein security
Auvinen, P., Chang, W., Holm, L., James, M., Jääskeläinen, M., Khazaei, H., Laine, P., Paulin, L., Guedes Salgado, M. P., Stoddard, F., Tanskanen, J., Törönen, P. & Schulman, A., dec. 2023, I: Legume perspectives. 24, s. 7-9Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Evaluation of pathogenicity of Botrytis species isolated from different legumes
Brauna-Morzevska, E., Stoddard, F. L., Bankina, B., Kaneps, J., Bimsteine, G., Petrova, I., Neusa-Luca, I., Roga, A. & Fridmanis, D., 27 mars 2023, I: Frontiers in plant science. 14, 11 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil
Aktiviteter
-
Agence Nationale de la Recherche (Extern organisation)
Fred Stoddard (Styrelsemedlem)
23 maj 2024Aktivitet: Medlemskapstyper › Medlemskap eller annan roll i granskningskommitté
-
Food Bioscience (Tidskrift)
Fred Stoddard (Referentgranskare)
8 aug. 2024Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
Legume Science (Tidskrift)
Fred Stoddard (Referentgranskare)
23 aug. 2024Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
Field Crops Research (Tidskrift)
Fred Stoddard (Referentgranskare)
20 aug. 2024Aktivitet: Typer för peer review av output och redaktionsarbete › Referentgranskning av manuskript
-
Swiss National Science Foundation (Extern organisation)
Fred Stoddard (Styrelsemedlem)
8 jan. 2024Aktivitet: Medlemskapstyper › Medlemskap eller annan roll i granskningskommitté
Priser
-
Fil
-
Membership of the Finnish Academy of Science and Letters
Stoddard, Fred (!!Recipient), 26 apr. 2021
Pris: Pris och hedersbetygelser
Tidningsurklipp
-
-
Protein crop’s potential unlocked by deciphering anti-nutrient biosynthesis
27/07/2021
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Protein crop’s potential unlocked by deciphering anti-nutrient biosynthesis
09/07/2021
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Protein Crop's Potential Unlocked By Deciphering Anti-Nutrient Biosynthesis
08/07/2021
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
University of Helsinki: Potential of Faba Beans, Rich in Protein, Has Been Unlocked
07/07/2021
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media