Projekt per år
Organisationsprofil
Senses and Food
leader: professor Mari Sandell, Department of Food and Nutrition
Senses and food team is fascinated by the interaction between human behaviour and sensory food perception. Our research is focused on 1) multisensory perception including senses of smell, taste, sight, touch and hearing, 2) the relationship between individual differences in sensory perception and food consumption, 3) sensory based food education both for children and adults. Team members are working at the University of Helsinki and at the University of Turku.
Internationellt och inhemskt samarbete
Personer
-
Antti Knaapila
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - universitetsforskare, Titeln docent
- Senses and Food
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: U3 Undervisnings- och forskningspersonal, HU
-
Sulo Matti Olavi Roukka, Magister i Livsmedelsvetenskaper
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - doktorand
- Senses and Food
- Doctoral Programme in Food Chain and Health
Person: U1 Undervisnings- och forskningspersonal, Doktorand
-
Mari Sandell
- Avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper - professor
- Senses and Food
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Handledare för doktorandprogram
Person: U4 Undervisnings- och forskningspersonal
-
MyShroom
Varis, J. J., Mikkonen, K. S., Isotupa, M. M., Saapunki, M. O., Shuddhodana, S. & Varis, J. J.
01/09/2021 → 31/08/2023
Projekt: Business Finland
-
-
Leg4Life: Legumes for sustainable food system and healthy life
Pajari, A., Piironen, V., Vanhatalo, A., Simojoki, A., Jouppila, K., Kariluoto, S., Päivärinta, E., Konttinen, H., Hyytiäinen, K., Lombardini (former Lombardini-Riipinen), C., Lamminen, M., Alakukku, L., Chamlagain, B., Coda, R., Ertbjerg, P., Edelmann, M., Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Itkonen, S., Katina, K., Knaapila, A., Kokkonen, T., Kuoppala, K., Lampi, A., Mäkelä, P., Nurmi, V., Ramos-Diaz, J. M., Salonen, A., Sandell, M., Sihvonen, M., Sontag-Strohm, T., Stoddard, F., Tenkanen, M. & Varmanen, P.
01/06/2019 → 31/08/2025
Projekt: Forskningsprojekt
-
FOODNUTRI: Climate smart food and nutrition research infrastructure
Heinonen, M., Mikkonen, K. S., Sandell, M., Piironen, V., Katina, K., Tenkanen, M., Jouppila, K., Koivula, H., Pajari, A., Björkroth, J., Maunula, L., Säde, E., Mäkelä, J. & Niva, M.
01/12/2020 → 30/11/2021
Projekt: Annan projekt
-
How the corona crisis affects consumer behaviour and consumer demand for food products and services
Grunert, K., Sandell, M., Vainio, A., Pennanen, K., Maison, D., Lahteenmaki, L., Dean, M., De Bauw, M., Stasiuk, K., Vranken, L. & Tarrega, A.
01/01/2020 → 31/12/2020
Projekt: Forskningsprojekt
-
APOE Genotypes, Lipid Profiles, and Associated Clinical Markers in a Finnish Population with Cardiovascular Disease Risk Factors
Leskinen, H., Tringham, M., Karjalainen, H., Iso-Touru, T., Hietaranta-Luoma, H-L., Marnila, P., Pihlava, J-M., Hurme, T., Puolijoki, H., Åkerman, K., Mäkinen, S., Sandell, M., Vähäkangas, K., Tahvonen, R., Rokka, S. & Hopia, A., 2022, I: Lifestyle genomics. 15, s. 45-54 10 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgångFil -
EUROSENSE järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa
Sandell, M. & Pohjanheimo, T. A., 16 feb. 2022, I: Kehittyvä Elintarvike.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Professionell
Öppen tillgång -
Factors explaining individual differences in sensitivity to oral pungency elicited by capsaicin among Finnish adults
Roukka, S. M. O., Puputti, S., Aisala, H., Hoppu, U., Seppä, L. & Sandell, M., 13 sep. 2022.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Konferenspapper › Peer review
-
Fermentation Conditions Affect the Synthesis of Volatile Compounds, Dextran, and Organic Acids by Weissella confusa A16 in Faba Bean Protein Concentrate
Tuccillo, F., Wang, Y., Edelmann, M., Lampi, A-M., Coda, R. & Katina, K., nov. 2022, I: Foods. 11, 22, 19 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Vetenskaplig › Peer review
Öppen tillgång -
Flavor challenges in extruded plant-based meat alternatives: A review
Wang, Y., Tuccillo, F., Lampi, A-M., Knaapila, A., Pulkkinen, M., Kariluoto, S., Coda, R., Edelmann, M., Jouppila, K., Sandell, M., Piironen, V. & Katina, K., maj 2022, I: Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 21, 3, s. 2898-2929 32 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Översiktsartikel › Peer review
Öppen tillgångFil
Aktiviteter
-
What is it like to study or work in a field where you yourself represent a minority
Maaria Linko (!!Speaker), Eleanna Asvestari (!!Speaker), Kaneli Pihla Kalliokoski (!!Speaker), Sulo Matti Olavi Roukka (!!Speaker) & Dani Lahtinen (!!Speaker)
14 jan. 2023Aktivitet: Typer för tal eller presentation › !!Oral presentation
-
10th European Conference on Sensory and Consumer Research
Mari Sandell (Ordförande i organisationskommitté) & Mari Sandell (Ordförande)
13 sep. 2022 → 16 sep. 2022Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
-
Jonas Yde Junge
Mari Sandell (Förhandsgranskare) & Mari Sandell (Opponent)
21 sep. 2022Aktivitet: Examinationstyper › Förhandsgranskare av doktorsavhandling
Fil -
Sensory workshop at the Microbial Foods 2022 Conference. Copenhagen Bioscience Conferences by novo norkisk fonden.
Maija Greis (Närvarande)
2022Aktivitet: Typer för deltagande i eller organisering av evenemang › Arrangemang av och deltagande i konferens/workshop/kurs/seminarium
-
Gastronominen luentosarja 2021 – Mistä maku ja herkullisuus muodostuvat ja miten moniaistinen kokeminen vaikuttaa ruokailukokemukseen? – Mari Sandell
Mari Sandell (!!Speaker)
5 maj 2021Aktivitet: Typer för tal eller presentation › !!Invited talk
Priser
-
Early Career Researcher Award (for best poster)
Roukka, Sulo Matti Olavi (!!Recipient), 16 sep. 2022
Pris: Pris och hedersbetygelser
-
Honorary Award - PhD research project online presentation
Roukka, Sulo Matti Olavi (!!Recipient), 11 maj 2021
Pris: Pris och hedersbetygelser
Tidningsurklipp
-
HS: Kuulutko siihen ihmistyyppiin, joka himoitsee enemmän makeaa kuin suolaista?
22/03/2022
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
-
Asiantuntijat paljastavat vastakohtien toimivan reseptin parisuhteessa ja kahvileivässä
29/09/2021
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-
Save the date: 31.8.2021 klo 9–11 Food Tech Platform Finlandin loppuwebinaari
12/08/2021
1 objekt av Mediabevakning
Press/media: !!Press / Media
-