Projekt per år
Organisationsprofil
Organisationsprofil
Senses and Food
leader: professor Mari Sandell, Department of Food and Nutrition
Senses and food team is fascinated by the interaction between human behaviour and sensory food perception. Our research is focused on 1) multisensory perception including senses of smell, taste, sight, touch and hearing, 2) the relationship between individual differences in sensory perception and food consumption, 3) sensory based food education both for children and adults. Team members are working at the University of Helsinki and at the University of Turku.
Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren
Profiler
-
Sulo Matti Olavi Roukka, Doktor i Livsmedelsvetenskaper
- Avdelningen för skogsvetenskaper - universitetslärare
- Senses and Food
Person: U2 Undervisnings- och forskningspersonal
-
Mari Sandell
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - professor
- Senses and Food
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: U4 Undervisnings- och forskningspersonal
-
Laila Seppä
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - universitetslektor
- Centret för hållbarhetsvetenskap (HELSUS)
- Senses and Food
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: U3 Undervisnings- och forskningspersonal, HU
-
COVERE2: Collecting, verifying, reporting and reducing greenhouse gas (GHG) emissions
Sandell, M. (Projektledare), Roitto, M. (Vetenskaplig koordinator), Jokiniemi, T. (Deltagare), Tuomisto, H. (Deltagare) & Gao, Y. (Deltagare)
22/11/2023 → 31/12/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
Global Consortium for Chemosensory Research
Sandell, M. (Deltagare) & Knaapila, A. (Deltagare)
21/03/2020 → …
Projekt: Forskningsprojekt
-
Leg4Life: Legumes for sustainable food system and healthy life
Pajari, A.-M. (Principal Investigator), Piironen, V. (Co-Principal Investigator), Vanhatalo, A. (Deltagare), Simojoki, A. (Deltagare), Jouppila, K. (Deltagare), Kariluoto, S. (Deltagare), Päivärinta, E. (Deltagare), Konttinen, H. (Deltagare), Hyytiäinen, K. (Deltagare), Lombardini (former Lombardini-Riipinen), C. (Deltagare), Lamminen, M. (Deltagare), Alakukku, L. (Deltagare), Chamlagain, B. (Deltagare), Coda, R. (Deltagare), Ertbjerg, P. (Deltagare), Edelmann, M. (Deltagare), Halmemies-Beauchet-Filleau, A. (Deltagare), Itkonen, S. (Deltagare), Katina, K. (Deltagare), Knaapila, A. (Deltagare), Kokkonen, T. (Deltagare), Kuoppala, K. (Deltagare), Lampi, A.-M. (Deltagare), Mäkelä, P. (Deltagare), Nurmi, V. (Deltagare), Ramos-Diaz, J. M. (Deltagare), Salonen, A. (Deltagare), Sandell, M. (Deltagare), Sihvonen, M. (Deltagare), Sontag-Strohm, T. (Deltagare), Stoddard, F. (Deltagare), Tenkanen, M. (Deltagare) & Varmanen, P. (Projektledare)
01/06/2019 → 31/08/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
MyShroom
Mikkonen, K. S. (Projektledare), Hildén, J. S. (deltagare), Ho, M. T. (deltagare), Isotupa, M. M. (deltagare), Koponen, M. J. (deltagare), Saapunki, M. O. (deltagare), Varis, J. J. (deltagare) & Varis, J. J. (Annan)
01/09/2021 → 31/12/2023
Projekt: Business Finland
-
FOODNUTRI: Climate smart food and nutrition research infrastructure
Heinonen, M. (Projektledare), Mikkonen, K. S. (Deltagare), Sandell, M. (Deltagare), Piironen, V. (Deltagare), Katina, K. (Deltagare), Tenkanen, M. (Deltagare), Jouppila, K. (Deltagare), Koivula, H. (Deltagare), Pajari, A.-M. (Deltagare), Björkroth, J. (Deltagare), Maunula, L. (Deltagare), Säde, E. (Deltagare), Mäkelä, J. (Deltagare) & Niva, M. (Deltagare)
01/12/2020 → 30/11/2021
Projekt: Annan projekt
-
Expanding food applications of yeast protein by microbial fermentation: techno-functional, rheological and aroma characterization
Wang, Y., Tuccillo, F., Yang, X., Hashim, M., Xu , Y., Maina, N., Coda, R. & Katina, K., dec. 2025, I: Food Hydrocolloids. 169, 14 s., 111582.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Impact of fermentation conditions and dextran structure on the rheological and textural properties of a novel high-protein, high-fiber and low-fat plant-based cheese
Jian, C., Yang, X., Tuccillo, F., Hashim, M., Cera, S., Yan, J.-K., Coda, R., Maina, N., Katina, K. & Wang, Y., juli 2025, I: Food Hydrocolloids. 164, 15 s., 111209.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
Insights into oral chemesthetic perception - A focus on food-related behavior
Roukka, S. M. O., 24 jan. 2025, 13/2025 red. Helsinki : Helsingin yliopisto. 82 s.Forskningsoutput: Avhandling › Doktorsavhandling › Samling av artiklar
Öppen tillgång -
Kestävää kasvua solumaatalouden arvoketjuista: Toimenpidesuunnitelma Suomelle
Seisto, A., Ritala, A., Suominen, A., Nordlund, E., Vahvaselkä, M., Kahala, M., Kaukovirta, A. & Sandell, M., 2025, I: VTT Technical Research Centre of Finland. 2025Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Professionell
Öppen tillgångFil -
Metabolite variations in faba bean ingredients: Unraveling the links between off-flavors and chemical compounds
Tuccillo, F., Kårlund, A., Koistinen, V., Saini, S., Ahmed, H., Hanhineva, K., Sandell, M., Katina, K. & Lampi, A. M., 1 juli 2025, I: Food Chemistry. 479, 19 s., 143753.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil
Aktiviteter
-
Päätämmekö itse mistä pidämme?
Sandell, M. (!!Speaker)
9 jan. 2025Aktivitet: Typer för tal eller presentation › !!Invited talk
-
Haista ja maista! Miksi sinun nam voi olla hänen yök?
Sandell, M. (!!Speaker)
16 nov. 2024Aktivitet: Typer för tal eller presentation › !!Oral presentation
-
COVERE2 EITFood “Collecting, verifying, reporting and reducing greenhouse gas (GHG) emissions”.
Sandell, M. (Ordförande i organisationskommitté), Roitto, M. (Medlem i organisationskommitté), Tuomisto, H. (Närvarande) & Jokiniemi, T. (Medlem i organisationskommitté)
22 nov. 2023Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
-
What is it like to study or work in a field where you yourself represent a minority
Linko, M. (!!Speaker), Asvestari, E. (!!Speaker), Kalliokoski, K. P. (!!Speaker), Roukka, S. M. O. (!!Speaker) & Lahtinen, D. (!!Speaker)
14 jan. 2023Aktivitet: Typer för tal eller presentation › !!Oral presentation
-
10th European Conference on Sensory and Consumer Research
Sandell, M. (Ordförande i organisationskommitté) & Sandell, M. (Ordförande)
13 sep. 2022 → 16 sep. 2022Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
Priser
-
-
Early Career Researcher Award (for best poster)
Roukka, S. M. O. (!!Recipient), 16 sep. 2022
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
Honorary Award - PhD research project online presentation
Roukka, S. M. O. (!!Recipient), 11 maj 2021
Pris: Pris och hedersbetygelser
Tidningsurklipp
-
Sitä tuoksua en unohda – hajumuisto äidin työpaikalta veti hoitajaksi
09/12/2024
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
-
Puolukka, korianteri ja kahvi jakavat mielipiteitä – Aistitutkija kertoo, mikä tekee meistä erilaisia maistajia
28/08/2024
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Ihmisen hajuaisti on parempi kuin luultiin - moni haistaa kumppaninsa paidan vieraiden joukosta
14/07/2024
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Harva haistaa vastenmielistä karjun hajun - Farmarissa voit testata, jöisikö karjunliha syömättä
02/07/2024
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media